Herrens måltid del I

Vad handlar det om?

27.10.2023 kl. 08:47
I Lutherska kyrkan firas det varje söndag. Många frikyrkoförsamlingar firar det en gång i månaden, gärna första söndagen i månaden. Alla vet att det är nattvarden och kan konfirmationssvaren på frågan om vad det är. Men faller den bort en månad i en metodistförsamling verkar det inte vara någon som saknar den. Och ju längre man funderar desto mer osäkra blir svaren. Vad handlar det egentligen om?

För att ta det från början måste vi gå tillbaka till skarven mellan Första och Andra Moseböckerna. Josef hade sålts som slav av sina bröder, men hade genom sin gåva att tyda kungens drömmar fått en avgörande roll när Egypten skonades från hungersnöd. Folk från många sämre lottade folk – också judarna – emigrerade till Egypten. De utgjorde en välkommen arbetskraft när pyramiderna byggdes.

Josef bodde kvar i Egypten tillsammans med sin släkt, och han levde i 110 år… Josef sade till sina fränder: ”Jag skall snart dö, men Gud kommer att ta sig an er och föra er från detta land upp till det land som han med ed har lovat Abraham, Isak och Jakob.” 1 Mos 50:22 och 24

När berättelsen går vidare har vi kommit över till Andra Moseboken och situationen är en helt annan. Invandrararbetarna hade inga rättigheter och steg för steg hade de blivit slavar.

På ett vinterläger vi hade utanför Borgå en gång förstod barnen, 10–12 år gamla, precis hur det var. Och jag blev överraskad av hur de relaterade det vi läste till sin egen situation. De visste mycket väl att många saker som ser bra ut skapar vanor som binder. Och att det som i början är frihet att göra vad som helst, lätt kan bli något som gör en till slav. Och har man blivit slav under något krävs det något extra för att bli fri. När vi sista kvällen tågade till den närliggande lutherska kyrkan, levde de Uttåget ur Egypten! Och jag tror inte jag någonsin firat nattvard med en så medveten och medlevande församling. Det är underbart att bli befriad!

Egyptens nye kung gick lika cyniskt tillväga som den som styr kriget i Ukraina. Darrande och osäker fick Mose ett uppdrag direkt från Gud: ”Jag har sett hur mitt folk plågas i Egypten. Jag har hört deras klagorop över sina slavdrivare – ja, jag vet vad de får lida… Nu har israeliternas klagorop nått mig, och jag har själv sett hur egypterna plågar och förtrycker dem.  Så gå nu: jag sänder dig till farao, och du skall föra mitt folk, israeliterna, ut ur Egypten.”  Mose invände: ”Hur skulle en sådan som jag kunna gå till farao och föra israeliterna ut ur Egypten?”  Gud svarade: ”Jag skall vara med dig, och detta är tecknet som skall visa att det är jag som har sänt dig: när du har fört folket ut ur Egypten skall ni hålla gudstjänst på detta berg.” 2 Mos 3:7-9

Att läsa de följande åtta kapitlen påminner igen om Ukrainakriget. Förödelserna går fram som i vågor, den ena efter den andra. Den märkliga upplösningen sker under en måltid. Mose kallade samman alla de äldste i Israel och sade: ”Gå och hämta var sitt lamm åt era familjer och slakta det som påskoffer.  Tag sedan en knippa isop och doppa den i skålen med blodet och stryk lite av blodet på tvärbjälken och de båda dörrposterna. Ingen av er får gå ut genom dörren i sitt hus innan det blir morgon.  Herren skall gå fram genom landet och hemsöka egypterna. Men när han ser blodet på tvärbjälken och de båda dörrposterna skall han gå förbi dörren och inte låta Förgöraren gå in i era hus för att döda er. 2 Mos 12:21-24 Uttåget kunde börja.

Det var en måltid som det judiska folket aldrig kunde glömma. Mose hade nog inte behövt säga det, men…Dessa regler skall gälla för er och era barn i all framtid.  När ni kommer till det land som Herren har lovat att skänka er skall ni hålla fast vid detta bruk.  Och när era barn frågar er: Vad betyder detta bruk?  skall ni svara: Det är ett påskoffer åt Herren; när han dödade egypterna gick han förbi israeliternas hus och skonade våra hem.” 2 Mos 12:24-27

Utan bakgrunden i den judiska påskmåltiden är det väldigt svårt att förstå den kristna nattvarden. Eller Herrens måltid som vi hellre kallar den nu – nattvard är lite för gammaldags.

