Hälsningar från Cypern och SAT-7

12.05.2022 kl. 16:27
I ungefär ett halvt års tid, sen september 2021, har jag haft förmånen att praktisera som volontär vid det kristna medianätverket SAT-7. Närmare bestämt befinner jag mig i staden Limassol på Cyperns sydkust, där en av organisationens TV-studior bedriver sin verksamhet.

Det är tack vare ekonomiskt stöd från bland annat Finlands svenska metodistkyrka som jag har möjlighet att tillbringa några månader här, fram till juni i år, innan sommarlov i Finland väntar. Jag tackar varmt för stödet som jag fått, och vill härmed berätta lite mer om det arbete som min volontärinsats är en del av.

Det var engelsmannen Terence Ascott som grundade SAT-7 år 1995, efter att han fått en vision om att nå människor med evangelium i större skala i Mellanöstern och Nordafrika. Visionen tog sin början när Ascott insåg att en stor del av befolkningen i detta område har begränsad möjlighet att träffa kristna, och en ganska stor del av dem saknar förmåga att läsa och ta del av något skriftligt material.

Däremot ser majoriteten av människorna i regionen regelbundet på satellit-TV. Den första sändningen ägde rum följande år, 1996. Idag, snart tre decennier senare, sänder SAT-7 kristen satellit-TV genom fyra kanaler, på tre språk, 24 timmar i dygnet, i 25 länder i Mellanöstern och Nordafrika. Därtill har man ett växande utbud av material på sociala medier och sin on demand-plattform online, SAT-7 PLUS. Man är den första, äldsta och största kristna satellit-organisationen som verkar i den här delen av världen.

 

SAT-7 leds av ett internationellt råd, där medlemsskaran till största delen utgörs av representanter för de lokala kristna kyrkosamfunden i regionen. Organisationen har med andra ord en stark interdenominationell prägel, vilket går i medveten samklang med SAT-7:s vision och mission.

Man vill erbjuda kyrkorna och de kristna i Mellanöstern och Nordafrika en möjlighet att vittna om Jesus Kristus genom inspirerande, informativa och utbildande TV-tjänster. Målet är att se en växande kyrka i denna region, som är frimodig i sin kristna tro och sitt vittnesbörd, som betjänar sin omgivning och bidrar till samhällets och kulturens bästa.

 

Visionen kretsar alltså kring två saker. Dels vill man styrka de kristna som redan finns i dessa länder, vilka ofta har begränsad frihet att uttrycka sin kristna tro. Många känner sig isolerade, med liten möjlighet till sådan kontakt med andra kristna som vi åtnjuter i Europa. För dem är det ofta av stor betydelse att få se och höra andra kristna på TV, och ta del av uppbyggande budskap, lovsång m.m., om än via en skärm.

Med de senaste årens corona-pandemi i bagaget kan vi i väst kanske något bättre föreställa oss känslan hos de många kristna i andra länder, som under lång tid innan pandemin saknat möjlighet att öppet leva gudstjänstliv och fysiskt träffa andra kristna. SAT-7 vill, vid sidan av att styrka de lokala kristna i deras tro, också fungera som deras röst i ett samhälle där det är svårt att som religiös minoritet göra sin röst hörd.

En viktig aspekt av detta är att med varierande programutbud, allt genomsyrat av kristna värderingar och evangeliets budskap, försöka motverka felaktiga fördomar mot kristna och kristen tro bland lokalbefolkningen. Den andra delen av SAT-7:s vision är att man vill nå ut med det glada budskapet till dem som inte ännu fått möjlighet att lära känna Guds kärlek uppenbarad i Jesus Kristus.

Satellit-TV utgör här ett mycket effektivt redskap. Det begränsas inte av lokala censur-bestämmelser. Det når rakt in i människors hem, så att individer och familjer med begränsad frihet kan ta del av det kristna budskapet inom hemmets privata väggar. Det når dem som inte kan läsa och skriva. Det når människor i alla åldrar, oberoende av religiös bakgrund, kön och social status. Än idag ser cirka 85 procent av befolkningen i Mellanöstern och Nordafrika regelbundet på satellit-TV.

