Rådet för mission stöder längre och kortare missionsinsatser

Vi samarbetar med The Nyadire Connection, som skickar volontärteam till Zimbabwe. Det finns också möjlighet att göra en insats hos någon av våra andra samarbetspartners. Kontakta rådet för mer information: dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi eller Ida Ala-Heikkilä som deltog i teamet till Nyadire, Zimbabwe 2019: ida.ala-heikkila@outlook.com

Den internationella kyrkans program riktar sig till unga vuxna:

Generation Transformation
Missionsmöjligheter för unga vuxna 20-30 år - Global Mission Fellows

General Board for Global Ministries (GBGM) har ett fantastiskt missionärsprogram för 20-30 åringar. Det är ett program som innehåller en två år lång arbetsinsats som vanligen är förlagd utomlands. Under åren jobbar man i det lokala samhället med olika aktuella frågor, beroende på var man är kan det vara mänskliga rättigheter, människor i nöd eller någonting annat den lokala kyrkan kan behöva hjälp med. Under tiden man jobbar får man ett litet bidrag (stipendium) som skall räcka till att täcka de utgifter man har.

Det krävs/du får:
• 20-30 år (du måste fylla 20 år det år du börjar arbetet)
• Kandidatexamen eller motsvarande, t.ex. yrkeshögskoleexamen (bachelor)
• Goda kunskaper i engelska
• Öppen för människor från olika kristna trosinriktningar
• 2 års kontrakt
• Stipendium att leva på under tiden man jobbar, storlek beroende på den lokala prisnivån
• Någonstans att bo
• Rese- och sjukförsäkring
• 3 veckors träning innan jobbet börjar, en vecka mitt i perioden och en vecka i slutet
• Transportkostnader ersätts till träningen och vidare till stället där man skall jobba
• Det förväntas att man skall samla in medel för kommande missionärer i samma program, hjälp fås av GBGM
• 1500 dollar då man fullgjort sina 2 år
• möjlighet att senarelägga återbetalning av studielån (gäller främst i USA)
• Ansökningstiden går ut 31.12 eller 15.2 om man vill börja samma år på hösten.
• Trots att det på nätsidan finns information om missionsarbetsplatser i USA så är de främst för dem som kommer därifrån, det är näst intill omöjligt att få arbetsvisum till USA för det här programmet, utan för oss betyder det en plats någon annanstans i världen.

Möjlighet att ta emot en missionär i detta program finns också för våra församlingar i Finland bara man har jobb så det räcker samt möjlighet att handleda den som kommer. Man kan bekanta sig med vad det betyder på:
http://www.umcmission.org/Get-Involved/Generation-Transformation/Global-...

Missionsmöjligheter för unga vuxna 18-30år Global Justice Volunteers

Detta är ett program med två månaders arbete under sommarmånaderna.

Det krävs/du får:
• 18-30 års ålder
• En veckas träning innan du börjar
• Resekostnaderna ersätts
• Någonstans att bo
• Stipendium för två månader
• Förväntning på att du skall samla in medel och bidra till att verksamheten skall kunna fortsätta

Mer info: dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi för mer info.

Ingen kan hjälpa alla, alla kan hjälpa någon - bli månadssparare

Förenta Nationerna har i sitt program Agenda 2030 ambitiösa målsättningar. Bl.a. vill man globalt bekämpa fattigdom och hunger. Finland har gått in för att i allt utvecklingssamarbete arbeta för att uppfylla målsättningarna i Agenda 2030. Målsättningarna ligger mycket nära det budskap om kärleken till nästan som den kristna kyrkan fått att förvalta.

Finlands svenska metodistkyrka kanaliserar sin hjälpinsats från församlingarna via organet Rådet för mission. Vid sidan om utvecklingssamarbete med bekämpande av fattigdom och hungersnöd jobbar vi också med direkt missionsarbete.

Kan du avstå något för en annan människas kroppsliga och andliga väl? Speciellt efterlyser vi månatliga givare av mindre och större summor.
Via oss når hjälpen fram. Vår administration är minimal – högst 10 %. Välkommen med som en månads-understödjare!

