Skip to Content

BLOGG 7: Projektplaneringsresa till Zimbabwe 21.2-2.3.2014

Shopping i järnvaruhandeln av nödvändiga trädgårdsredskap såsom skyffel, järntråd för tomatplantorna, plast för majsen.

Studiebesök. Under torsdagen gjorde vi ett studiebesök till det katolska barnhemmet Mother of Peace (http://www.motherofpeacezimbabwe.org/) ca 12 km utanför Mutoko. Barnhemmet är beläget vid foten av ett av de höga bergformationer som finns i området. Bergformationerna har uppkommit av lava. Barnhemmet har lite över 90 barn i detta nu. Det har grundats av två idag äldre alldeles förtjusande damer, Mama Jean och Sister Stella, bägge sjukvårdsutbildade i Storbritannien. Barnhemmet startade 1994 och har vuxit på ett fantastiskt sätt. Man är också oerhört målmedvetna om att man bör, så långt som möjligt, vara självförsörjande. Därför har man projekt såsom höns, grisar och kor, odlar spannmål, har eget bageri (som inte kan användas just nu pga dyr el) och också egen klädworkshop där man t.ex. syr skoluniformer. Just nu håller man på och bygger en egen lågstadieskola, eftersom de flesta av barnen är stigmatiserade pga HIV/AIDS. Vi besökte barnhemmet tillsammans med socialarbetaren från Mutoko och arkitekten. De hus man byggt på Mother of Peace fyller inte riktigt måttet med de nya standarderna idag. I varje enhet bor ca 12 barn. Alla har inte låsbart skåp som man borde ha. De äldre husen saknar ”lounge” där man kan umgås. Istället för egna kök har man ett stort gemensamt utomhus. Vi fick i alla fall en hel del tankar – bl.a. om hur konstruktionerna för grisarna och hönsen kunde se ut.

Järnaffären. Projektarbetarna på Home of Hope saknade en hel del verktyg för jordbruk, gris-, höns- och kaninskötseln. T.ex. låg hälften av tomatplantorna på marken för att man saknade järntråd att binda upp dem med. Tomaterna for illa av det. Man saknade också grundläggande verktyg såsom ordentlig skyffel, grep, skottkärra, verktygsback med hammare, spik, skruvmejsel, skruvar och måttband. Nu handlade vi en del av de här varorna åt dem. I järnaffären i Mutoko saknades dock bl.a. grep och skruvmejsel – de planerade vi köpa i Harare på fredag.

Internet och utskrifter. Pga ständiga strömavbrott är det svårt att jobba med dator och få utskrifter i Nyadire. I Mutoko har man det lika illa ställt med strömmen, men nästan alla affärer har egna generatorer. Nu passade vi på att skriva ut projektplanen och avtalet i två kopior inför mötet på fredag. Vi sände också dokumenten till metodistkyrkans högkvarter för genomläsning – internet saknas ju också om strömmen inte finns där. Därtill fick vi kopierat regeringens lilla skrift med standarder för barnhem. Den behöver vi ha med tillbaka till Finland. Servicen i den lilla firman fungerade exemplariskt. Pappret tog slut i något skede och då sprang man iväg för att söka ett ris papper till.

Rut Lindgrens Mutokohus. Klockan hade nu gått så att vi bestämde oss för att inte spendera en timme till vid Manhemba Caves, grottor med tusenår gamla grottmålningar, även om det hade varit intressant. Vi ville gärna hinna till Nyadire och träffa mekanikern för att visa bilen innan färden till Harare följande dag. På väg från Mutoko körde vi via Rut Lindgrens hus i Mutoko. Där träffade vi flera av barnen tillsammans med hushållerskan Sarah. Det blev ett varmt möte under en kort stund innan vi var tvungna att åka vidare.

Lekkväll på Home of Hope. Efter en del packande inför morgondagens resa gick vi ner till Home of Hope för att leka med barnen. När vi kom dit var DVD-spelaren i full gång – det fanns ström tillgängligt idag! – och matservering pågick. Med oss hade vi en massa färgpennor, vattenfärger och penslar (vilket barnen aldrig tidigare använt), blyertspennor och suddgummin, papper och ansiktsfärger. Vi introducerade också spelet Twister som vi hade med. Och spelade SkipBo som vi lämnat på barnhemmet redan första lekkvällen, men som vi inte hunnit spela då. Vi hade en riktigt trevlig stund tillsammans.mission | about seo