Händer

14.10.2022 kl. 06:00
Händer är kanske ett av det viktigaste vi har, skriver Pikkis Sederlöf, och leder oss vidare i en reflektion.

Händer är kanske ett av det viktigaste vi har, därför är det speciellt viktigt att vi nuförtiden - ”Tvättar dem med tvål, torkar dem väl och sen till sist desinficerar dem!” Vill vi koncentrera oss, kan vi knäppa våra händer eller så kan vi lätt pressa handflatorna mot varandra i en bön. Martin Lönnebo skapade radbandet Frälsarkransen med vilken man genom sina känsliga fingerspetsar kan vidröra en pärla åt gången, samtidigt blir man påmind att be över de olika pärlornas ämnen. 

Man kan genom handpåläggning bli välsignad och man kan själv lugna någon bara genom att räcka sin tröstande hand och ge värme och kärlek genom att till exempel smeka ett barn. 

En utsträckt hand kan visa vägen, eller sträckas rakt upp, då vet alla att det är STOP! Händerna, kan applådera och musicera, fingrarna kan knäppa eller knacka på hos någon. Ett utsträckt pekfinger säger samma sak på alla språk, passa på. 

Låtskrivaren Lisa Nilsson låter i sin sång, Handens fem fingrar, peka på fem viktiga ting. Så här skriver hon;

”Jag känner dej, jag känner så väl. Dina fasor, dina våndor, finns också i min själ. Du är mitt kött och blod, Du bär ett dyrbart namn. Och min kärlek utan villkor, jag gör vad jag kan. Så stor och stark på dagen, men så liten mitt i natten. 

Fem fingrar skall trösta dej, Ett är månen, Ett är solen, Ett är polstjärnan bakom molnen, Ett är hopp och Ett är tro…” 

Eva-Mi Pikkis Sederlöf 

Hans Växby

Storm på Nyadire

Den 17 september var det storm i Nyadire, Zimbabwe. Taket på det ena parhuset på Home of Hope blåste av! Alla barn och vuxna klarade sig oskadda. En av kollekterna på årskonferensen i Grankulla gick till förmån för arbetet bland ukrainare och till detta ändamål.Läs mera »
03.10.2022 kl. 07:55

Trons gemenskap - Kustbandet september 2022

Hösten har gjort sitt intåg och med den Metodistkyrkans årskonferens. I år hölls den på Arbetarakademin i Grankulla den 22–25 september i ett kyligt men vackert väder. Man hade hotell och mötesutrymmen i samma byggnad och vacker natur runtomkring. Måltiderna intogs i den i vitt renoverade gamla fina huvudbyggnaden. Konferensens tema var ”Olika tillsammans”. Programmet upptogs de första två dagarna mest av förhandlingar, som det brukar vara. I tidningen finns några glimtar. Andakter hölls av Marjan Roayaii, Camilla Klockars och Hans Wallstedt, från Metodister i Sverige. Fredagen avslutades med ett offentligt möte där Christa Mickelsson och Markus Österlund delade med sig av sina olika upplevelser. Läs mera »
01.10.2022 kl. 09:13

Tacksamhet och glädje - en bön

Att få vara tacksam hör till ett positvt sinnelag. Det betyder INTE att livet skulle vara utan motgångar och problem. Kampen kan nog så hård ändå. Med en positiv kampanda får problemen kraft att söka en lösning. Det kallas att växa som människa. Det gör ont att växa och lämna det gamla och komma in en ny fas av livet. Men TACK är ett ord med styrka och hopp.Läs mera »
30.09.2022 kl. 19:55

Utnämningar

i Finlands svenska metodistkyrka konferensåret 2022-2023Läs mera »
27.09.2022 kl. 19:42

Gudstjänst från Grankulla

Fin gemenskap och bra diskussioner under årskonferensen i Grankulla. I morgon söndag delas gudstjänsten kl 11 via Betlehemskyrkan i Grankullas FB-sidaLäs mera »
24.09.2022 kl. 22:16

Responsblankett för årskonferensen

För att kunna utveckla våra årskonferenser vill vi gärna höra hur du upplevde den. Tack för din respons!Läs mera »
25.09.2022 kl. 13:12

