Skip to Content

BLOGG 9: Projektplaneringsresa till Zimbabwe 21.2-2.3.2014

Missionär Irene som vi samarbetat med i Kambodja. Träff på flygfältet i Harare.

Välkänt barnhem. Under lördag förmiddag gjorde vi två studiebesök i Harare med förorter. Det ena gick till barnhemmet Zhinyaradzo som är välkänt i Harare med omnejd. Det har fungerat som barnhem sedan 70-talet. De har också genomgått den förändring som numera gäller för barnhemmen och består av 6 ”mammor” och ca 10 barn i varje enhet. Fyra av familjeenheterna bor i en sliten byggnad från 70-talet söder om Harare. Det var den vi besökte. Vi var intresserade av upplägget som helhet och planlösningen för de enskilda familjerna. Det starkaste intrycket gav emellertid den flicka på 17 år som snart pga uppnådd ålder tvingas lämna barnhemmet. Hon hade ingen aning om vart hon skulle ta vägen.

Aktivitetscentret Dzikwa. Våra finländska möjliga samarbetspartners Zimbabwen Aids-Orvot ry:s aktivitetscenter Dzikwa i förstaden Dzivarasekwa besökte vi också. Centret imponerade. Det fanns i en fattigare del av Harare som vi inte tidigare sett. Här kunde barn som kom med i programmet få äta ett mål mat under dagen, läsa läxor, utöva idrott eller musik, lära sig IT-teknologi och mycket annat. Centret involverar ca 260 barn. En kuriositet är de finländska bord och stolar samt köksapparatur som bytts ut i skolor och nu fått en ny uppgift i Zimbabwe. Tyvärr blev tiden mycket kort, eftersom vi hade en flygtid att passa.

Missionär Irene. I tidigare projekt i Kambodja har vi samarbetat med en missionär från Zimbabwe som heter Irene Mparutsa. Hon är numera pensionerad och bor i Harare. Vi hade bjudit in henne till frukost denna lördag, men hon hade inte dykt upp. Tro det eller ej, men när vi anländer till flygfältet står hon där och väntar. Det blev ett kort men intensivt möte med henne innan säkerhetskontrollen för hemresan.

Resan hem gick bra. Till Karleby anlände undertecknad kl 18.45 på söndag. En god bit över ett dygn sedan hemresan inleddes.

Text och bild: Bernt Klockarsmission | about seo