Forts. följer

Hans Växby

hans.vaxby@gmail.com

foto: umc.org

Hans Växby

Vi ber för metodisterna i Lettland och Litauen

Trots den ekonomiska tillväxten i regionen hänger lönerna för metodistpastorerna i Lettland och Litauen inte med i utvecklingen, de halkar faktiskt efter. Anledningen är ganska enkel, de flesta av våra medlemmar tillhör låginkomstgrupperna i landet. Ändå gör metodisterna i Lettland och Litauen ett fantastiskt arbete med få resurser.Läs mera »
03.11.2023 kl. 19:26

Det kändes som ett tecken av Gud. Vi vill hålla ihop.

Nordiska, baltiska och ukrainska ledare går in i framtiden Samtal, skratt, eftertänksamhet och glädje fyllde rummet när 42 ledare från Ukraina, Norge, Litauen, Finland, Lettland och Danmark samlades i Riga i Lettland för att tillbe, be, dela, reflektera och tala om vår framtid tillsammans i metodistkyrkan (United Methodist Church).Läs mera »
22.10.2023 kl. 15:10
Herrens måltid del II

Bordet är dukat

När lärjungarna kom fram till Jesus och frågade: ”Var vill du att vi skall ordna för påskmåltiden åt dig?” Matt 26:17 var det den naturligaste sak i världen. Det var ungefär som när vi frågar våra vänner emot slutet av året: Var ska ni fira jul i år? Det var en del av samhällets och människornas årsrytm. Och det representerade grunden för det judiska samhället. Jesus hade dessutom något speciellt i tankarna för den här påskmåltiden, sin sista måltid (The Last Supper).Läs mera »
02.11.2023 kl. 08:48

Uppdatering om Ukraina

Situationen är fortfarande densamma - men den har förändrats! Vad som vid första anblicken verkar vara ett motsägelsefullt påstående, beskriver vid närmare granskning en sorglig verklighet. Detta rapporterade biskop Christian Alsted, som är ansvarig för UMC i Ukraina, vid det senaste online-mötet för de central- och sydeuropeiska samordnarna för arbetet med flyktingar från Ukraina.Läs mera »
13.10.2023 kl. 09:19

Utvärdering av årskonferensen i Karleby 2023

Det har gått en dryga månad sen årskonferensen i Karleby och nu vill vi gärna veta vilka tankar du har nu i efterhand.Läs mera »
11.10.2023 kl. 09:02

Vilka tankar får slå rot?

I vår hjärna far flertalet tankar genom systemet, varje dag. Du och jag bestämmer vilka tankar som får utrymme i oss. Tankarna är början på allt.Läs mera »
20.10.2023 kl. 14:42

Nyheter från Zimbabwe

"Ge en man en fisk och han kommer att äta för en dag. Lär en man att fiska och han får mat för hela livet." Detta ordspråk antyder att långsiktig kapacitet ger större fördelar fördelar än kortsiktiga lösningar, en filosofi som TNC:s Girl Empowerment Pad (GEP) program tar till hjärtat.Läs mera »
29.09.2023 kl. 20:58

Uthållighet

Uthållighet är ett svårt ord. Speciellt om man är en projektinriktad person. Men Ordet lyfter fram det igen och igen. Låt oss därför se lite på det.Läs mera »
06.10.2023 kl. 11:40

Hoppets Gud – Fadern, Sonen och Anden: Kustbandet nr 3 - 2023

Höstsolen tittade försiktigt fram och småningom skingrades molntäcket över hoppbackarna i Lahtis. Jag och min man hade kört den en timme långa vägen till Lahtis denna sön-dagsmorgon, dagen efter höstdagjämningen, bara för att hinna fånga hur solen lyser på hoppbackarna. Herren hörde min bön om sol och nu får dessa backar förmedla en glad hälsning till alla er som läser Kustbandet, digitalt eller som papperstidning!Läs mera »
26.09.2023 kl. 19:10

Kom med på fortbildningsdagen och bli klokare tillsammans!

Funderar du någonsin vad finländsk lagstiftning säger om att ordna läger för barn och att engagera frivilliga resurser? Eller vad GDPR-lagen säger om församlingsmatrikeln? Vad bör man tänka på vid anställningar eller gällande tystnadsplikten i själavården? Läs mera »
04.09.2023 kl. 15:10

Finlands svenska metodistkyrka – Årskonferensen i Karleby 2023

Utnämningar konferensåret 2023-2024Läs mera »
03.09.2023 kl. 15:18

TNC-nytt 7-2023

Läs senaste TNC-nytt, bl.a en artikel av Tinashe Chiimba, som jobbar på Home of Hope.Läs mera »
25.08.2023 kl. 20:12

Grattis Gamlakarleby församling!

