Fahrenheit och Bibeln

10.05.2024 kl. 08:25
Guy Montag är brandman som rycker ut när det kommer alarm om att någon har gömt undan en skönlitterär bok. I det framtida samhället som Ray Bradbury tecknar i sin dystopiska bok Fahrenheit 451 anses det nämligen ohälsosamt att läsa. Brandkårens uppgift är inte längre att släcka bränder utan att bränna upp all litteratur. De som har svårt att låta bli att läsa sänds på omskolning! Bokens titel syftar på den temperatur som behövs för att papper ska brinna. Men vad har det med Bibeln att göra?

Läskunnigheten ökar konstant – globalt sett! Men den senaste Pisa-undersökningen visar att läskunnigheten bland skolevelever i Finland är på väg åt andra hållet. Den blir sämre år för år! Ray Bradbury föreställde sig att läsningen av goda böcker kunde bli straffbart i ett totalitärt samhälle, men jag tror inte han kunde föreställa sig ett demokratiskt samhälle där läskunnigheten bara skulle försvinna tyst ut i kulissen! Sånt klarar de digitala hjälpmedlen galant av.

Och hur är det med läskunnigheten bland oss kristna? Förr kallades de som tog sin tro på allvar för ”läsare”. De var fästa vid sin Bibel, läste den ofta och byggde sina liv på det de lärde av den. Nu har inte så många ens hört talas om sådana människor.

Men om du orkat läsa så här långt, vill jag tala om att syfte med den här artikeln inte är att få dig att känna dåligt samvete. Jag hoppas de återstående raderna tvärtom ska uppmuntra dig till läsning av Böckernas Bok.

Målet är inte att kunna
Det viktigaste är inte att kunna många bibelord eller vara först med att hitta fram ett bibelord, när du är med i en bibelsamtalsgrupp. Det viktigaste är inte att orka läsa igenom Bibeln från pärm till pärm. Du behöver givetvis bekanta dig med Bibeln, veta skillnaden mellan Gamla och Nya testamentet och skaffa dig en ungefärlig översikt av Guds handlande med det judiska folket (= Gamla testamentet) och kulmen av Guds kärlek till oss (Johannes evangelium, kapitel 3, vers 16). Men Bibeln är ingen läxbok, den är livsbok.

Nätet är en bra genväg
Anledningen till att vi till en början inte behöver kunna så mycket är nätet. Om du vill hitta ett visst bibelord behöver du bara plocka fram telefonen och en lämplig webbsida1 eller bibelapp2.

Det finns också mycket biblisk ”snabbmat” på nätet. När du borstat tänderna och rusar i väg till bussen kan det vara uppfriskande att höra ett bibelord läsas i hörlurarna, samtidigt som andra lyssnar till senaste nytt från Ukraina eller det senaste i musikvärlden.

Men också de här genvägarna kan vara senvägar. För om den enda bibel du använder finns i din telefon når du nog inte målet med bibelläsningen.

Långsamt och meditativt
När du vill komma igång med ditt bibelläsande och komma vidare i din tro föreslår jag att du först av allt skaffar dig en Bibel skriven på papper. Se till att det är en av de senare översättningarna, inte den sekel-gamla översättningen som säkert finns i bokhyllan! Gärna en Bibel med fotnoter på varje sida som förklarar sammanhang och svåra ord.

Sätt dig på en vilsam plats med så lite bakgrundsljud som möjligt. Helst utan någon tid efteråt som du behöver passa. En gång i veckan kan du säkert hitta tid och ro till det till att börja med.

De första gångerna kan du gärna ägna dig åt ett bibelavsnitt som du känner från förut, t.ex. Psalm 23 i Gamla testamentet eller Jesu samtal med Nikodemus i Johannes evangelium i Nya testamentet, kapitel 3. Sedan kan du börja från början i någon av Bibelns många böcker. Jag fick för länge sen rådet att börja med Lukas evangelium i Nya testamentet och det är ett råd jag gärna ger vidare. (Vill du ha mera förslag kan du skriva till hans.vaxby@gmail.com)

Bestäm inte på förhand hur mycket du ska läsa. Läs långsamt och lägg märke till varje ord du läser. Stanna upp när du läser något som förbryllar dig, som gläder dig eller som du vill ha kvar i ditt inre under dagen eller veckan som ligger framför dig. Ibland kan det komma i första i versen. Ibland kommer det halvvägs in i ett kapitel. Ibland fäster du dig inte vid något speciellt och du kan ”bara” ta med dig vissheten om att du har varit i Guds närhet en stund.

Börja och sluta gärna med några egna ord till Jesus. Du kan tala med honom som en vän. Vanliga ord uttrycker bäst det du har på hjärtat. Ett annat sätt att börja och/eller sluta med är bekännelsen: ”Du är gränslös, du är nära. Du är ljus och jag är din.” 3

Bön
Nej, jag tror inte det finns något risk för att din Bibel tas ifrån dig och bränns upp. Men jag tror du kan bli en ”läsare”. Och låt oss stämma in i Paulus bön:

Därför böjer jag mina knän inför Fadern, han från vilken allt som kallas far i himlen och på jorden har sitt namn.  Jag ber att han i sin härlighets rikedom ska ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande,  att Kristus genom tron ska bo i era hjärtan och att ni ska bli rotade och grundade i kärleken.  Då ska ni tillsammans med alla de heliga kunna fatta bredden och längden och höjden och djupet  och lära känna Kristi kärlek, som går långt bortom all kunskap. Så ska ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. Ef 3:14-19

Hans Växby

hans.vaxby@gmail.com

__________________________________

1 bibeln.se, folkbibeln.it, biblegateway.com
2 Finns att köpa eller få gratis på Google Play Butik och App Store
3 Du kan läsa mer om detta sätt att läsa Bibeln på https://sv.wikipedia.org/wiki/Lectio_divina
Foto: https://www.adlibris.com/fi/kirja/fahrenheit-451-9781451673319?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw0MexBhD3ARIsAEI3WHJDh6DVQpay4ec_kbgHkHTJHmev6IagmnGnEbOVKgvg-9-23XXbse4aAsVuEALw_wcB