Bunden vid en stolpe?

26.01.2023 kl. 15:23
Det lär vara så att om man binder en elefant vid en stolpe så länge elefanten är liten så kommer den att stå där, också senare i livet när den har blivit vuxen. Vanan vid stolpen gör att elefanten lär sig tänka: härifrån kan jag aldrig ta mig lös.

Vanan låser med andra ord benen för elefanten. Tankarna formas vid stolpen och livet och utvecklingen begränsas nästan skrattretande radikalt för ett så stort och kraftfullt djur. Det skulle inte vara någon som helst utmaning för elefanten att dra sig lös på en sekund. Ändå står den lydigt där vid det tunna snöret, bara för att tanken begränsar.

Såhär kan det också vara med oss. Ord som kanske sagts oss tidigare, ord som ifrågasatte, begränsade och låste har kapacitet att påverka långt i livet. De har makten ända tills vi själva stiger upp och säger: Nu räcker det. Ändå är det många gånger lättare att låsa sej och bygga bo i självömkan än att stiga in på ny mark. 

Men profeten Jesaja skriver och här finns ett hopp: ”Utvidga platsen för ditt tält, spänn ut tältdukarna där du bor och håll inte tillbaka. Gör dina tältlinor långa och dina pluggar starka, för du ska breda ut dig åt både höger och vänster”.  Dethär kan vara ett ord från himlen till dej idag. Idag kan du få kraft ovanifrån att utvidga området där du står och arbetar. Idag kan du få det som behövs för att, bildligt talat, spänna ut tältdukarna, utvidga ditt område, inte hålla tillbaka utan breda ut dig både åt höger och åt vänster – vad det nu kan betyda i just din situation.

Det är lätt och det är bekvämt att bygga bo i det invanda och i självömkan. Det står om israeliterna som hade varit över 400 år i fångenskap i Egypten att de hade svårt att ta till sej Mose ord om att friheten låg framför dem. I den engelska översättningen beskrivs deras reaktion (och det är tydligare än på svenska): ”...they did not listen to Moses because of their broken spirit and because of the hard labor”.  Alltså: de klarade inte av att lyssna på Mose, de hade gått sönder på insidan. Ordet om frihet och ett nytt liv gick inte hem på grund av smärtan i själen.

Det kan vara bra att spegla sig i det ordet. Att fundera på: vad är det som gör att jag är så snabb att hålla mej kvar vid min elefantstolpe utan att våga tro att det går att ta sig lös och börja om? Vad är det som låser mig vid det gamla? Vad är det som passiverar mig och som talar omöjligheter rakt in i hjärtat?

Genom ordet från Jesaja tecknar Gud idag en annan bild för oss. Klädda med hans kraft kan vi utvidga platsen där vi står och lyfta blicken. Fantastiskt!

Camilla Klockars