Skip to Content

Kenya-bloggen

Zebra

Här bloggar en grupp om 19 studerande från Karleby svenska gymnasium som besöker Kenya 29.12.2012-9.1.2013.

DAG 12 9.1.2013 – Hemresa.

DAG 11 8.1.2013 – Arbetsinsats på barnhemmet Mama Obed’s Home. Packande. Utcheckning från hotellet. Vila. Avfärd mitt i natten.

DAG 10 7.1.2013 – Besök på Finlands ambassad. Snake Park. Sista besöket i Village Market för bad och shoppande.

DAG 9 6.1.2013 – Gudstjänst. Restaurang Carnivore

DAG 8 5.1.2013 – Safari. Hemfärd till Kiambu.

Den här morgonen vaknade vi en aning tidigare än de övriga mornarna, d.v.s 04.15. Vi vaknade pigga och glada, viitsi viitsi. Vi checkade ut ur hotellet och startade färden mot Masai Mara 05.00. Det var mörkt ute, så de flesta sov, men vissa hade redan framme kikaren och safaridräkten. Vissa var helt innoissaan då de fick se de första zebrorna, och då löd frågan, är zebrorna vita med svarta ränder, eller svarta med vita ränder? Vid soluppgången körde vi in på Masai mara området, med ”the circle of life” spelandes i bakgrunden. Efter alla dessa antiloper och kossor var det ganska lättande att få se en elefant rumpaaah.

Efter att ha fotat den en stund hördes det ” Ruuben Ruuuben” och sen började vi jaga några geparder.
Vi såg en mäktig och stor lejon familj, och efter det körde vi en bit bort för att få äta frukost i fred. Sedan fortsatte vi jakten på ståtliga djur och Pumba. Resultatet blev bl.a stora elefantfamiljer, flirtiga giraffer, feta flodhästar, strutsar, gnur, bufflar, hyenor och många fina och mindre fina fåglar. Och såklart träffade vi Timon och Pumba. Ihme ja kumma så såg vi krokodiler! Missä oli Crocodile Dundee?

Efter många timmars spaning var det dags för lunch, vilket till vår (flickors) stora förtjusning var färdigt framdukat under ett afrikanskt träd av våra finländska gentlemän. Menyn bestod av en trerätters lunch. Vid dethär laget var alla ganska trötta och den långa färden hemåt påbörjades sakta men säkert.

På kvällen när vi kom till Kiambu var alla helt sojjassa och en varm dusch var väldigt efterlängtad. Men våra såkallade gentlemän förstörde allt genom att kråta med varmvattensystemet så att vi fick alla duscha i kallt. Hakuna Matata, normi päivä.

-PeponiPimut

DAG 7 4.1.2013 – Besök på Village Market och hantverksmarknaden Mini Maasai Market som hålls där fredagar, avfärd till massajernas huvudstad Narok (4 timmars bilfärd) inför följande dags safari.

DAG 6 3.1.2013 – Kiambudag. Promenad genom marknaden, besök hos en tidigare yrkesskolstuderande med egen business, lunch med yrkesskolans direktion, fotbollsmatch med yrkesskolstuderande och församlingens unga, födelsedagsfest (Christian Nygård) och presentation av Finland.

DAG 5 2.1.2013 - stadsdelen Karen i Nairobi (Baby Elephants, Giraffe Park, Karen Blixen Museum), shoppingcentret Village Market

Klockan 8 började vi dagen med morgonmål. Prince of Kiambu var nästan i tid idag, men vi hamnade ändå att vänta en liten stund. Vi hade nya Matatu-drivers idag, som verkade amatörmässiga, men det visade sig att de drog oss vid näsan och körde oss som kungar. Klockan 11 var det dags för babyelefanternas show, men innan de satte igång rusade några av våra släktingar, babianer, förbi oss. Elefanterna var mycket sugna på mjölk och var lika gulliga som våra flickor... Dagen fortsatte med ett besök till ett shoppingcenter, där vi åt lunch, som var så stark att några pojkar sprutade eld ur munnen och rumpan, därför blev besökets höjdpunkt de moderna toaletterna (de valde själva den starkt kryddade rätten framom andra, red anm)!

Sedan var det dags för ett besök i giraffparken. Vi fick mata girafferna ur händerna, och några pojkar var så modiga att de matade girafferna med munnen, i saknad av sina flickvänner... Vi fick också vara med om ett besök i skogen där det fanns unika växter som inte finns på andra ställen. Vi är inte säkra, men vi tror bestämt att vi såg en glimt av Crocodile Dundee ute i bushen vid en flod. Efter dessa besök var det dags för det sista besöket, Karen Blixen-museet. Vi fick en guidad rundtur i hennes hus och trädgård, vackert! Vår modersmålslärare kläckte ur sig ” Är det inte fint”!

