Hälsningar från Cypern och SAT-7

12.05.2022 kl. 16:27
I ungefär ett halvt års tid, sen september 2021, har jag haft förmånen att praktisera som volontär vid det kristna medianätverket SAT-7. Närmare bestämt befinner jag mig i staden Limassol på Cyperns sydkust, där en av organisationens TV-studior bedriver sin verksamhet.

Det är tack vare ekonomiskt stöd från bland annat Finlands svenska metodistkyrka som jag har möjlighet att tillbringa några månader här, fram till juni i år, innan sommarlov i Finland väntar. Jag tackar varmt för stödet som jag fått, och vill härmed berätta lite mer om det arbete som min volontärinsats är en del av.

Det var engelsmannen Terence Ascott som grundade SAT-7 år 1995, efter att han fått en vision om att nå människor med evangelium i större skala i Mellanöstern och Nordafrika. Visionen tog sin början när Ascott insåg att en stor del av befolkningen i detta område har begränsad möjlighet att träffa kristna, och en ganska stor del av dem saknar förmåga att läsa och ta del av något skriftligt material.

Däremot ser majoriteten av människorna i regionen regelbundet på satellit-TV. Den första sändningen ägde rum följande år, 1996. Idag, snart tre decennier senare, sänder SAT-7 kristen satellit-TV genom fyra kanaler, på tre språk, 24 timmar i dygnet, i 25 länder i Mellanöstern och Nordafrika. Därtill har man ett växande utbud av material på sociala medier och sin on demand-plattform online, SAT-7 PLUS. Man är den första, äldsta och största kristna satellit-organisationen som verkar i den här delen av världen.

 

SAT-7 leds av ett internationellt råd, där medlemsskaran till största delen utgörs av representanter för de lokala kristna kyrkosamfunden i regionen. Organisationen har med andra ord en stark interdenominationell prägel, vilket går i medveten samklang med SAT-7:s vision och mission.

Man vill erbjuda kyrkorna och de kristna i Mellanöstern och Nordafrika en möjlighet att vittna om Jesus Kristus genom inspirerande, informativa och utbildande TV-tjänster. Målet är att se en växande kyrka i denna region, som är frimodig i sin kristna tro och sitt vittnesbörd, som betjänar sin omgivning och bidrar till samhällets och kulturens bästa.

 

Visionen kretsar alltså kring två saker. Dels vill man styrka de kristna som redan finns i dessa länder, vilka ofta har begränsad frihet att uttrycka sin kristna tro. Många känner sig isolerade, med liten möjlighet till sådan kontakt med andra kristna som vi åtnjuter i Europa. För dem är det ofta av stor betydelse att få se och höra andra kristna på TV, och ta del av uppbyggande budskap, lovsång m.m., om än via en skärm.

Med de senaste årens corona-pandemi i bagaget kan vi i väst kanske något bättre föreställa oss känslan hos de många kristna i andra länder, som under lång tid innan pandemin saknat möjlighet att öppet leva gudstjänstliv och fysiskt träffa andra kristna. SAT-7 vill, vid sidan av att styrka de lokala kristna i deras tro, också fungera som deras röst i ett samhälle där det är svårt att som religiös minoritet göra sin röst hörd.

En viktig aspekt av detta är att med varierande programutbud, allt genomsyrat av kristna värderingar och evangeliets budskap, försöka motverka felaktiga fördomar mot kristna och kristen tro bland lokalbefolkningen. Den andra delen av SAT-7:s vision är att man vill nå ut med det glada budskapet till dem som inte ännu fått möjlighet att lära känna Guds kärlek uppenbarad i Jesus Kristus.

Satellit-TV utgör här ett mycket effektivt redskap. Det begränsas inte av lokala censur-bestämmelser. Det når rakt in i människors hem, så att individer och familjer med begränsad frihet kan ta del av det kristna budskapet inom hemmets privata väggar. Det når dem som inte kan läsa och skriva. Det når människor i alla åldrar, oberoende av religiös bakgrund, kön och social status. Än idag ser cirka 85 procent av befolkningen i Mellanöstern och Nordafrika regelbundet på satellit-TV.

För tillfället har SAT-7 fyra kanaler: SAT-7 ARABIC, den äldsta och största kanalen som når hela den arabisktalande världen; SAT-7 KIDS, en arabiskspråkig barnkanal med fokus på den unga generationen; SAT-7 PARS, den persiska kanalen samt SAT-7 TÜRK, den turkiska kanalen.