För tillfället har SAT-7 fyra kanaler: SAT-7 ARABIC, den äldsta och största kanalen som når hela den arabisktalande världen; SAT-7 KIDS, en arabiskspråkig barnkanal med fokus på den unga generationen; SAT-7 PARS, den persiska kanalen samt SAT-7 TÜRK, den turkiska kanalen.

Med dessa kanaler når man hela regionen Mellanöstern och Nordafrika, på språk som lokalbefolkningen förstår. Allt arbete finansieras av ekonomiska donationer från partnerorganisationer, kyrkor och privata understödjare världen över.

Programmen som SAT-7 producerar görs främst i de egna TV-studiorna i Libanon, Egypten, Cypern, Turkiet och Storbritannien. Det är som sagt i studion här på Cypern som jag får vara med och hjälpa till. Här på Cypern finns också SAT-7:s internationella huvudkontor.

Studion i Limassol  där jag jobbar tillhör den persiska kanalen, SAT-7 PARS, som ses av tittare i Iran, Afghanistan och Tadzjikistan. Här produceras tre direktsändningar per vecka – ett program för yngre barn, ett för äldre barn och tonåringar samt ett för vuxna. Även om själva sändningarna i vår studio tar enbart tre och en halv timme i anspråk sammanlagt, finns det mycket att förbereda inför varje produktion, och mina kolleger har händerna fulla. Det är lärorikt att få vara med och se arbetet med kristen satellit-TV på nära håll, och få möjlighet att hjälpa till på ett hörn.

Det som jag främst sysslat med under min tid som volontär är att arbeta med animation. Jag lär mig att använda ett datorprogram som heter Adobe Character Animator, med hjälp av vilket jag försöker få figurer som jag ritat på datorn att röra sig och tala på ett naturligt sätt.

För tillfället sysslar jag med ett projekt där slutprodukten ska bli en video med temat Jesu liknelse om pärlan. Videon kommer bli del av ett barnprogram. Det är roligt att få syssla med något kreativt, samtidigt som det känns meningsfullt att bidra till persiska barns möjlighet att ta del av Bibelns budskap. Något som framför allt inspirerat mig är att få höra och se den rika respons som kommer från tittare.

Varje dag tar hundratals tittare kontakt med SAT-7 för att berätta hur betydelsefulla programmen varit för dem, för att be om förbön eller ställa frågor om kristen tro. På fredagarna i Limassols studio har jag med egna ögon sett den långa listan med tusentals missade samtal från persiska barn som ringer in till TV-programmet för att delta i frågesport om Bibelns berättelser.

Enligt en oavhängig undersökning ett par år tillbaka, ser minst 25 miljoner människor något av SAT-7:s program varje vecka! Jag vill här dela med mig av ett exempel på de många vittnesbörd som regelbundet kommer in till det team vid SAT-7 som arbetar specifikt med att vara i kontakt med tittare för att svara på frågor, be och hjälpa att vandra i lärjungaskap. Soren från Iran berättar i april 2022:

Jag har tittat på SAT-7 PARS i ungefär sex månader, eftersom en av mina vänner berättade för mig om den kristna tron ​​och SAT-7 PARS. Ju mer jag tittade på era program och gjorde efterforskningar, desto mer kom jag till slutsatsen att kristendom betyder fred, försoning och vänlighet. Av denna anledning bestämde jag mig för att bli kristen. Som ni vet finns det i Iran ingen möjlighet för oss att ha [kristen] gemenskap.