Vi avslutade dagen med middag vid Village Market, men resan dit tog tid eftersom vi sökte och fann en ”genväg”. Nästan allihop kopplade upp sig till nätet, och några var så insatta i den virtuella världen att de glömde bort att äta. Nu skall vi sova!

Ps. Guard of Kiambu, Daniel, hade vaktat våra hotellrum hela dagen!

The better guys

DAG 4 1.1.2013 - barnhemmet Mama Obed's home

Vi började dagen med frukost, som den här gången var lite senare pga allt dansande kvällen innan. Alla var trötta och även Mr. Berntie medgav själv att han kände sig ”dagen efter”. Även idag fick vi vänta en lång stund på Prince of Kiambu, den här gången hade han sin fru, Princess Naomi, med sig. Sedan körde vi äntligen i väg. På vägen till barnhemmet, mötte vi till Anitas stora lycka tre ”lyckade och underbara gäss”.

Mr. Berntie påstod att vägen till barnhemmet var kort, men på grund av motgångar tog resan längre än vad ni kan tänka er (över två timmar, red anm). Först blev vi stannade av polisen och det kom fram att den andra matatuföraren inte hade körkort. Läheltä piti att vi inte hamnade hela porukka i fängelse. Det hade regnat hela natten, oavsett torrperioden (klimatförändringen märks av mycket här, påstår man, red anm). Vi vet att ni har det halt i Kokkola, men ni skulle bara veta hur vi har det här; vi bara slirar på brown snow och det är värsta BUMPY RIDE. Det var nära att den andra matatun inte kippade omkull och hamnade i diket. De tänkte nästan dö. Gruppens mamma, Anita, konstaterade många gånger att bilresan var bland de värsta hon varit med om. Då vi var ungefär 100m från barnhemmet, blev vägen så dålig att chauffören var tvungen att vända om och köra en wannabe genväg. Chaufförerna var så envisa att de ville föra oss ända fram till dörren. Genvägen visade sig gå runt en hel stad.

Regnet överraskade oss just då vi kom fram, men pojkarnas bil hann inte komma ända fram till gården. Så tyvärr var de tvungna att springa den sista biten till barnhemmet utan tröjor i hällregn. Synd. Trots den fina vyn, fäste vi vår uppmärksamhet på Crocodile Dundee som också visade sin manlighet genom att brottas med en krokodil i bakgrunden...

Hjärtat smalt direkt då vi såg första glimten av barnhemmets barn. Det fanns 19 barn mellan 6 och 14 år, som alla var söta som åtminstone två sockerrör. Barnen presenterade sig för oss, sjöng och tog emot alla våra gåvor med stor glädje. Känslan då man fick se glimten i barnets ögon då de fick en penna. Kärlek på hög nivå. Vi lekte och sjöng tillsammans med barnen och allas kameror blev testade av de nyfikna barnen. Vi bestämde oss också för att vi skall sjunga tillsammans med barnen i gudstjänsten senare i veckan, eftersom våra röster tillsammans lät som en änglakör. Efter haikeat hyvästelyt, började vi rulla tillbaka till hotellet. Rullar. Nää, hoppade beskriver det bättre. Då vi kom fram till hotellet, var alla trötta och kröp nästan direkt under det mysiga myggnätet. Alla var rödbrända av dagen i solen, men vi får hoppas att ordspråket ”red today, brown tomorrow” fungerar..
-Spice Girls!

DAG 3 31.12.2012 - téfabrik, Brackenhurst, téplantage, berättelsen om Mama Jane och Word of Faiths uppkomst, shoppingcentret Village Market, nyårsaftonens program

Började dagen med att vänta som vanligt på Prince of Kiambu. Jag gillar den afrikanska mentaliteten att man kan komma för sent utan att livet slutar. När Prinsen hade kommit rullade Matatun mot tefabriken. Rullar. Vi fick fina rockar som var vita som vi själva. Vi gick en guidad tur genom teproduktionen och köpte lite tuliaiset hem. Bussen rullade vidare. Rullar. Vi kom till Brackenhurst ett jättevackert konferenscenter. Bussen rullade vidare. Rullar. Vi turistade och tog bilder av vackra, hjärtstillande vyer av te- och kaffeplantager.

