Uppdatering om Ukraina

13.10.2023 kl. 09:19
Situationen är fortfarande densamma - men den har förändrats! Vad som vid första anblicken verkar vara ett motsägelsefullt påstående, beskriver vid närmare granskning en sorglig verklighet. Detta rapporterade biskop Christian Alsted, som är ansvarig för UMC i Ukraina, vid det senaste online-mötet för de central- och sydeuropeiska samordnarna för arbetet med flyktingar från Ukraina.

Även om Jana Křížová, pastor och samordnare i Tjeckien, sa att "vi alla väntar och ber för att kriget ska ta slut", så fortsätter det fruktansvärda kriget. I detta avseende är situationen tyvärr fortfarande densamma. Men till skillnad från tidigare, då det upprepade gånger meddelades att kriget snart skulle ta slut (sommaren 2022, före jul 2022, i början av 2023), och då människor alltid hoppades att denna förutsägelse skulle bli sann, gör regeringen inte längre sådana uttalanden.

För många måste denna förändring förstås som ett tecken på att människor måste förbereda sig för ett krig som kommer att pågå under lång tid framöver. Detta är fruktansvärt påfrestande för dem som lever närmare gränsen i östra och södra Ukraina. Men det är också allt annat än lätt för dem som arbetar dag och natt för att försöka hjälpa de behövande - och som redan nu är mycket trötta. Även de måste förbereda sig för att fortsätta sina aktiviteter som syftar till att lindra smärtan, trösta de förkrossade, sätta upp tecken på kärlek och hopp mitt i rädslan, sorgen och förstörelsen. 

Läs mer i nyhetsbrevet här.

Cata Ekman-Niemi-Kaija