Basics för en bra predikan.

26.10.2023 kl. 21:34
En av mina passioner är att försöka träna människor att dela ord från Gud som berör, att predika. Det är ju därför vi är här som Guds folk. Här ska du få mina basics, hoppas du har nytta av dem!

Det finns predikningar som berör och det finns predikningar som överhuvudtaget inte berör. Vi är ute efter att beröra. Det är detta som Jesu lärjungar uttryckte efter att de hade hört på honom: "Brann inte våra hjärtan... han talade till oss... han öppnade skrifterna" (Luk. 24:32). Något hände då han talade till dem. Hjärtat sattes i brand och pulsen steg - i god bemärkelse.

1. Den första viktiga frågan du behöver ställa innan du sätter igång är: Vad är ditt budskap? Du behöver kunna svara på det i en tydlig mening. Gör inte predikan för komplicerad genom att du har många olika budskap, tankar och teman i samma predikan. Judith Humphrey säger i boken Speaking as a leader: ”Proklamera det i början av predikan, bevisa det i själva predikan och kom tillbaka till det i slutet”.

2. Gör predikan enkel att förstå och komma ihåg genom att dela in den i några punkter. Detta istället för att tala om allt möjligt och ingenting. Människor behöver få något enkelt och konkret  hem med sej. Jag har hört alldeles för många åhörare säga: "Det var en jättebra predikan men jag minns ingenting". Då var det inte en bra predikan. 

3. Läs inte för många bibelord i samband med din predikan. Det kan bli svårt att följa tanken och få tag i budskapet om du läser många och långa sektioner som i värsta fall spretar lite åt olika håll.

4. Brinner du för det du predikar om? Om du inte brinner för det kommer åhörarna knappast heller att göra det. Poängen är att inte bara informera utan också inspirera. Predika alltså inte något som inte rör dej själv. Först ska ditt eget hjärta pulsera för det som är temat, sen kan du dela det till andra. 

5. Använd bilder, liknelser och berättelser för att exemplifiera budskapet. Hur ofta gjorde inte Jesus det?

6. Var levande då du predikar. Du behöver inte stå stelt på samma ställe i predikstolen genom hela predikan. Rör dej där människor är,  utmana dem. Jesus rörde sej bland människor och försökte nå dem med det budskap som brann i hjärtat. Lärare som undervisar i klassrummet står sällan (aldrig) på samma ställe. Det är också okay att gråta som predikant, att verkligen uttrycka det som rör ditt hjärta så länge det är ärligt och äkta. Vi är dock inte ute efter att manipulera, vi är ute efter att beröra.

7. Vart ska din predikan leda? Inbjuder du människor att komma fram, kanske böja knä inför Gud, tala med Honom? Inbjuder du dem att fatta ett nytt beslut? Vad är poängen? Fundera över detta: vart är du på väg i din predikan?

Välsignad predikoupplevelse! Hör gärna av dej om du vill ge respons.

Camilla Klockars