Det är sant att jag har gett mitt hjärta till Kristus, men jag vet verkligen inte vad jag måste göra nu. Jag kan inte tro att jag så lätt blev kristen genom att bara be en bön, men jag behöver undervisning. Och nu när jag är kristen, hur ska jag gå till väga för att vara i kontakt med Herren? Jag är tacksam till er för att ni kontaktade mig och hjälpte mig att be frälsningsbönen.

Mitt varmaste tack, än en gång, till Metodistkyrkan för samarbetet i form av det ekonomiska stödet under tiden för min volontärinsats!

Jag önskar er alla Guds välsignelse!

Soliga hälsningar från Limassol,
Mirjam Stenlund

P.S. Den som är intresserad av att veta mer om SAT-7:s arbete, kan bekanta sig med hemsidan sat7.org, eller ta del av en informationsvideo med svensk text via följande länk:

Cata Ekman-Niemi-Kaija

Storm på Nyadire

Den 17 september var det storm i Nyadire, Zimbabwe. Taket på det ena parhuset på Home of Hope blåste av! Alla barn och vuxna klarade sig oskadda. En av kollekterna på årskonferensen i Grankulla gick till förmån för arbetet bland ukrainare och till detta ändamål.Läs mera »
03.10.2022 kl. 07:55

Trons gemenskap - Kustbandet september 2022

Hösten har gjort sitt intåg och med den Metodistkyrkans årskonferens. I år hölls den på Arbetarakademin i Grankulla den 22–25 september i ett kyligt men vackert väder. Man hade hotell och mötesutrymmen i samma byggnad och vacker natur runtomkring. Måltiderna intogs i den i vitt renoverade gamla fina huvudbyggnaden. Konferensens tema var ”Olika tillsammans”. Programmet upptogs de första två dagarna mest av förhandlingar, som det brukar vara. I tidningen finns några glimtar. Andakter hölls av Marjan Roayaii, Camilla Klockars och Hans Wallstedt, från Metodister i Sverige. Fredagen avslutades med ett offentligt möte där Christa Mickelsson och Markus Österlund delade med sig av sina olika upplevelser. Läs mera »
01.10.2022 kl. 09:13

Tacksamhet och glädje - en bön

Att få vara tacksam hör till ett positvt sinnelag. Det betyder INTE att livet skulle vara utan motgångar och problem. Kampen kan nog så hård ändå. Med en positiv kampanda får problemen kraft att söka en lösning. Det kallas att växa som människa. Det gör ont att växa och lämna det gamla och komma in en ny fas av livet. Men TACK är ett ord med styrka och hopp.Läs mera »
30.09.2022 kl. 19:55

Utnämningar

i Finlands svenska metodistkyrka konferensåret 2022-2023Läs mera »
27.09.2022 kl. 19:42

Gudstjänst från Grankulla

Fin gemenskap och bra diskussioner under årskonferensen i Grankulla. I morgon söndag delas gudstjänsten kl 11 via Betlehemskyrkan i Grankullas FB-sidaLäs mera »
24.09.2022 kl. 22:16

Responsblankett för årskonferensen

För att kunna utveckla våra årskonferenser vill vi gärna höra hur du upplevde den. Tack för din respons!Läs mera »
25.09.2022 kl. 13:12

Respons

Den här hösten har jag tänkt en del på det lilla ordet respons. När Jesus sänder ut sina lärjungar den första gången används ett intressant uttryck. Det syns inte i de normala bibelöversättningarna, men det grekiska ord som används i grundtexten, ordet ”axios”, kan översättas på ett flertal sätt och därför öppna vyer.Läs mera »
22.09.2022 kl. 09:07

Ny serie: Att leda en församling

Hur bygger man en församling för framtiden? En församling som förstår sitt uppdrag, som är varm, modig och klarar generationsväxlingar? Camilla Klockars har varit pastor i över 30 och i en ny serie på Himlen TV7 delar hon med sig av sina erfarenheter. I tio korta avsnitt ger hon nycklar till hur man formar ett andligt ledarskap som är både strategiskt och hållbart.Läs mera »
19.09.2022 kl. 16:28

Ekumeniska ansvarsveckan är snart här igen!

