Arbete bland barn i Zimbabwe

Ett långvarit samarbete sker med Nyadire missionsstation i Zimbabwe. Rut Lindgren (1935-2011) verkade som missionär i 46 år både i Liberia och Zimbabwe, där hon fortsatte att ta hand om barn ännu som pensionär. Hon arbetade bl.a.för att utveckla den preventiva hälsovården för barn,samtidigt som hon tog hand om svaga, sjuka eller oönskade barn. Under åren tog hon hem över 100 barn som behövde hjälp. Vid Rut Lindgrens bortgång 2011 var det åtta barn som bodde längre och kortare tider hos henne. Rådet för mission har bidragit till kostnaden för deras utbildning och till hushållerskan Sarah som tar hand om barnen under skolloven. Nuförtiden kanaliseras bidragen främst till Rut Lindgrens stipendiefond.

På Nyadire finns också barnhemmet Home of Hope, som färdisställdes 1999 med hjälp av donationer och utrikesministeriets bidrag. På barnhemmet bor ca 20 barn. The Nyadire Connection (TNC) har många olika projekt för barnen och vi samarbetar med dem. TNC är en löst sammanhållen grupp av individer, församlingar och konferenser från framförallt Metodistkyrkan i USA vilka alla på sätt eller annat är engagerade i missionsstationen på Nyadire. 

KLASSERNA FÖR BARN MED HÖRSELNEDSÄTTNING
År 2015 kunde vi bidra till nya ryggsäckar åt barnen med hörselnedsättning i Nyadire Primary School. Sedan år 2010 har intresserade i Finland kunnat fungera som fadder för ett barn ur en specialklass som får anpassad undervisning i skolan på Nyadire.

I de instabila förhållandena i Zimbabwe är de barnen med hörselnedsättning speciellt sårbara. I Nyadire United Methodist Mission Primary School (motsvarar vår grundskola) har lärarna Mwoyosui Tapfuma och Desmond Dzemwa 30 barn med hörselnedsättning i årskurserna 2-7. Dessa barn som är från Mutoko/Murewa/Mudzi regionen kommer till Nyadire, där de bor på internat, äter i den gemensamma matsalen, går i kyrkan och sportar dagligen.

Genom teckenspråk får de lära sej engelska, matematik, social- och miljökunskap, religion och moral, hushållsekonomi och kunskap om aids. Dessutom har flera barn fått hjälp av hörapparater som fungerar med solceller. Ekonomiskt stöd är viktigt, men lika viktigt är kontakten med och informationen om dessa entusiastiska elever, som lever i ett av världens fattigaste områden.

Vill DU bli fadder till någon av de barnen med hörselnedsättning, kan du ta kontak med koordinatorn för utvecklingssamarbete (dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi) för mera information.

Läs mer på:
Facebook: Metodistkyrkans mission
Frikyrklig Samverkan r.f.
The Nyadire Connection
A summer in Nyadire
Janine Roberts blogg (hon bor på Fairfield Orphanage i Mutare)

 

Artikel

Vi är de

Vid ett besök i USA kom jag att samtala med en man som var ganska kritisk mot sin Metodistkyrka. ”Vi är inte längre en väckelserörelse,” sa han, och jag kunde hålla med honom om mycket av det som han menade vi hade tappat bort. Men så sa han: ”Förfallet började med att den Sociala trosbekännelsen kom in i vår kyrka vid förra sekelskiftet.” Det han hänvisade till började med att…Läs mera »
02.09.2022 kl. 07:00

Du - ett lejon?

En av mina favoritförfattare, Henri Nouwen, delar i en av sina böcker en berättelse om en skulptör som arbetade med hammare och mejsel på ett stort marmorblock. Medan han jobbade stod en liten kille och betraktade arbetet. Stora och små bitar av sten föll i alla riktningar i rummet. Pojken förstod ingenting. Några veckor senare när han kom tillbaka såg han till sin förvåning att ett stort, kraftfullt lejon stod på marmorstenens plats. Med stor förtjusning ropade han: ’Hur kunde du veta att det fanns ett lejon i stenen?’Läs mera »
14.08.2022 kl. 16:30

Går det att reparera?

