Fadderbarnsverksamhet

Från år 1974 har Finlands svenska metodistkyrka haft fadderbarn i Indien. Fram till 2019 har över 60 barn fått stöd för sin skolgång, ofta i över 10 år. Allt började med att en ung man, Hans Stigzelius, reste till Indien och till en liten by i landskapet Andhra Pradesh. Där blev han bekant med en pastor Frederick, Vijaya Fredericks numera avlidne man.

Flera barn i byn fick efter resan finländska faddrar och sedan dess har fadderbarnsverksamheten fungerat. Sedan många år tillbaka samarbetar vi med den finskspråkiga metodistkyrkan där intresset är lite större än inom vår kyrka och för tillfället får ca 150 barn understöd för sin skolgång. Antalet faddrar är något mera, eftersom man har möjlighet att dela på kostnaderna om man vill.

Ägg- och mjölkprojektet i Indien har omformas. Under många år har man turats om att dela ut ett glas mjölk och ett ägg till de allra minsta barnen i byn Nellipudi. Redan under ett par års tid har antalet nyfödda barn minskat i byn och barndödlighet pga undernäring förekommer inte mera. Nu har det har också varit svårt att hitta någon som tar helhetsansvaret i byn för utdelningen och därför togs beslutet att avsluta projektet. Ifall det finns behov, kan de allra fattigaste familjerna bli delaktiga i fadderprojektet före barnet börjar skolan.

I fortsättningen kommer vi att understöda luncher vid Bethel Missions kristna skola i Chennai. Det är nödvändigt pga av flera orsaker. Eleverna i skolan kommer från verkligt fattiga familjer i slumområdet Kolathur och det skulle vara viktigt att de kunde få åtminstone ett varmt mål om dagen. En annan orsak är att staten inte ger bidrag till skolor som inte serverar lunch och därför de flesta skolor i området lunchservering, vilket har medfört att man förlorat en del elever när lunchen tidigare saknades.

Video från 2018

Mer info om övriga projekt i Indien

E-post: dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi, mer info om fadderbarnsprojektet, som koordineras av MKU: cata@mku.fi

 

Artikel

Det finns bara ett medel mot sorg...

Hemma hos oss har vi en vägg med bilder av flera generationer av vår familj. Hälften av dem har dött för flera år sen. Ibland stannar jag upp och tittar på bilderna, min pappa är där, min morfar, mormor, min svärfar och jag tänker på dem och minns dem. Genom livet är det många fler, som jag har känt och uppskattat. Det finns även människor, som jag inte har känt, men som ändå har haft stor betydelse och inflytande på mig med sina ord, sina tankar och sin musik – de känns nästan som personliga vänner.Läs mera »
14.11.2022 kl. 20:14

Pusselbiten

På höstlovet för ett par veckor sen gjorde vi i vår familj ett 1000-bitars pussel och ett 500-bitars pussel.Läs mera »
03.11.2022 kl. 22:07

Liturgi

Tore hade varit i USA ett helt år och studerat och nu kom han tillbaka till Överås, Metodistkyrkans teologiska seminarium i Göteborg. – Alla våra gudstjänster har liturgi! Det är bara en fråga om vilken liturgi vi använder, sa han. Vi var alla chockade. De flesta av oss var från de lågkyrkliga församlingarna i Norge. Själv kom jag från det som skulle kunna kallas en mellankyrklig församling med metodistiska mått mätt. Och det tog en stund innan vi förstod vad han menade.Läs mera »
28.10.2022 kl. 07:00

Att utveckla rötter

Jag är ingen aktiv odlare och sätter inte mycket tid på växter. Men förra vårvintern testade jag en sak i caféet i min kyrka. Jag köpte en murgröna och många olika sorters små glasvaser. Sen klippte jag loss murgrönans alla kvistar och satte en liten kvist i varje vas. Allt eftersom tiden gick hände det grejer i vaserna. De små kvistarna trivdes tydligen i vattnet. När sommaren kom hade rötter utvecklats och det grönskade ordentligt. Läs mera »
21.10.2022 kl. 08:44

Händer

Händer är kanske ett av det viktigaste vi har, skriver Pikkis Sederlöf, och leder oss vidare i en reflektion.Läs mera »
14.10.2022 kl. 06:00

Tacksamhet och glädje - en bön

Att få vara tacksam hör till ett positvt sinnelag. Det betyder INTE att livet skulle vara utan motgångar och problem. Kampen kan nog så hård ändå. Med en positiv kampanda får problemen kraft att söka en lösning. Det kallas att växa som människa. Det gör ont att växa och lämna det gamla och komma in en ny fas av livet. Men TACK är ett ord med styrka och hopp.Läs mera »
30.09.2022 kl. 19:55

Respons

Den här hösten har jag tänkt en del på det lilla ordet respons. När Jesus sänder ut sina lärjungar den första gången används ett intressant uttryck. Det syns inte i de normala bibelöversättningarna, men det grekiska ord som används i grundtexten, ordet ”axios”, kan översättas på ett flertal sätt och därför öppna vyer.Läs mera »
22.09.2022 kl. 09:07

Ny serie: Att leda en församling

Hur bygger man en församling för framtiden? En församling som förstår sitt uppdrag, som är varm, modig och klarar generationsväxlingar? Camilla Klockars har varit pastor i över 30 och i en ny serie på Himlen TV7 delar hon med sig av sina erfarenheter. I tio korta avsnitt ger hon nycklar till hur man formar ett andligt ledarskap som är både strategiskt och hållbart.Läs mera »
19.09.2022 kl. 16:28

Kristna är oense – men enhet är inte ett val

"Endast i människornas omvändelse finns det hopp för världen", så började Jonathan Welby, ärkebiskopen av Canterbury, sin hälsning till kyrkornas världsråds generalförsamling. Och jag tror, att de flesta höll med. Men när representanter från mer än 320 kyrkosamfund från olika delar av världen möts finns det mer än tillräckligt att vara oense om. För kristna tänker och tror olika, så har det varit ända från början, oenigheten finns i Nya testamentet och genom hela kyrkohistorien. Är det möjligt att vara oense och ändå leva i enhet med varandra? Är enhet i mångfald möjlig.Läs mera »
16.09.2022 kl. 12:26

Att behålla friden

Friden, ja det räcker till att begrunda den ur många synvinklar. I sommar har jag, av förekommen anledning, tänkt på att bevara friden, kanske fred.Läs mera »
09.09.2022 kl. 17:24