Från Ukraina till Rumänien
United Methodist Church i Rumänien bjöd in 17 kvinnor till Cluj-Napoca i Rumänien under 14 dagar i oktober för att de skulle kunna ta en paus och hämta kraft och självförtroende. Dessa kvinnor hade upplevt traumatiserande händelser under kriget. Under dagarna i Cluj fick de möjlighet att prata om sina upplevelser. De deltog i gruppterapier, men också i enskilda sessioner med psykologer. Behovet av sådana samtal för att hantera trauman var stort, mycket större än vad man först trodde. Dessutom fanns pastorn i United Methodist-församlingen i Cluj-Napoca på plats för att ge andligt stöd. Kvinnorna utbytte också idéer, deltog i evenemang eller fick massage.
Att ge form åt det outsägliga
En viktig aspekt var också att inkludera konst. Kvinnorna lät sig fotograferas eller ansiktsmålas av en kroppsmålningskonstnär för att synliggöra sina berättelser och erfarenheter. För ibland saknas ord.
Masha, en soldat, skriver: ".... Du har gjort det nästan omöjliga under dessa dagar. Du gav mig frihet. Naturligtvis är var och en av oss en fri person, men inte alla är lyckligt lottade nog att verkligen känna frihet. (...) Dessa två veckor kommer inte att lämna mig med bara trevliga minnen och vackra bilder utan med en smak av verklig andlig frihet. Jag är tacksam för det. Något i mig har förändrats tack vare dig, och jag vill att det ska förbli så. Även utan att fråga "vad exakt? Låt det förbli som det är för tillfället."
Fokus på kvinnliga ledare
De kvinnor som kom till Cluj - främst kvinnor i ledande positioner - hade kommit från krigszoner. De har sedan länge återvänt dit för att vägleda andra och ge dem hopp. En av kvinnorna delar till exempel ut förnödenheter till civila som bor längs frontlinjerna. Dessa människor lever till största delen under jord.
"(...) Ett utmanande jobb med mig själv ligger framför mig, men när hjärtat längtar efter förändring, kommer de definitivt att hända." sammanfattar Mascha.
Vad som återstår
Projektet "Faces of Courage" rapporterar: Inom en snar framtid kommer det att finnas en utställning i Cluj-Napoca (och senare, när det är möjligt, i andra städer i Rumänien), plus en illustrerad bok och en kort dokumentärfilm. För dessa modiga kvinnor är nutida vittnen till en historia som vi inte får glömma.
Författare: Danka Bogdanovic, Connexio, Zürich (Schweiz) - baserat på en rapport från Anca Beu, UMC, Cluj-Napoca (Rumänien)