Fadderbarnsverksamhet

Från år 1974 har Finlands svenska metodistkyrka haft fadderbarn i Indien. Fram till 2019 har över 60 barn fått stöd för sin skolgång, ofta i över 10 år. Allt började med att en ung man, Hans Stigzelius, reste till Indien och till en liten by i landskapet Andhra Pradesh. Där blev han bekant med en pastor Frederick, Vijaya Fredericks numera avlidne man.

Flera barn i byn fick efter resan finländska faddrar och sedan dess har fadderbarnsverksamheten fungerat. Sedan många år tillbaka samarbetar vi med den finskspråkiga metodistkyrkan där intresset är lite större än inom vår kyrka och för tillfället får ca 150 barn understöd för sin skolgång. Antalet faddrar är något mera, eftersom man har möjlighet att dela på kostnaderna om man vill.

Ägg- och mjölkprojektet i Indien har omformas. Under många år har man turats om att dela ut ett glas mjölk och ett ägg till de allra minsta barnen i byn Nellipudi. Redan under ett par års tid har antalet nyfödda barn minskat i byn och barndödlighet pga undernäring förekommer inte mera. Nu har det har också varit svårt att hitta någon som tar helhetsansvaret i byn för utdelningen och därför togs beslutet att avsluta projektet. Ifall det finns behov, kan de allra fattigaste familjerna bli delaktiga i fadderprojektet före barnet börjar skolan.

I fortsättningen kommer vi att understöda luncher vid Bethel Missions kristna skola i Chennai. Det är nödvändigt pga av flera orsaker. Eleverna i skolan kommer från verkligt fattiga familjer i slumområdet Kolathur och det skulle vara viktigt att de kunde få åtminstone ett varmt mål om dagen. En annan orsak är att staten inte ger bidrag till skolor som inte serverar lunch och därför de flesta skolor i området lunchservering, vilket har medfört att man förlorat en del elever när lunchen tidigare saknades.

Video från 2018

Mer info om övriga projekt i Indien

E-post: dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi, mer info om fadderbarnsprojektet, som koordineras av MKU: cata@mku.fi

 

Artikel

Programmet på konferensen 22-25.9 i Grankulla

Torsdagen och fredagen ägnas till största delen åt förhandlingar, men från fredagskvällen börjar de offentliga samlingarna.Läs mera »
20.09.2022 kl. 22:32

Ny serie: Att leda en församling

Hur bygger man en församling för framtiden? En församling som förstår sitt uppdrag, som är varm, modig och klarar generationsväxlingar? Camilla Klockars har varit pastor i över 30 och i en ny serie på Himlen TV7 delar hon med sig av sina erfarenheter. I tio korta avsnitt ger hon nycklar till hur man formar ett andligt ledarskap som är både strategiskt och hållbart.Läs mera »
19.09.2022 kl. 16:28

Kristna är oense – men enhet är inte ett val

"Endast i människornas omvändelse finns det hopp för världen", så började Jonathan Welby, ärkebiskopen av Canterbury, sin hälsning till kyrkornas världsråds generalförsamling. Och jag tror, att de flesta höll med. Men när representanter från mer än 320 kyrkosamfund från olika delar av världen möts finns det mer än tillräckligt att vara oense om. För kristna tänker och tror olika, så har det varit ända från början, oenigheten finns i Nya testamentet och genom hela kyrkohistorien. Är det möjligt att vara oense och ändå leva i enhet med varandra? Är enhet i mångfald möjlig.Läs mera »
16.09.2022 kl. 12:26

Ekumeniska ansvarsveckan är snart här igen!

Kyrkornas gemensamma människorätts- och ansvarskampanj, Ekumeniska ansvarsveckan, hålls 23-30 oktober 2022. Temat är även i år Måttlighet. Temat grundar sig på FN:s Agenda 2030 om hållbar framtid och de 17 målsättningar som satts upp.Läs mera »
13.09.2022 kl. 00:16

Bönebrev i september

Vi står enade med metodisterna i Ukraina i bön för skydd, försoning och fred. Vi ber för pastorer, ledare och församlingar i metodistkyrkan i Ukraina; må Gud ge att deras vittnesbörd om försoning och fred styrka och hopp till det ukrainska folket.Läs mera »
14.09.2022 kl. 08:27

Att behålla friden

Friden, ja det räcker till att begrunda den ur många synvinklar. I sommar har jag, av förekommen anledning, tänkt på att bevara friden, kanske fred.Läs mera »
09.09.2022 kl. 17:24

Konferensprogrammet

Vi är alla olika och vi vill bejaka olika talanger så att vi alla tillsammans ska kunna bilda en mångsidig helhet. Men hur långt vill vi gå när det gäller att acceptera olikheter? Dessa frågor får vi diskutera tillsammans – Markus Österlund och Christa Mickelsson delar sina berättelser på fredag kväll. Läs mera »
08.09.2022 kl. 10:41

Konferenstrycket har skickats ut

Har du ännu inte fått konferenstrycket? Skicka då mejl till grankulla@metodistkyrkan.fiLäs mera »
03.09.2022 kl. 12:46

METODISTGEMENSKAP FRÅN OLIKA VÄRLDSDELAR

Pastor TD Jong Chun Park från Metodistkyrkans världsråd hälsade metodisterna välkomna till Karlsruhe metodistkyrka. Afrika, Asian, Europa, Latinamerika, Karibiska öarna, USA, Stilla havets område samlades till kvällen.Läs mera »
02.09.2022 kl. 14:48

Vi är de

Vid ett besök i USA kom jag att samtala med en man som var ganska kritisk mot sin Metodistkyrka. ”Vi är inte längre en väckelserörelse,” sa han, och jag kunde hålla med honom om mycket av det som han menade vi hade tappat bort. Men så sa han: ”Förfallet började med att den Sociala trosbekännelsen kom in i vår kyrka vid förra sekelskiftet.” Det han hänvisade till började med att…Läs mera »
02.09.2022 kl. 07:00