Med dessa kanaler når man hela regionen Mellanöstern och Nordafrika, på språk som lokalbefolkningen förstår. Allt arbete finansieras av ekonomiska donationer från partnerorganisationer, kyrkor och privata understödjare världen över.

Programmen som SAT-7 producerar görs främst i de egna TV-studiorna i Libanon, Egypten, Cypern, Turkiet och Storbritannien. Det är som sagt i studion här på Cypern som jag får vara med och hjälpa till. Här på Cypern finns också SAT-7:s internationella huvudkontor.

Studion i Limassol  där jag jobbar tillhör den persiska kanalen, SAT-7 PARS, som ses av tittare i Iran, Afghanistan och Tadzjikistan. Här produceras tre direktsändningar per vecka – ett program för yngre barn, ett för äldre barn och tonåringar samt ett för vuxna. Även om själva sändningarna i vår studio tar enbart tre och en halv timme i anspråk sammanlagt, finns det mycket att förbereda inför varje produktion, och mina kolleger har händerna fulla. Det är lärorikt att få vara med och se arbetet med kristen satellit-TV på nära håll, och få möjlighet att hjälpa till på ett hörn.

Det som jag främst sysslat med under min tid som volontär är att arbeta med animation. Jag lär mig att använda ett datorprogram som heter Adobe Character Animator, med hjälp av vilket jag försöker få figurer som jag ritat på datorn att röra sig och tala på ett naturligt sätt.

För tillfället sysslar jag med ett projekt där slutprodukten ska bli en video med temat Jesu liknelse om pärlan. Videon kommer bli del av ett barnprogram. Det är roligt att få syssla med något kreativt, samtidigt som det känns meningsfullt att bidra till persiska barns möjlighet att ta del av Bibelns budskap. Något som framför allt inspirerat mig är att få höra och se den rika respons som kommer från tittare.

Varje dag tar hundratals tittare kontakt med SAT-7 för att berätta hur betydelsefulla programmen varit för dem, för att be om förbön eller ställa frågor om kristen tro. På fredagarna i Limassols studio har jag med egna ögon sett den långa listan med tusentals missade samtal från persiska barn som ringer in till TV-programmet för att delta i frågesport om Bibelns berättelser.

Enligt en oavhängig undersökning ett par år tillbaka, ser minst 25 miljoner människor något av SAT-7:s program varje vecka! Jag vill här dela med mig av ett exempel på de många vittnesbörd som regelbundet kommer in till det team vid SAT-7 som arbetar specifikt med att vara i kontakt med tittare för att svara på frågor, be och hjälpa att vandra i lärjungaskap. Soren från Iran berättar i april 2022:

Jag har tittat på SAT-7 PARS i ungefär sex månader, eftersom en av mina vänner berättade för mig om den kristna tron ​​och SAT-7 PARS. Ju mer jag tittade på era program och gjorde efterforskningar, desto mer kom jag till slutsatsen att kristendom betyder fred, försoning och vänlighet. Av denna anledning bestämde jag mig för att bli kristen. Som ni vet finns det i Iran ingen möjlighet för oss att ha [kristen] gemenskap.

Det är sant att jag har gett mitt hjärta till Kristus, men jag vet verkligen inte vad jag måste göra nu. Jag kan inte tro att jag så lätt blev kristen genom att bara be en bön, men jag behöver undervisning. Och nu när jag är kristen, hur ska jag gå till väga för att vara i kontakt med Herren? Jag är tacksam till er för att ni kontaktade mig och hjälpte mig att be frälsningsbönen.

Mitt varmaste tack, än en gång, till Metodistkyrkan för samarbetet i form av det ekonomiska stödet under tiden för min volontärinsats!

Jag önskar er alla Guds välsignelse!

Soliga hälsningar från Limassol,
Mirjam Stenlund

P.S. Den som är intresserad av att veta mer om SAT-7:s arbete, kan bekanta sig med hemsidan sat7.org, eller ta del av en informationsvideo med svensk text via följande länk:

Cata Ekman-Niemi-Kaija

På volontärbesök i Zimbabwe

Vilket otroligt vackert land Zimbabwe är! Jag och min man Tuomas hade förmånen att resa dit tillsammans med ett amerikanskt team från The Nyadire Connection (TNC) i ca två veckor. Vi fick ta del av olika projekt och uppgifter, t.ex. delade vi ut fyllda skolryggsäckar och mat till barn och deras familjer i fattigare regioner. På grund av en torka i början av året är situationen i landet väldigt svår just nu. Det var rörande att se den genuina tacksamheten i människors ansikten när de fick ta emot gåvorna!Läs mera »
11.07.2024 kl. 08:47

