Vinterlov från skolan!

Traditionell dans vid skolavslutningen
Lärarnas modevisning
Home of Hope med nuvarande kontoret

Under slutet av juli och början av augusti besökte jag Nyadire missionsstation i Zimbabwe. Missionsstationen grundades av den amerikanske läkaren Samuel Gurney i början av 1900-talet och har i dag allt från daghem till motsvarande gymnasium och lärarutbildning. Där finns också en farm en församling, ett sjukhus och så förstås barnhemmet Home of Hope.

Den 27 juli firade alla skolor avslutning inför vinterlovet till traditionell dans med trummor (bild 1) och programpunkter som på många sätt liknade våra avslutningar. Särskilt lärarnas framträdande på modevisningen väckte enorm förtjusning bland barnen (bild 2). Följande vecka reste barnen hem från sin skolinkvartering och lärarna kunde inleda sin semester.

Innan skolavslutningen hann jag träffa de hörselskadade barnen, jag fick ett eget teckenspråksnamn, som väl närmast kan beskrivas som "Höga Pannan". De var mycket nyfikna och glada att få träffa en främling så långt ifrån.

"Vintern" i Zimbabwe på drygt 17 grader sydlig bredd och lite på 1 000 meters höjd över havet är ganska annorlunda än här (vi är på dryga 60 grader nordlig bredd). Det enda som påminde om vår vinter var vinterluften under de kalla nätterna och den grasserande vinterflunsan. Malaria förekom också.

Solen lyste varje dag och värmde skönt till 25 grader, men bara mitt på dagen. Till kvällen blev det beckmörkt kvart över sex och svalt igen. Vinter i Nyadire betyder torrtid med mycket torr luft och damm. Tyvärr hade frosten tagit alla barnhemmet Home of Hopes tomatplantor just innan min ankomst. Skörden efter regntiden hade inte heller blivit så bra, så det är lite ont om mat. Priserna på mat kan förväntas stiga.

Strömmen kom och gick, likaså vattnet. Men de högt älskade mobiltelefonerna fungerade, antagligen tack vare generatorer vid basstationerna. Barnen på Home of Hope är dock tvungna att ibland läsa sina läxor i ljuset av bara ett stearinljus, när det inte finns bränsle till generatorn! Jag gav en solcellsficklampa som står på en ställning för att avhjälpa situationen.

De amerikanska teamen från Pittsburgh ägnade mycket tid åt barnen på Home of Hope, läste och spelade spel med dem och så ordnade man bibelundervisning med drama för dem i kyrkan. Det är mycket viktigt med sysselsättning för barnen! De hämtade också mycket skolutrustning till många barn.

Barnhemmet har för tillfället mer än dubbelt fler barn än det är byggt för. För att underlätta situationen skulle föreståndaren Emmanuel Chiimba vilja bygga ett nytt kontor åt sig och placera 8 till 9 barn i det nuvarande kontoret (bild 3). Finansieringen uppges till största delen vara ordnad från deras sida, men ett gap på 3 140 US-dollar har missionsrådet här i Finland lovat ställa upp med när väl bygget har kommit igång. Det skulle också underlätta situationen för missionär Rut Lindgrens kvarvarande barn, som fortfarande bor i hennes hus.

mission | about seo