Skip to Content

Ett slut som lovade fortsättning

P6291932.JPG
P6291950.JPG
P6301977.JPG

Det kändes kanske som när Jesus berättade att han snart skulle lämna dem och lärjungarna inte förstod att de snart skulle få se honom igen. Vi var på väg till det Sista lägret på Jumijärvi och Avslutningsfest. Men årets Karnevalläger med Henna Wilkman som chef och Cata Ekman-Niemi-Kaja som praktisk samordnare var en fest från början till slut. Och ett slut som lovade en fortsättning!

Karnevallägret lockade 30 barn i åldern 6-16. Med ledare och familjemedlemmar var det 50 deltagare hela tiden och 65 med tillresande för veckoslutet. Det blev ett underbart läger med solsken och bara några regnskurar, mygg och knott som bads nästan bort under en kvällsandakt, mycket skratt, tokiga lekar i säpinärummet, bastu och ganska kallt badvatten, bibelstudier.

När ingen av de aktiva pastorerna hade möjlighet att vara med, hade två seniorer Växby kallats in. För bibelstudierna var lägeriterna uppdelade i två grupper, där Kaikka höll för de yngre och Hans för de äldre. För tonåringarna blev nyckelordet ”Du är du och du duger… och du passar så bra i Guds famn” (med melodi till). Minnesordet från det sista bibelstudiet med de yngre var ”Vägen till Gud är alltid öppen!” Och det är något vi alla ska ha i medvetandet.

Aftonandakterna fylldes av sång, spännande berättelser ur levande livet, många böneämnen, men också många tack. Några av barnen ville be om att Jumi skulle gå till bra människor – men visst fanns där ett stänk av vemod också. Bönämnena sträckte sig över hela spektret – från en bön om ”karkkiregn i morgon” till bön med handpåläggning för en cancersjuk mor och mormor. Vi fick också be för varandra.

Lördag kväll var reserverat för minnen och tillbakablickar. Godisregnet kom faktiskt den dagen när chefen kastade ut godis över deltagarna flera gånger! Bildkavalkaden från tidigare år väckte minnen, framförallt med tacksamhet för allt det fina vi fått vara med om. Och runt omkring oss såg vi bland lägerdeltagarna en andlig styrka och vitalitet som gjorde att en fortsättning efter Jumijärvi är alldeles självklar! I den andan var det självklart att kapellet var i användning för enskilda samtal och bön.

På lördag kväll var vi på stranden, grillade korv och pinnbröd. Kvällen var oerhört vacker och eftersom vi hade tillräckligt på oss ville vi gärna fortsätta fortsätta längre. Men till sist var det dags för aftonandakt, där Nalle Elfving påminde oss om bön – och hur Gud hör våra böner – och också svarar på dem. ”Juniorens bön” hördes utöver vattnet och stannade kvar i våra hjärtan.

Lägerledningen visade förståelse och öppet sinnelag, när de ännu simsugna barnen fick gå och ta ett kvällsdopp i den sena kvällen!

På söndag morgon hissades flaggan upp för sista gången. Den allra sista Jumi-söndagen hade börjat! Efter frukosten blev det i vanlig ordning städning av rummen samt packning. Kl. 11 ringde kyrkklockan och kallade alla till gudstjänsten. Stolarna var i 4 halvcirklar, altarbordet hade blommor från ängen. Hans ¬– den ena lägerprästen – ledde gudstjänsten och Hans – ”Ticku” Stigzelius – var predikant. Vi kommer inte att glömma berättelsen om storebror som i en låst situation steg fram och sade ”jag säger förlåt i stället för honom” när lillebror vägrade, precis som Jesus gjort för oss. Och så hade alla fått springa i sjön.

Det var väldigt många medarbetare på Karnevallägret. Mammor och pappor som ställde upp i köket, både med matlagning och disk, och andra som ville göra sitt för att lägret skulle lyckas och allt skulle fungera. Att vi dessutom fick färska semlor alla dagar, bara för att Akka ville stiga upp så tidigt!
”Jumijärvi, Jumijärvi, hör vår sång, hör vår sång! Fyll med ljusa minnen våra unga sinnen. Bli en bro för vår tro!” Bönen har blivit besvarad. Och det bästa var att inget tog slut, utan man kunde se fram emot nästa sommar och ett nytt, härligt läger någon annanstans. Planerna finns redan!

Tack till Gud! Och tack också till dem som förstod, att det sista lägret på Jumi var viktigt!

Växbys

P.S. Kolla in mer bilder på www.mku.fi!story | about seo