Det första vi ska göra är att kolla vad det är för översättning av Bibeln du har och hur gammal den är. Det står på en av de allra första sidorna. De två mest använda översättningar vi har är Bibel 2000, utgiven av Svenska Bibelsällskapet, och Svenska Folkbibeln som är utgiven av en stiftelse. Andra översättningar kan vara intressanta, men de är inget för den som börjar eller börjar på nytt att läsa Bibeln
Kontrollera också hur gammal din översättning är. Det står också på en av de första sidorna. Det svenska språket utvecklas hela tiden och ju är äldre din översättning är, desto svårare kan det vara att förstå vad du läser. Bibel 2000 börjar redan bli gammal, men 2026 kommer en ny översättning av Nya testamentet, dvs. den del som berättar om Jesu liv, död och uppståndelse. Om du har Svenska Folkbibeln, se till att du har 2015 års översättning. Det lönar sig absolut att ha den senaste versionen av en av dessa båda översättningar.
Sedan bläddrar vi ett par sidor framåt och kommer till innehållsförteckningen. Bibeln består av två huvuddelar, Gamla testamentet och Nya testamentet. ”Testamente” är i själva verket en gammal felöversättning. Det har inget att göra med det som äldre familjemedlemmar lämnar efter sig åt oss. Det borde egentligen heta ”Gamla förbundets skrifter” och ”Nya förbundets skrifter”. Det syftar på de förbund Gud slöt med det judiska folket, respektive förbundet mellan Jesus Kristus och alla som tror på honom.
Din Bibel kan också innehålla ett ”Tillägg till Gamla testamentet”, förklaringar, uppslagsdel och andra texter som kompletterar eller underlättar läsningen. Det är material som en ny eller nygammal läsare kan hoppa över.
Nu föreslår jag att du letar rätt på Psaltaren i innehållsförteckningen för Gamla testamentet. I min Bibel är det sid. 506. Och där kan du leta dig fram till Psalm 119 och där vers 105. Vi läser: Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig. Där har du hela meningen med att läsa Bibeln. Du ökar din kunskap när du läser Bibeln, du får lära känna Jesus, Moses och Paulus och andra personer som är viktiga för den kristna tron – och viktigast av allt: Du får vägledning och hjälp med att leva ett rikt liv under din stund här på jorden och hopp för den framtid som följer.
Där tycker jag du kan stanna för idag. Vänd dig nu till Gud och bed: ”Hjälp mig att förstå det du vill säga mig genom Bibeln och ge mig mod att praktisera det. I Jesu namn. Amen.”
När du nästa gång tar fram din Bibel förslår jag att du gör upp ett slags ”läsplan”. Läsplan står inom citationstecken för att jag tror det är bra att ta ett steg i sänder. Du behöver kanske känna dig lite för den första tiden och se hur mycket du ska läsa varje gång och hur ofta. Ett enkelt sätt är att läsa ett kapitel i sänder, ett alternativ är att läsa ett stycke tills du kommer till något som du märker är viktigt eller gör dig glad eller utmanar dig. Själv brukar jag läsa ett kapitel varje dag. Det är också bra om du, när du läst dagens stycke, inte bara slår igen Bibeln och rusar vidare. Det är klokt att sitta kvar en stund med den öppna boken framför dig, tänka på vad du läst och be en liten stund.
Men det kommer alltid perioder då det är svårt att hålla sig till den uppgjorda planen. Det kan vara en förkylning, en tentamensperiod, ett gråtande barn eller en kris på jobbet. Då gäller det att följa en enkel regel som jag lärde mig av en som var med i Viktväktarna: ”Om man av någon anledning gjort en avvikelse från den uppsatta dietplanen, då gäller det bara att skynda sig tillbaka så fort som möjligt till den rätta vägen.”
Bibeln är inte en vanlig bok som man läser från pärm till pärm. I själva verket består den 66 kortare skrifter i olika stil och från olika tider. De som börjat med ambitionen att läsa den från pärm till pärm har i regel stupat långt före mitten. Här är mina råd:
Börja med några böcker i Nya testamentet. Det är där du lär känna Jesus och de första kristnas historia och tankar. Ta det i ordningen: Lukas evangelium, Apostlagärningarna och Filipperbrevet att börja med.
När du läst en del av Nya testamentet kan det vara bra att ta itu med Gamla testamentet. En del saker i Nya testamentet kan vara svåra att förstå om du inte känner till bakgrunden. Börja så här: Första Moseboken (alla kapitlen), Andra Moseboken kapitel 1-18 och varva med någon psalm i Psaltaren.
När du efter detta vill fortsätta, har du redan blivit så bekant med Bibeln att du kan göra upp din egen plan för fortsatt läsning. Om du vill kan du skriva till mig och få ett förslag på hur du kan fortsätta din läsning.
Lycka till! Håll alltid din Bibel framme och ofta öppen!
Hans Växby
hans.vaxby@gmail.com