Kyrkornas gemensamma människorätts- och ansvarskampanj, Ekumeniska ansvarsveckan, hålls 23-30 oktober 2022. Temat är även i år Måttlighet. Temat grundar sig på FN:s Agenda 2030 om hållbar framtid och de 17 målsättningar som satts upp.Läs mera »
13.09.2022 kl. 00:16

Bönebrev i september

Vi står enade med metodisterna i Ukraina i bön för skydd, försoning och fred. Vi ber för pastorer, ledare och församlingar i metodistkyrkan i Ukraina; må Gud ge att deras vittnesbörd om försoning och fred styrka och hopp till det ukrainska folket.Läs mera »
14.09.2022 kl. 08:27

Kolla in senste nyhetsbrevet och bilder från Nyadire!

The Nyadire Connections volontärteam besökte Zimbabwe i somras och delar med sig av senaste nytt. Under TNC:s besök var den ena läraren för eleverna med hörselnedsättning på semester och den andra blev kallad till den nationella kommittén för utvecklandet av teckenspråket, vilket gjorde att barnen var utan lärare en vecka. En vikarie hittades för de yngre eleverna medan en av TNC volontärerna hoppade in som vikarie för de äldre.Läs mera »
01.09.2022 kl. 17:26

Du - ett lejon?

En av mina favoritförfattare, Henri Nouwen, delar i en av sina böcker en berättelse om en skulptör som arbetade med hammare och mejsel på ett stort marmorblock. Medan han jobbade stod en liten kille och betraktade arbetet. Stora och små bitar av sten föll i alla riktningar i rummet. Pojken förstod ingenting. Några veckor senare när han kom tillbaka såg han till sin förvåning att ett stort, kraftfullt lejon stod på marmorstenens plats. Med stor förtjusning ropade han: ’Hur kunde du veta att det fanns ett lejon i stenen?’Läs mera »
14.08.2022 kl. 16:30

Går det att reparera?

I sin bok Tritonus återger Kjell Westö ett samtal mellan Brander och en invandrare. ”… nu ber jag inte alls längre.” Brander blir förlägen. Han hade för sig att bönen var en helig sak för alla som bad, oavsett religion. ”Varför inte?” frågade han. ”Det är svårt att förklara, men det är nånting här hos er. Jag säger inte att jag tappat tron. Men det kändes som om mina böner inte hade någon verkan här.” Det har onekligen blivit onaturligt att be i många sammanhang. Men finns det någon bön kvar i våra kyrkväggar?Läs mera »
29.07.2022 kl. 07:26

Ett land i krig - rapport från ett besöket i Ukraina

Lasta in en diskmaskin, fem bord, matförnödenheter, skrivarpapper, kaffebryggare, brödrostar, en bunt Upper Room- andaktsböcker och sju resliga metodister tillsammans med chauffören och kaffeexperten Istvan Pasztor, och du har en absolut fullpackad minibuss.  Läs mera »
22.07.2022 kl. 08:58

Efter 3 års lägertorka – äntligen Kavalahti!

Efter 3 års lägertorka kunde MKU igen ordna ett barn- och familjeläger. Äntligen, kändes det som! Det var speciellt 2 eldsjälar som såg till att lägret kunde ordnas: Cata Ekman-Niemi-Kaija från Esbo och Henna Wilkman från Ingå. Vi lägeriter var mycket tacksamma! 4 dagar i början av midsommarveckan passade perfekt! Det var fint att också några mammor var med med sina småttingar. De ”stora” tyckte om att leka med de små och lite ta hand om dem.Läs mera »
13.07.2022 kl. 12:59

Together as one church - Tillsammans som en kyrka

Under början av sommaren fick jag möjligheten att delta i centralkonferensens lekmannakonferens i Velletri i Italien. Det var mycket utvecklande att möta metodister från olika länder och se hur de tänker och tro och kyrka och hur kulturen i våra samhällen formar dessa.Läs mera »
01.07.2022 kl. 21:08

Årskonferens 22-25 september – Olika tillsammans?!

