BLOGG 8: Projektplaneringsresa till Zimbabwe 21.2-2.3.2014

Möte med finländare på plats i Harare om möjligt uppdrag för monitorering av kommande projekt.

Mot Harare. Vi steg upp kl 5.15, åt frukost och stängde kappsäckarna. Lite över kl 6 var vi på väg redan. När vi anlände till Nyadire körde vi i mörker, nu i morgonsolen. Vi såg ett fantastiskt landskap – kuperat, grönt och vackert. Många blommor växer vilt. En del av dem har så stark doft att ett företag i Tyskland bestämt sig för att göra parfym av dem och erbjuder kontrakt till lokala odlare. På vissa ställen finns odlingar med solrosor. Av dem gör man solrosolja, men problemet är att inköparna av solrosorna har monopol och betalar dåligt. Vår chaufför, pastor Forbes Mutongo, har själv två jordbruk både som en investering och som en inkomstkälla för att kunna betala studierna åt tre barn. Han har skaffat en egen anläggning för att pressa solrosor och allt möjligt annat som man vill. Väl framme i Harare ca kl 8.15 åker vi direkt till en försäljningspunkt för souvenirer. Här är det prutande som gäller. Några av oss köper smycken för försäljning på missionstorget på årskonferensen hemma i Finland i juni.

Möte med finländare. Pga de dåliga förbindelserna till Nyadire har Rådet för mission hemma i Finland funderat på möjligheten att få någon annan finländsk organisation att hjälpa till ifråga om monitoreringen av projektet på ort och ställe. Redan före jul skapade vi kontakt med en organisation som visade ett visst intresse. Kl 9 hade vi stämt träff med dessa personer på vårt guest house. Vi pratade allmänt om vad monitoreringen kunde innebära och presenterade oss för varandra. Med oss hade vi tre huvudpersoner från det kommande projektet; Nyadire Missions ordförande, barnhemmets administratör och ledande pastor. Det finländska paret visade sig vara dels en bankir med förflutet i Finlands Bank och dels en affärsman. Deras fokus är på hanteringen av pengar. De jobbar själva inom en organisation som främst utbildar unga inom olika områden. Vi beslöt att återkomma under resten av året kring hur monitoreringen kunde se ut i praktiken.

Möte i metodistkyrkans högkvarter. Mötet blev inte riktigt så som vi hade tänkt. Vi hade trott att vi skulle gå från mötet med undertecknat samarbetsavtal och projektplan. Nu visade det sig att man i huvudkontoret önskade ha sin advokat att titta på avtalet för att det säkert följer de regler som regeringen i Zimbabwe har och först därefter underteckna det. Man var också missnöjd med att avtalet var tänkt att undertecknas av barnhemmets administratör som första person. Här är det hierarki som gäller. Projektplanen undertecknas efter att avtalet är klart. Under resan till Harare kom vi under diskussioner med chauffören Forbes Mutongo på att vi naturligtvis måste inkludera en biogasanläggning (kodynga till biogas) och solpaneler i vår plan. Dessa tillägg lovade man göra lokalt.

Finansieringsproblem. Efter mötet rusade våra chaufförer ut och körde bort bilarna. En utmätningsman hade tagit en av metodistkyrkans bilar som pant för en skuld man inte kunnat betala. Skulden hänför sig till ett boktryckarprojekt som skapat ett rejält minus. För att rädda de övriga bilarna med kyrkans emblem parkerades de längs gatorna en bit bort. Den bil som fördes bort kommer man att tvingas betala lösen för. Samma har hänt en gång tidigare för samma skuld. Då tog utmätningsmannen 21 bilar och tvingade fram en betalning. Det vore kanske smart att biskopens inte satte sitt namn under alla projekt (som han nu önskar).

Sightseeing. Efter att ha jobbat med planer och skrivande och ritningar varje dag mellan alla möten var det dags för några timmars turistande. Vi åkte först till en lejonpark. De hade över 30 lejon på relativt små områden. Vi såg en hel del av dem. Vi såg också en 300 år gammal jättesköldpadda – och såg den äta Sadza, traditionell grötliknande mat. I träden härjade babianer. Vi fick lära oss att babianerna respekterar män, men gillar att leka med kvinnor. Guiden var noggrann med att vänta in våra damer innan vi gick vidare. Efter lejonen åkte vi vidare till en fågelpark. Under 1,5 timmar fick vi se alla fåglar som finns i Zimbabwe och lite till i en park nära den sjö som fungerar som Harares vattenreservoar. Fåglarna hade alla världens färger och former. En papegoja ropade ”Hello!” när vi anlände. Rundturen slutade med flygshow. Vi fick hålla i bl.a. ett par pilgrimsfalker och en uggla och se dem flyga från en hand till en annan. Skötarna lät dem också flyga ett par varv runt området och sedan fånga ett bete. Grundaren, vithyad men själv uppvuxen i Afrika (flera generationer bakåt har bott i Afrika), berättade om institutionen och om fåglarna. Det var intressanta och spännande berättelser.

Träff med Kuda. Ett av de barn som växte upp med missionär Rut Lindgren var Kuda. Han studerar nu laboratorieteknik vid universitetet i Harare. Vi hade försökt träffas söndagen innan, men kunde inte nå varandra innan han åkte till Harare. Nu hade vi stämt träff vid ett shoppingcenter. Det blev ett varmt möte med en ung man med stora planer. Efter detta första år av studier önskar han söka in till medicinutbildning. Vi hade med oss den del av studieavgiften som han blivit utan pga en höjning vid senaste utskick av pengar.

Middag och simning. Det var redan mörkt när vi anlände till vårt guest house. Vi hade på morgonen beställt grillad mat till kvällen och såg fram emot den. Vi åt vår middag i trädgården med stjärnhimlen ovanför. Efter middagen och samtal kring hur veckan varit tog några av oss i teamet sig ett dopp i poolen. Detta hade vi längtat efter hela veckan. Nätterna under myggnätet i Nyadire var svettiga och dagarna likaså. En fungerande dusch hade vi inte sett sedan första kvällen. På guest houset njöt vi också av tillgång till elektricitet, nätuppkoppling och TV.

mission | about seo