Nyhetsbrev från Zimbabwe

Detta nummer innehåller nyheter om: - Vårt missionsteam som för närvarande befinner sig i Nyadire (Hanna och Tuomas Rosqvist deltar från Finland) - Emmanuel Chiimba från Home of Hope - Chindengas hälsoklinik på landsbygden - Ett nytt projekt för lagring av spannmål kombinerat med hönsgård Läs mera »
25.06.2024 kl. 11:38

Ny koordinator i Mocambique

Livets frö-projektets koordinator Belsa Siforce har fått utnämning till en församling och nu har en ny koordinator tagit över verksamheten i Cambine. I början av juni ordnades ett seminarie, med 30 unga deltagare.Läs mera »
19.06.2024 kl. 09:09

Aktuellt om Livets frö projekt i Mocambique

Livets frö projektet i Mocambique består av två delar. Första delen, som är en liten förskola, startades av metodistförsamlingen i Östersund och är nu Metodister i Sveriges gemensamma ansvar. Del två, ansvarar missionsrådet i Finland för och den vänder sig till skolbarnen i Cambine.Läs mera »
12.04.2024 kl. 09:16

Nyhetsbrevet för mars 2024 är online!

Läs nyheterna om: a) planerade missionsresor i år b) Christopher Kuwana, Nyadires "Mr Fix-It" c) ledarskapsprofil:  Tim Wesley, kommunikationsdirektör d) Crescencia Dangarembga, överläkare på Nyadires sjukhus e) Uppdateringar om projektenLäs mera »
26.03.2024 kl. 21:25

Följ med på TNC:s missionsresa till Zimbabwe!

Om du har funderat på att åka på en missionsresa men inte vet hur du ska ta det första steget har du tur: TNC organiserar missionsresor till Nyadire i Zimbabwe 2024 och du är välkommen att följa med oss. Ett TNC-team planerar att resa i juni eller juli, och ett annat team planerar en resa senare under året. Resorna varar vanligtvis 10-14 dagar och innehåller ett brett utbud av aktiviteter som passar vuxna, tonåringar och familjer. Läs mera »
23.02.2024 kl. 09:09

Barnen i Zimbabwe i fokus den 6.1.2024

Runt om i församlingarna brukar vi be speciellt för barnen i Zimbabwe på trettondagen, så även i år. Här kommer lite info om vad rådet för mission stöder på Nyadire.Läs mera »
02.01.2024 kl. 00:54

TNC Newsletter

Här kan du läsa senaste nytt från Zimbabwe och vad som händer på Nyadire. Läs om den senaste volontärresan, bibliotek på Home of Hope och mycket mer. På trettondagen ber vi speciellt för barnen i Zimbabwe runt om i församlingarna.Läs mera »
18.12.2023 kl. 20:31

Du har gett mig frihet

Galina hade en viktig post på kärnkraftverket i Zaporizhzhya. Dunya är instruktör vid fronten. Yulia försöker rädda kulturlivet i Kherson. Alla dessa kvinnor upplevde kriget i Ukraina och måste nu komma till rätta med vad de har upplevt. Men hur lyckas de övervinna skräcken och gå vidare?  Mycket har sagts och berättats om kriget i Ukraina. Vi känner alla till fakta. Men hur är det med berättelserna och ansiktena bakom siffrorna?Läs mera »
05.11.2023 kl. 18:41

Uppdatering om Ukraina

Situationen är fortfarande densamma - men den har förändrats! Vad som vid första anblicken verkar vara ett motsägelsefullt påstående, beskriver vid närmare granskning en sorglig verklighet. Detta rapporterade biskop Christian Alsted, som är ansvarig för UMC i Ukraina, vid det senaste online-mötet för de central- och sydeuropeiska samordnarna för arbetet med flyktingar från Ukraina.Läs mera »
13.10.2023 kl. 09:19

Nyheter från Zimbabwe

"Ge en man en fisk och han kommer att äta för en dag. Lär en man att fiska och han får mat för hela livet." Detta ordspråk antyder att långsiktig kapacitet ger större fördelar fördelar än kortsiktiga lösningar, en filosofi som TNC:s Girl Empowerment Pad (GEP) program tar till hjärtat.Läs mera »
29.09.2023 kl. 20:58

Vi vill framföra våra gratulationer till Nyadire Primary School!  