Vi åt lunchen vid skolan och pastor Joseph berättade om Mama Jane och uppkomsten av Word of Faith-kyrkan, våra värdar under resan. (I Afrika och Kenya är andliga saker en del av verkligheten på ett annat sätt än i Europa, red anm). Mama Jane var en häxa som gjorde onda saker i Kiambu. Det fanns mycket kriminalitet under den tiden i Kiambu. Bishop Thomas, pastor Joseph och Co. fick en vision och började gå bönerundor genom staden. Bönen var att kriminaliteten skulle försvinna från Kiambu. Efter ca 3 år hade kriminaliteten avtagit så mycket att man igen vågade investera och bygga nytt i staden och Mama Jane hade flyttat bort. Så uppstod Word of Faith-kyrkan (som idag samlar ca 5000 mänskor till gudstjänst varje söndag – och har planterat 630 församlingar runtom i Afrika, red anm).

Efter lunchen rullade bussen vidare mot Village Market som är ett shoppingcenter. Rullar.
Vid Village Market simmade och åkte vi i vattenparken. Vi kom hem till hotellet ca kl. 19. Efter det hade vi fritid till kl. 21. Vi gick till kyrkan med bodyguards som prinsen hade fixat. Nyårsprogammet i kyrkan började kl. 21 men vi kom fram dit kl. 21:30. I kyrkan dansade vi och prisade Herren. (För att förstå hur det gick till måste man uppleva det eller se det med egna ögon. Vi försöker få med en videofilm hem så får den som vill låna och titta, red anm). Det var roligt men svettigt. Vi hade soija och dallas. Dagen var lång men väldigt givande och rolig och lång.

Ps. Ingen syn av Crocodile Dundee idag, men troligtvis var han nära eftersom att vi inte såg några krokodiler.
-The Guys

DAG 2 30.12.2012 - ankomst, sova efter ett resedygn, introduktion till yrkesskolan och församlingens lokaliteter, Thomas Muthees jordbruk, eftermiddagsté hos Thomas Muthee.

Vaknade kl 12 och var pigg som en spigg. Direkt på gatan träffade vi den lokala kändisen "Ghetto Radio Bonoko".Vi åkte med bussar till yrkesskolan för att bekanta oss med den. Vi fick lunch, som var väldigt god. Köttsås med ris. Jag åt mycket. MMM. Yrkesskolans rektor och Pastor Joseph , "Prince of Kiambu", ledde den guidade rundturen genom skolan. Efter det kollade vi Word of Faith kyrkan. Kyrkans bishop Thomas Muthee, "King of Kiambu", har ett jordbruk&farm som vi besökte. Det fanns många olika djur , bl.a. kossor. De var intressanta.

Vi fick en smakbit av Kenyas delikatess , nyplockade sockerrör. De var söta som kenyanska barn. Thomas bjöd hela gruppen på te&kaffe vid sitt vackra och stora hus. Vi åt middag vid skolan. Efter det började dagen närma sig sitt slut och vi åkte tillbaka till hotellet. Efter trevlig samvaro med gruppen började var och en söka sig till sitt hotellrum. Jag var väldigt trött men till min stora förfäran var det stora bileet i våningen under oss och volymnivån var förvånansvärt hög. Gick inte att sova. Började istället filosofera över livet. Kom fram till att det här är Afrika. Hakuna matata!

Ps. det var jag som satt brevid Crocodile-Dundee.
-Alexander

DAG 1 29.12.2012 – resedag

Vi startade från skolan kl 4 med buss i -15 grader. Vi sov i bussen och sedan spelade jag kort med kompisarna. Bussresan var lång men stämningen var god och förväntansfull. Alla var ivriga, speciellt jag. Flyget startade kl 13:20 från Helsingfors och anlände till Istanbul kl. 16:45. Flyget gick fort och flygmaten var utsökt. Vid Istanbul åt jag och mina kompisar en värdelös och dyr Burgare men " Elämä on". Planet startade till Nairobi kl. 19:50.

Min vän satt bredvid Crocodile Dundee men när han började vässa sina knivar flyttade min kompis på sig.

Flyget tog ca 7 timmar men det gick relativt snabbt eftersom vi hade egna flatscreens inbyggda i bänkarna. Det jag kommer bäst ihåg av flyget var "24C calling". Vi kom fram kl 4 tiden till Nairobi där det var väldigt fuktigt och jag påstod till min kamratkrets att man kan ta luften och lägga den i fickan. Vi väntade länge vid bussarna och for till sist till Kiambu. Det var mörkt under bilfärden så jag såg inte så mycket av naturen. Jag hade stora förväntningar av hotellet men den drömmen crashades direkt: Hål i väggen, stora hål i myggnätet och toaletten fungerade inte. Jag vet inte om jag överlever resan. Jag gick och lade mig kl.7:00 på morgonen efter en tung men trevlig resedag med mina varmhjärtade resenärer.

- Axelmission | about seo