"Gudstjänsten är så mycket mer än att lyssna" – jubilerande progressiv församling står snart värd för årskonferens. De aktiva medlemmarna är inte speciellt många, men desto mer aktiva. När Gamlakarleby svenska metodistförsamling firar 140 år får alla vara med. Flera medlemmar skulle vara ett välkommet tillskott. /ÖT 18.8.2023Läs mera »
19.08.2023 kl. 13:06

Konferensprogrammet!

Ta del av programmet i broschyren här intill.Läs mera »
10.08.2023 kl. 16:59

Praktisk info angående årskonferensen i Karleby

Här kommer lite praktisk info gällande anmälningar, kostnader och boende under årskonferensen. ANMÄLNING: Du anmäler dig till årskonferensen genom att fylla i denna elektroniska blankett (nedan) DEADLINE för anmälningar (p.g.a. maten) to 10.8. Vi vill också att icke-delegater anmäler sig senast 20.8. Man anmäler varje individ som ska delta genom att fylla i anmälningsformuläret individuellt för var och en.Läs mera »
08.08.2023 kl. 12:45

Vi vill framföra våra gratulationer till Nyadire Primary School!  

Skolan vann nyligen Secretary's Merit Award, den högsta utmärkelsen som ministeriet ger som erkännande av excellens i tillhandahållandet av utbildningstjänster i Zimbabwe.  Dessutom ges priset till den bästa skolan i provinsen när det gäller genomförandet av den kompetensbaserade läroplanen.  Nyadire Primary fick denna utmärkelse och uppmärksammades nyligen vid ett nationellt evenemang.Läs mera »
13.07.2023 kl. 21:35

Flamma upp!

Årskonferens 2023 ordnas i Karleby i månadsskiftet augusti-september (31.8-3.9.2023). Läs mera »
26.07.2023 kl. 12:01

Konferenstrycket är utskickat

Konferenstrycket är utskickat till församlingarna. Om du inte har fått det kan du be om länken av din pastor, församlingsrådets ordförande eller årskonferensens sekreterare.Läs mera »
22.06.2023 kl. 23:14

Att gråta och få bli tröstad

För de flesta av oss är livet inte alltid roligt eller enkelt. Ibland händer sånt som gör oss ledsna eller kanske hotar knäcka oss. Vi ser detsamma i urkyrkan, ofta i en mycket värre form. De är med i ett framgångsrikt arbete men omständigheterna är ytterst krävande. Apostlarna förföljs och dödas på grund av tron. Läs mera »
14.09.2023 kl. 10:20

Sången om Livet

Vi har nyligen firat pingst och firat att den Helige Ande, Hjälparen, blev sänd till jorden. Anden, som Jesus lovade skulle komma och ta sin boning i var och en som tror. Anden, en gåva till den som omvänder sig och tar emot Jesus i sitt hjärta, Apostlagärningarna 2:38.Läs mera »
29.05.2023 kl. 15:47

Guiden

Det händer allt som oftast att en av stadsdelens guider kommer gående uppför backen till Kristuskyrkan i Främre Tölö i Helsingfors. Efter sig han en grupp intresserade människor, alla med blickarna uppåt utefter den typiska arkitekturen från sent 1920-tal. Guiden pekar och förklarar historien och vad som är vad. Och efter en stund går de vidare. Det är bra att ha en guide i livets villervalla – både för att upptäcka rikedomarna och för att hitta rätt! Det leder mina tankar till ett guldkorn…Läs mera »
12.05.2023 kl. 20:00

Save the date!

Årskonferens 31.8-3.9.2023. Flamma upp! Brinn med stark och lysande låga.Läs mera »
12.05.2023 kl. 15:24

Kriskunskap - 23.9 i Vasa och 27.9 i Helsingfors

Frikyrklig samverkan (FS) har under det senaste året bl.a. samtalat om församlingarnas behov av "kriskunskap", dvs hur man skapar säkerhet och trygga miljöer i våra gemenskaper samt hur man reagerar vid olika typer av kriser. Läs mera »
12.05.2023 kl. 14:49

Tro på det otroliga

Under påsken uppmanas vi att tro på det otroliga. I den bibliska berättelsen hävdas det att det omöjliga är möjligt - det som aldrig skulle kunna hända har hänt - Jesus har uppstått från de döda. Döden förstår vi, vi kanske inte gillar den, men vi känner igen den - och det finns mer än tillräckligt med död i vår värld.Läs mera »
06.04.2023 kl. 23:49