I sin bok Tritonus återger Kjell Westö ett samtal mellan Brander och en invandrare. ”… nu ber jag inte alls längre.” Brander blir förlägen. Han hade för sig att bönen var en helig sak för alla som bad, oavsett religion. ”Varför inte?” frågade han. ”Det är svårt att förklara, men det är nånting här hos er. Jag säger inte att jag tappat tron. Men det kändes som om mina böner inte hade någon verkan här.” Det har onekligen blivit onaturligt att be i många sammanhang. Men finns det någon bön kvar i våra kyrkväggar?Läs mera »
29.07.2022 kl. 07:26

En temperatur där nyfödda trivs

Guds rike handlar om sådd och skörd och alla som sysslat med sånt vet att temperaturen är väldigt avgörande om man vill få saker och ting att växa. Vi sår inget i jorden när snön faller i december, vi sår på våren då värmen kommit och jorden mjuknat. Detsamma är principen i det andliga arbetet, tror jag.Läs mera »
05.07.2022 kl. 14:38

Är det konstigt att man längtar bort nångång

Att kunna var nöjd med det man har är en stor konst. Finlands folk verkar vara världsbäst i det. I varje fall tror jag att den förmågan är en biträdande orsak till att Finland toppar listan över de lyckliga länderna i världen. Clash’s gamla hit ”Should I stay or should I go” är en annan sida av samma sak. Har jag nånting för att stanna kvar där jag är eller är det lika bra att jag ger mig av? Det handlar om livet – och evigheten!Läs mera »
23.06.2022 kl. 19:19

Hur mår våra odlingar?

För mej har, under de senaste åren, en av de stora upptäckterna vad gäller ord och deras betydelse varit ordet kultur. Ordet för kanske tankarna till skapande och musik, konstverk och skönheter, men kultur kommer från latinets cultura och betyder faktiskt odling.Läs mera »
03.06.2022 kl. 08:18

Fånga Andens vind

“När förändringens vindar börjar blåsa, bygger några vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar,” lyder ett kinesiskt ordspråk.Läs mera »
27.05.2022 kl. 22:17

Glastaket

Ett glastak är en metafor som används för att beskriva hur svårt det är för kvinnor att nå toppen i yrkeslivet och på en del andra områden. Och detta trots att vi menar oss leva i ett samhälle som står för likabehandling och allas lika värde! Men det finns också ett annat glastak, lika osynligt och minst lika effektivt. Nämligen det som gör att ingen ”normal och vettig” människa förväntas tro på något annat än det som kan vägas och mätas och omfattas av det egna förnuftets kapacitet.Läs mera »
19.05.2022 kl. 23:17

En bön med potential

För lite mer än 30 år sedan läste jag en bok som verkligen lärde mig något. Insikten sitter ännu kvar. Det var Larry Leas ”Bara en timme” (Salt & Ljus 1987) och handlar om hur man ber bönen Fader vår på ett annat sätt än det vanliga. Istället för att snabbt, på en minut, be genom den beskriver Larry hur man kan be genom de ämnen som Fader vår innehåller och göra bönen till något mycket mer än en snabbis. Jag har inte kvar boken (tyvärr) så därför kan jag eventuellt missa något nu när jag skriver om den. Men du får huvudtanken.Läs mera »
12.05.2022 kl. 16:55

Små men viktiga steg framåt för den nya livsgemenskapen i Vanda

Många kyrkoforskare beskriver dagens Europa som en efterkristen kontinent. Med det avses att Europa för andra gången i sin historia har blivit ett missionsfält. Många människor känner inte Gud och deras band till kyrkan är svagt. Så är fallet också i Finland där många människor – trots medlemskap i kyrkan – i praktiken är fjärmade från den kristna tron. Det finns bred enighet inom olika kristna rörelser om att det behövs nya grepp för att nå de här människorna, men hur?Läs mera »
29.04.2022 kl. 12:24