Fadderbarnsverksamhet

Från år 1974 har Finlands svenska metodistkyrka haft fadderbarn i Indien. Fram till 2019 har över 60 barn fått stöd för sin skolgång, ofta i över 10 år. Allt började med att en ung man, Hans Stigzelius, reste till Indien och till en liten by i landskapet Andhra Pradesh. Där blev han bekant med en pastor Frederick, Vijaya Fredericks numera avlidne man.

Flera barn i byn fick efter resan finländska faddrar och sedan dess har fadderbarnsverksamheten fungerat. Sedan många år tillbaka samarbetar vi med den finskspråkiga metodistkyrkan där intresset är lite större än inom vår kyrka och för tillfället får ca 150 barn understöd för sin skolgång. Antalet faddrar är något mera, eftersom man har möjlighet att dela på kostnaderna om man vill.

Ägg- och mjölkprojektet i Indien har omformas. Under många år har man turats om att dela ut ett glas mjölk och ett ägg till de allra minsta barnen i byn Nellipudi. Redan under ett par års tid har antalet nyfödda barn minskat i byn och barndödlighet pga undernäring förekommer inte mera. Nu har det har också varit svårt att hitta någon som tar helhetsansvaret i byn för utdelningen och därför togs beslutet att avsluta projektet. Ifall det finns behov, kan de allra fattigaste familjerna bli delaktiga i fadderprojektet före barnet börjar skolan.

I fortsättningen kommer vi att understöda luncher vid Bethel Missions kristna skola i Chennai. Det är nödvändigt pga av flera orsaker. Eleverna i skolan kommer från verkligt fattiga familjer i slumområdet Kolathur och det skulle vara viktigt att de kunde få åtminstone ett varmt mål om dagen. En annan orsak är att staten inte ger bidrag till skolor som inte serverar lunch och därför de flesta skolor i området lunchservering, vilket har medfört att man förlorat en del elever när lunchen tidigare saknades.

Video från 2018

Mer info om övriga projekt i Indien

E-post: dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi, mer info om fadderbarnsprojektet, som koordineras av MKU: cata@mku.fi

 

Artikel

Vi ber för metodisterna i Lettland och Litauen

Trots den ekonomiska tillväxten i regionen hänger lönerna för metodistpastorerna i Lettland och Litauen inte med i utvecklingen, de halkar faktiskt efter. Anledningen är ganska enkel, de flesta av våra medlemmar tillhör låginkomstgrupperna i landet. Ändå gör metodisterna i Lettland och Litauen ett fantastiskt arbete med få resurser.Läs mera »
03.11.2023 kl. 19:26

Det kändes som ett tecken av Gud. Vi vill hålla ihop.

Nordiska, baltiska och ukrainska ledare går in i framtiden Samtal, skratt, eftertänksamhet och glädje fyllde rummet när 42 ledare från Ukraina, Norge, Litauen, Finland, Lettland och Danmark samlades i Riga i Lettland för att tillbe, be, dela, reflektera och tala om vår framtid tillsammans i metodistkyrkan (United Methodist Church).Läs mera »
22.10.2023 kl. 15:10
Herrens måltid del II

Bordet är dukat

När lärjungarna kom fram till Jesus och frågade: ”Var vill du att vi skall ordna för påskmåltiden åt dig?” Matt 26:17 var det den naturligaste sak i världen. Det var ungefär som när vi frågar våra vänner emot slutet av året: Var ska ni fira jul i år? Det var en del av samhällets och människornas årsrytm. Och det representerade grunden för det judiska samhället. Jesus hade dessutom något speciellt i tankarna för den här påskmåltiden, sin sista måltid (The Last Supper).Läs mera »
02.11.2023 kl. 08:48
Herrens måltid del I

Vad handlar det om?

I Lutherska kyrkan firas det varje söndag. Många frikyrkoförsamlingar firar det en gång i månaden, gärna första söndagen i månaden. Alla vet att det är nattvarden och kan konfirmationssvaren på frågan om vad det är. Men faller den bort en månad i en metodistförsamling verkar det inte vara någon som saknar den. Och ju längre man funderar desto mer osäkra blir svaren. Vad handlar det egentligen om?Läs mera »
27.10.2023 kl. 08:47

Uppdatering om Ukraina

Situationen är fortfarande densamma - men den har förändrats! Vad som vid första anblicken verkar vara ett motsägelsefullt påstående, beskriver vid närmare granskning en sorglig verklighet. Detta rapporterade biskop Christian Alsted, som är ansvarig för UMC i Ukraina, vid det senaste online-mötet för de central- och sydeuropeiska samordnarna för arbetet med flyktingar från Ukraina.Läs mera »
13.10.2023 kl. 09:19

Utvärdering av årskonferensen i Karleby 2023

Det har gått en dryga månad sen årskonferensen i Karleby och nu vill vi gärna veta vilka tankar du har nu i efterhand.Läs mera »
11.10.2023 kl. 09:02

Vilka tankar får slå rot?

I vår hjärna far flertalet tankar genom systemet, varje dag. Du och jag bestämmer vilka tankar som får utrymme i oss. Tankarna är början på allt.Läs mera »
20.10.2023 kl. 14:42

Nyheter från Zimbabwe

"Ge en man en fisk och han kommer att äta för en dag. Lär en man att fiska och han får mat för hela livet." Detta ordspråk antyder att långsiktig kapacitet ger större fördelar fördelar än kortsiktiga lösningar, en filosofi som TNC:s Girl Empowerment Pad (GEP) program tar till hjärtat.Läs mera »
29.09.2023 kl. 20:58

Uthållighet

Uthållighet är ett svårt ord. Speciellt om man är en projektinriktad person. Men Ordet lyfter fram det igen och igen. Låt oss därför se lite på det.Läs mera »
06.10.2023 kl. 11:40

Hoppets Gud – Fadern, Sonen och Anden: Kustbandet nr 3 - 2023

Höstsolen tittade försiktigt fram och småningom skingrades molntäcket över hoppbackarna i Lahtis. Jag och min man hade kört den en timme långa vägen till Lahtis denna sön-dagsmorgon, dagen efter höstdagjämningen, bara för att hinna fånga hur solen lyser på hoppbackarna. Herren hörde min bön om sol och nu får dessa backar förmedla en glad hälsning till alla er som läser Kustbandet, digitalt eller som papperstidning!Läs mera »
26.09.2023 kl. 19:10