Respons

Den här hösten har jag tänkt en del på det lilla ordet respons. När Jesus sänder ut sina lärjungar den första gången används ett intressant uttryck. Det syns inte i de normala bibelöversättningarna, men det grekiska ord som används i grundtexten, ordet ”axios”, kan översättas på ett flertal sätt och därför öppna vyer.Läs mera »
22.09.2022 kl. 09:07

Ny serie: Att leda en församling

Hur bygger man en församling för framtiden? En församling som förstår sitt uppdrag, som är varm, modig och klarar generationsväxlingar? Camilla Klockars har varit pastor i över 30 och i en ny serie på Himlen TV7 delar hon med sig av sina erfarenheter. I tio korta avsnitt ger hon nycklar till hur man formar ett andligt ledarskap som är både strategiskt och hållbart.Läs mera »
19.09.2022 kl. 16:28

Ekumeniska ansvarsveckan är snart här igen!

Kyrkornas gemensamma människorätts- och ansvarskampanj, Ekumeniska ansvarsveckan, hålls 23-30 oktober 2022. Temat är även i år Måttlighet. Temat grundar sig på FN:s Agenda 2030 om hållbar framtid och de 17 målsättningar som satts upp.Läs mera »
13.09.2022 kl. 00:16

Bönebrev i september

Vi står enade med metodisterna i Ukraina i bön för skydd, försoning och fred. Vi ber för pastorer, ledare och församlingar i metodistkyrkan i Ukraina; må Gud ge att deras vittnesbörd om försoning och fred styrka och hopp till det ukrainska folket.Läs mera »
14.09.2022 kl. 08:27

Kolla in senste nyhetsbrevet och bilder från Nyadire!

The Nyadire Connections volontärteam besökte Zimbabwe i somras och delar med sig av senaste nytt. Under TNC:s besök var den ena läraren för eleverna med hörselnedsättning på semester och den andra blev kallad till den nationella kommittén för utvecklandet av teckenspråket, vilket gjorde att barnen var utan lärare en vecka. En vikarie hittades för de yngre eleverna medan en av TNC volontärerna hoppade in som vikarie för de äldre.Läs mera »
01.09.2022 kl. 17:26

Du - ett lejon?

En av mina favoritförfattare, Henri Nouwen, delar i en av sina böcker en berättelse om en skulptör som arbetade med hammare och mejsel på ett stort marmorblock. Medan han jobbade stod en liten kille och betraktade arbetet. Stora och små bitar av sten föll i alla riktningar i rummet. Pojken förstod ingenting. Några veckor senare när han kom tillbaka såg han till sin förvåning att ett stort, kraftfullt lejon stod på marmorstenens plats. Med stor förtjusning ropade han: ’Hur kunde du veta att det fanns ett lejon i stenen?’Läs mera »
14.08.2022 kl. 16:30

Går det att reparera?

I sin bok Tritonus återger Kjell Westö ett samtal mellan Brander och en invandrare. ”… nu ber jag inte alls längre.” Brander blir förlägen. Han hade för sig att bönen var en helig sak för alla som bad, oavsett religion. ”Varför inte?” frågade han. ”Det är svårt att förklara, men det är nånting här hos er. Jag säger inte att jag tappat tron. Men det kändes som om mina böner inte hade någon verkan här.” Det har onekligen blivit onaturligt att be i många sammanhang. Men finns det någon bön kvar i våra kyrkväggar?Läs mera »
29.07.2022 kl. 07:26

Ett land i krig - rapport från ett besöket i Ukraina

Lasta in en diskmaskin, fem bord, matförnödenheter, skrivarpapper, kaffebryggare, brödrostar, en bunt Upper Room- andaktsböcker och sju resliga metodister tillsammans med chauffören och kaffeexperten Istvan Pasztor, och du har en absolut fullpackad minibuss.  Läs mera »
22.07.2022 kl. 08:58

Efter 3 års lägertorka – äntligen Kavalahti!