 

 

Artikel

Ibland behövs det renovering

Jag har just gått på en kurs i hur man kan rensa och sortera i sina skåp och andra utrymmen. Vi fick goda råd om vad man ska tänka på, hur man kan börja och vart man kan vända sig för att bli av med olika slags saker. Till följande gång fick vi föreslå ett större eller mindre rensningsprojekt där hemma, som vi trodde att vi kunde genomföra eller påbörja. De här små uppgifterna skulle få igång oss att lite i sänder ta itu med det väldiga berget.Läs mera »
22.11.2024 kl. 09:09

Kamp

Finns det något mer spännande än en VM-final i ishockey där Finland är ett av lagen? Sverigekampen i slutet av sommaren är ofta intensiv ända in i de avslutande stafetterna. Vi följer ivrigt med fotbollslandslaget, fast de oftare förlorar än vinner. För att inte tala om hur det är att som förälder eller mor/far-förälder följa 11-åringens superviktiga kamp om bollen. Vi tycker om en rejäl kamp – under förutsättning att vi får se den från sidolinjen eller på TV och ingen blir skadad. Men de egna kamperna som vi förr eller senare måste gå igenom – hur är det med dem?Läs mera »
01.11.2024 kl. 17:00

Andrum med Sarah Tiainen

Det kan kännas nästan omöjligt att tänka ut lösningar på universiella och globala problem. Men faktum är att vi kan det. Bakom alla förändring ligger våra små ageranden i vardagen, hur vi själva möter våra medmänniskor. Sarah Tiainen talar utgående från skapelseberättelsen där Gud beslutar att göra människan till sin avbild. Musik: "In Christ there is no east or west" med Mrs Bighill Singers.Läs mera »
22.10.2024 kl. 10:43

Vad är tunnlar för?

När jag nu gjort min långa resa, med bil, genom stora delar av Balkanhalvön och passerat Österrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien genom ca 50 tunnlar, för att komma till Kosovo, som jag känner som mitt andra hemland, har jag fått många tankeställare.Läs mera »
02.10.2024 kl. 08:37

Bibelstudium: Motståndet i andevärlden

När du läser det behöver du, för sammanhangets skull, slå upp din Bibel och läsa bibelcitaten innantill. Eftersom jag, när jag läser min Bibel, finner att vi lever i avslutningen av denna tidsålder anar jag varför motståndet för Guds verk är så starkt i andevärlden idag. Det som aposteln Paulus skriver om i /Ef. 6:12/ kan verkligen bekräftas. Det är inte bara ett mänskligt motstånd som bibeltrogen förkunnelse får möta idag, utan ett motstånd från den mörka sidan. Detta motstånd tar sig i uttryck på olika sätt och i olika sammanhang och forum.Läs mera »
31.05.2024 kl. 16:52

Perfect timing

Den här våren liksom alla andra år har jag fascinerats av vitsipporna. Inte bara för den hisnande skönheten i de vita tuvorna och ibland hela fält mellan de ännu kala trädstammarna. Om jag skulle tvingas att göra en rankningslista över de vackraste naturscener jag sett, tror jag nästan vitsipporna skulle ta första platsen. Men det är också tajmingen som fascinerar mig. Det är just nu som vitsipporna har sin chans! Om de inte skulle förstå att dyka upp nu skulle de inte ha en chans. Här handlar det verkligen om ”perfect timing”.Läs mera »
16.05.2024 kl. 08:45

Fahrenheit och Bibeln

Guy Montag är brandman som rycker ut när det kommer alarm om att någon har gömt undan en skönlitterär bok. I det framtida samhället som Ray Bradbury tecknar i sin dystopiska bok Fahrenheit 451 anses det nämligen ohälsosamt att läsa. Brandkårens uppgift är inte längre att släcka bränder utan att bränna upp all litteratur. De som har svårt att låta bli att läsa sänds på omskolning! Bokens titel syftar på den temperatur som behövs för att papper ska brinna. Men vad har det med Bibeln att göra?Läs mera »
10.05.2024 kl. 08:25

Församlingen - en borg och en tillflyktsort

I oktober 2023 var Bernt och jag i Dubrovnik, en stad i Kroatien, där vi bland annat levde nära en stadsmur ca 2 km lång och på sina ställen 25 meter hög. Jag blev oerhört fascinerad av den borgen. Den påminde om beskydd och trygghet.Läs mera »
11.03.2024 kl. 16:35

Tro, hopp och kärlek

Vi står igen inför en ny jul och ett nytt år. De flesta av oss tycker att året rann iväg, medan andra minns tiden som långa ensamma dagar. Läs mera »
21.12.2023 kl. 20:53

Träkorset

Det var i de tiderna som vi var vintrarna i Thailand. De första åren var det bara spännande. Vi bodde i en by utanför Hua-Hin med ett femtiotal andra finländare. I början byggde vi upp vårt lilla finska samhälle, vi planerade och planterade. Vi åt tillsammans om kvällarna på olika små lokala matställen och vi gjorde utfärder på våra mopeder. Läs mera »
07.12.2023 kl. 08:47