Skolan vann nyligen Secretary's Merit Award, den högsta utmärkelsen som ministeriet ger som erkännande av excellens i tillhandahållandet av utbildningstjänster i Zimbabwe.  Dessutom ges priset till den bästa skolan i provinsen när det gäller genomförandet av den kompetensbaserade läroplanen.  Nyadire Primary fick denna utmärkelse och uppmärksammades nyligen vid ett nationellt evenemang.Läs mera »
13.07.2023 kl. 21:35

TNC - nyheter mars 2022

Det här infobladet om Zimbabwe innehåller nyheter om: - VIM-volontärresa till Nyadire i januari - Tegelstenar för livet: TNC:s kampanj för att färdigställa klinikerna 2023 - Matlagning med gas på Home of Hope - Ledarskapsprofil: Natalie Geer, ledare för glasögonprogrammet - ProgramuppdateringarLäs mera »
04.04.2023 kl. 16:18

Bön för Mocambique sö 12.3

Söndagen 12.3 är det gemensam kollekt- och bönedag för Mocambique. Ulla-Gun och Arne Ångman tillbringade tre månader i Cambine hösten 2022. De har gjort en powerpoint om deras resa och info om projektet som kan visas på gudstjänsten.Läs mera »
11.03.2023 kl. 19:51

Video från Ukraina

Kolla videon om den aktuella situationen som är gjord av metodistkyrkan i Ukraina.Läs mera »
08.03.2023 kl. 13:51

Historier från Ukraina

På fjärde våningen i hjärtat av Lviv i Ukraina hittar du en varm oas, en hoppets gemenskap. Den palatsliknande byggnaden var tidigare ett kasino och en bordell, i dag är den hemvist för Lvivs kristna teater med det catchiga namnet "Resurrection" och ovanför teatern ligger United Methodist Student Center och St John's metodistkyrka.Läs mera »
06.03.2023 kl. 08:24

Världsböndagen

Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 100 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Finland har vi varit med sedan 1960.Läs mera »
27.02.2023 kl. 09:27

Böner för rättvisa och fred

Den 24 februari har det fruktansvärda kriget i Ukraina har pågått i ett år. Även om mediernas uppmärksamhet har minskat fortsätter kriget med oförminskad styrka och situationen i Ukraina blir allt svårare. Det finns ett desperat behov av bön och stöd både i form av hälsningar och ekonomiskt stöd. Hörsamma detta, behoven växer bara. Vi ber:Läs mera »
24.02.2023 kl. 00:14

Hälsning från Moçambique

På 1980 och 90-talet jobbade Ulla-Gun och Arne i Sierra Leone i åtta år. Därefter har Ulla-Gun jobbat i församlingen i Östersund och Arne med flyktingmottagning på kommunen. Nu är båda pensionerade, men upplever att missionskallelsen fortfarande lever. Läs mera »
28.11.2022 kl. 08:43

Takplåten som blåste av i stormen återanvänds!

I en storm den 17 september blåste taket av från det ena parhuset och nu har man ny användning för det. Det blir regnskydd för förrådet.Läs mera »
02.11.2022 kl. 21:44

Storm på Nyadire

Den 17 september var det storm i Nyadire, Zimbabwe. Taket på det ena parhuset på Home of Hope blåste av! Alla barn och vuxna klarade sig oskadda. En av kollekterna på årskonferensen i Grankulla gick till förmån för arbetet bland ukrainare och till detta ändamål.Läs mera »
03.10.2022 kl. 07:55

Ekumeniska ansvarsveckan är snart här igen!

Kyrkornas gemensamma människorätts- och ansvarskampanj, Ekumeniska ansvarsveckan, hålls 23-30 oktober 2022. Temat är även i år Måttlighet. Temat grundar sig på FN:s Agenda 2030 om hållbar framtid och de 17 målsättningar som satts upp.Läs mera »
13.09.2022 kl. 00:16

Bönebrev i september

Vi står enade med metodisterna i Ukraina i bön för skydd, försoning och fred. Vi ber för pastorer, ledare och församlingar i metodistkyrkan i Ukraina; må Gud ge att deras vittnesbörd om försoning och fred styrka och hopp till det ukrainska folket.Läs mera »
14.09.2022 kl. 08:27

Kolla in senste nyhetsbrevet och bilder från Nyadire!

The Nyadire Connections volontärteam besökte Zimbabwe i somras och delar med sig av senaste nytt. Under TNC:s besök var den ena läraren för eleverna med hörselnedsättning på semester och den andra blev kallad till den nationella kommittén för utvecklandet av teckenspråket, vilket gjorde att barnen var utan lärare en vecka. En vikarie hittades för de yngre eleverna medan en av TNC volontärerna hoppade in som vikarie för de äldre.Läs mera »
01.09.2022 kl. 17:26