Efter 3 års lägertorka kunde MKU igen ordna ett barn- och familjeläger. Äntligen, kändes det som! Det var speciellt 2 eldsjälar som såg till att lägret kunde ordnas: Cata Ekman-Niemi-Kaija från Esbo och Henna Wilkman från Ingå. Vi lägeriter var mycket tacksamma! 4 dagar i början av midsommarveckan passade perfekt! Det var fint att också några mammor var med med sina småttingar. De ”stora” tyckte om att leka med de små och lite ta hand om dem.Läs mera »
13.07.2022 kl. 12:59

Together as one church - Tillsammans som en kyrka

Under början av sommaren fick jag möjligheten att delta i centralkonferensens lekmannakonferens i Velletri i Italien. Det var mycket utvecklande att möta metodister från olika länder och se hur de tänker och tro och kyrka och hur kulturen i våra samhällen formar dessa.Läs mera »
01.07.2022 kl. 21:08

Årskonferens 22-25 september – Olika tillsammans?!

Vi är alla olika och vi vill bejaka olika talanger så att vi alla tillsammans ska kunna bilda en mångsidig helhet. Men hur långt vill vi gå när det gäller att acceptera olikheter? Läs mera »
27.06.2022 kl. 16:36

Läsarundersökning Kustbandet

Hans Wallstedt och undertecknad har sammanställt en undersökning för att få en uppfattning om hur stor spridning Kustbandet har fått och några synpunkter på layout och innehåll. Vi ser fram emot att få in svaren före den 15 augusti. Tack på förhand! Hälsningar Birgit GrönqvistLäs mera »
27.06.2022 kl. 15:24

Kallelse till årskonferens 2022

Biskop Christian Alsted sammankallar Finlands svenska metodistkyrka till årskonferens 22-25.9.2022 på Arbetarakademin, Gamla Åbovägen 14, 02700 Grankulla.Läs mera »
27.06.2022 kl. 14:23

Attacken i Oslo

Det är med förfäran och sorg vi hörde nyheten om den dödliga attacken i Oslo på fredag kväll. En attack mot människor som samlats för att fira livet och gemenskapen. En attack som verkar ha för avsikt att döda och skada så många som möjligt för att skapa rädsla. Attacken är en direkt attack mot HBTQ+-personer och mot alla människors omistliga värde, men också en attack mot det trygga samhälle som vi alla är en del av.Läs mera »
26.06.2022 kl. 21:17

Är det konstigt att man längtar bort nångång

Att kunna var nöjd med det man har är en stor konst. Finlands folk verkar vara världsbäst i det. I varje fall tror jag att den förmågan är en biträdande orsak till att Finland toppar listan över de lyckliga länderna i världen. Clash’s gamla hit ”Should I stay or should I go” är en annan sida av samma sak. Har jag nånting för att stanna kvar där jag är eller är det lika bra att jag ger mig av? Det handlar om livet – och evigheten!Läs mera »
23.06.2022 kl. 19:19

Fånga Andens vind

“När förändringens vindar börjar blåsa, bygger några vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar,” lyder ett kinesiskt ordspråk.Läs mera »
27.05.2022 kl. 22:17

Kustbandet nr 2 maj 2022

Ljusets återkomst: Med stigande förväntan har jag i år följt ljusets återkomst till de nordliga breddgraderna. Och nu sitter vi här igen med tidiga ljusa morgnar och långa ljusa kvällar. Det är fantastiskt och underbart. Ingenting går upp emot årstidernas växlingar i Norden. Många gånger har jag också gått på länk längs stranden eller i skogen och lyssnat till de återvändande fåglarnas klara drillar. Och jag har mått så bra av det. Jag har själv lovat och tackat Gud för den underbara värld som han har gett oss och jag har njutit av varje steg som jag har tagit. Och jag har tänkt på bibelordet i 1 Moseboken, kapitel åtta och vers 22: ”Så länge jorden består, skall sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra.” Det har tröstat mig, eftersom det politiska läget i vår värld kastar mörka skuggor över oss.Läs mera »
25.05.2022 kl. 14:45

Glastaket

Ett glastak är en metafor som används för att beskriva hur svårt det är för kvinnor att nå toppen i yrkeslivet och på en del andra områden. Och detta trots att vi menar oss leva i ett samhälle som står för likabehandling och allas lika värde! Men det finns också ett annat glastak, lika osynligt och minst lika effektivt. Nämligen det som gör att ingen ”normal och vettig” människa förväntas tro på något annat än det som kan vägas och mätas och omfattas av det egna förnuftets kapacitet.Läs mera »
19.05.2022 kl. 23:17