Mikrolån hjälper familj att återförenas

Pheng Mong_WEB.jpg

Pheng Mong skadades som civilperson i kriget i Kambodja. Han blev oförmögen att jobba och hans hustru var tvungen att fara långa vägar till tygfabriker i Thailand för att kunna försörja familjen. Men tack vare metodistkyrkans kobank har han nu resurser att få henne tillbaka.

Med två fullvuxna kor och en kalv på kommande har familjen nu ekonomisk trygghet. Det är någonting som familjen inte upplevt sedan 1980-talet då Mong drack vatten från en brunn som förgiftats av soldater. Allt sedan dess har han lidit av en kronisk lungåkomma, som gör att han kippar efter andan.

I och med att han inte har kunnat arbeta och försörja sin familj, har det ansvaret fallit på hans hustru, som har tillbringat den mesta tiden under flera år med att flytta från jobb till jobb i tygfabrikerna. För tillfället jobbar hon i Thailand, långt ifrån man och son.

Men om Mong får som han vill kommer det att ändra snart.

Mong har stora planer för korna. Han förväntar sig en kalv till per ko innan han säljer dem för att kunna finansiera sin dröm. Den drömmen är en liten specerihandel som han driva tillsammans med sin hustru och son utan att behöva vara långt bort ifrån varandra.
Men Mongs familj är inte de enda som drar nytta av projektet. De kalvar som man får är det meningen att man ska ge vidare, så att någon annan i sin tur kan dra nytta av projektet. I det här fallet har en förskollärare och en församlingsledare för kvinnor erhållit kalvar av Mongs ko. Och så vidare. På så vis är korna vandrande idisslande bankkonton som sprider välstånd i samhället.

mission | about seo