Rädda oss från det onda

05.07.2022 kl. 21:58
Många av oss ber Herrens bön varje dag. På senare tid har jag bett just dessa ord ur Herrens bön om och om igen: "Rädda oss från det onda". 

Den 25 juni öppnade en man eld i Oslos nattlivskvarter utanför en populär bar som besöks av HBTQ-samhället, två personer dödades och mer än tjugo skadades. Gärningsmannen har inte avslöjat sitt motiv för attacken


Gärningsmannen vägrar att avslöja sitt motiv för attacken och polisen utreder skottlossningen som en terrordåd och ett hatbrott riktat mot hbtq-personer. Mannen kommer att sitta kvar i förundersökningshäkte i fyra veckor. 

Den 27 juni avfyrade den ryska armén två missiler och in i centrala Kremenchuk i Ukraina och träffade köpcentret Amstor. Denna hemska attack dödade minst 20 personer och skadade fler än 50. I ett krig dödar soldater varandra, men när oskyldiga civila blir måltavlor för attacker är det kalkylerad och cynisk ondska. 

Den 3 juli sköt en 22-årig man ihjäl tre personer och skadade flera i köpcentret Fields i Köpenhamn, Danmark. Den unge mannen är psykiskt störd och han sitter i förundersökningsarrest medan polisutredningen fortsätter. 

Dessa fruktansvärda brott inträffade i Norge, Ukraina och Danmark, men tyvärr är sådana tragiska händelser på intet sätt unika eller ovanliga i vår värld idag. Den här gången inträffade de under en period av åtta dagar i mitt biskopsområde, men liknande onda attacker sker dagligen i andra delar av världen. 
Familjer är förkrossade och sörjer sina älskades meningslösa död. För resten av sina liv kommer tusentals människor att behöva leva med rädsla och fruktansvärda minnen av vad de har sett och upplevt. 

Vi har många frågor. Varför hände detta? Kunde det ha undvikits? Hur kunde någon tänka sig att göra detta?  Finns det något hopp, eller blir det bara värre och värre?

Ett gott och säkert samhälle kan inte tas för givet. Vi skapar trygga och välmående samhällen tillsammans, och vi delar alla ansvaret för att skydda och forma vårt samhälle med de kristna värderingar utifrån vilka det bildades. Vissa reagerar spontant genom att sträcka ut handen till behövande människor och erbjuda hjälp, gästfrihet och omsorg - sådana uttryck för godhet är ansvarsfulla handlingar för att bygga ett sunt samhälle.   
I en tid som denna tror jag att det viktigaste vi kan göra är att lita på Kristus och att utan skam hålla fast vid våra kristna värderingar och agera utifrån dem - att stå emot ondskan genom att tala med varandra, ta hand om varandra och be för dem som direkt berörs av de tragiska händelserna som har inträffat.   

Må Gud förbarma sig över dem som sörjer.  Herre, förbarma dig över oss alla. Herre "....rädda oss från det onda..."

Christian Alsted

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

Cata Ekman-Niemi-Kaija