Vi är alla olika och vi vill bejaka olika talanger så att vi alla tillsammans ska kunna bilda en mångsidig helhet. Men hur långt vill vi gå när det gäller att acceptera olikheter? Läs mera »
27.06.2022 kl. 16:36

Läsarundersökning Kustbandet

Hans Wallstedt och undertecknad har sammanställt en undersökning för att få en uppfattning om hur stor spridning Kustbandet har fått och några synpunkter på layout och innehåll. Vi ser fram emot att få in svaren före den 15 augusti. Tack på förhand! Hälsningar Birgit GrönqvistLäs mera »
27.06.2022 kl. 15:24

Kallelse till årskonferens 2022

Biskop Christian Alsted sammankallar Finlands svenska metodistkyrka till årskonferens 22-25.9.2022 på Arbetarakademin, Gamla Åbovägen 14, 02700 Grankulla.Läs mera »
27.06.2022 kl. 14:23

Attacken i Oslo

Det är med förfäran och sorg vi hörde nyheten om den dödliga attacken i Oslo på fredag kväll. En attack mot människor som samlats för att fira livet och gemenskapen. En attack som verkar ha för avsikt att döda och skada så många som möjligt för att skapa rädsla. Attacken är en direkt attack mot HBTQ+-personer och mot alla människors omistliga värde, men också en attack mot det trygga samhälle som vi alla är en del av.Läs mera »
26.06.2022 kl. 21:17

Är det konstigt att man längtar bort nångång

Att kunna var nöjd med det man har är en stor konst. Finlands folk verkar vara världsbäst i det. I varje fall tror jag att den förmågan är en biträdande orsak till att Finland toppar listan över de lyckliga länderna i världen. Clash’s gamla hit ”Should I stay or should I go” är en annan sida av samma sak. Har jag nånting för att stanna kvar där jag är eller är det lika bra att jag ger mig av? Det handlar om livet – och evigheten!Läs mera »
23.06.2022 kl. 19:19

Fånga Andens vind

“När förändringens vindar börjar blåsa, bygger några vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar,” lyder ett kinesiskt ordspråk.Läs mera »
27.05.2022 kl. 22:17

Kustbandet nr 2 maj 2022

Ljusets återkomst: Med stigande förväntan har jag i år följt ljusets återkomst till de nordliga breddgraderna. Och nu sitter vi här igen med tidiga ljusa morgnar och långa ljusa kvällar. Det är fantastiskt och underbart. Ingenting går upp emot årstidernas växlingar i Norden. Många gånger har jag också gått på länk längs stranden eller i skogen och lyssnat till de återvändande fåglarnas klara drillar. Och jag har mått så bra av det. Jag har själv lovat och tackat Gud för den underbara värld som han har gett oss och jag har njutit av varje steg som jag har tagit. Och jag har tänkt på bibelordet i 1 Moseboken, kapitel åtta och vers 22: ”Så länge jorden består, skall sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra.” Det har tröstat mig, eftersom det politiska läget i vår värld kastar mörka skuggor över oss.Läs mera »
25.05.2022 kl. 14:45

Glastaket

Ett glastak är en metafor som används för att beskriva hur svårt det är för kvinnor att nå toppen i yrkeslivet och på en del andra områden. Och detta trots att vi menar oss leva i ett samhälle som står för likabehandling och allas lika värde! Men det finns också ett annat glastak, lika osynligt och minst lika effektivt. Nämligen det som gör att ingen ”normal och vettig” människa förväntas tro på något annat än det som kan vägas och mätas och omfattas av det egna förnuftets kapacitet.Läs mera »
19.05.2022 kl. 23:17