Fadderbarnsverksamhet

Från år 1974 har Finlands svenska metodistkyrka haft fadderbarn i Indien. Fram till 2019 har över 60 barn fått stöd för sin skolgång, ofta i över 10 år. Allt började med att en ung man, Hans Stigzelius, reste till Indien och till en liten by i landskapet Andhra Pradesh. Där blev han bekant med en pastor Frederick, Vijaya Fredericks numera avlidne man.

Flera barn i byn fick efter resan finländska faddrar och sedan dess har fadderbarnsverksamheten fungerat. Sedan många år tillbaka samarbetar vi med den finskspråkiga metodistkyrkan där intresset är lite större än inom vår kyrka och för tillfället får ca 150 barn understöd för sin skolgång. Antalet faddrar är något mera, eftersom man har möjlighet att dela på kostnaderna om man vill.

Ägg- och mjölkprojektet i Indien har omformas. Under många år har man turats om att dela ut ett glas mjölk och ett ägg till de allra minsta barnen i byn Nellipudi. Redan under ett par års tid har antalet nyfödda barn minskat i byn och barndödlighet pga undernäring förekommer inte mera. Nu har det har också varit svårt att hitta någon som tar helhetsansvaret i byn för utdelningen och därför togs beslutet att avsluta projektet. Ifall det finns behov, kan de allra fattigaste familjerna bli delaktiga i fadderprojektet före barnet börjar skolan.

I fortsättningen kommer vi att understöda luncher vid Bethel Missions kristna skola i Chennai. Det är nödvändigt pga av flera orsaker. Eleverna i skolan kommer från verkligt fattiga familjer i slumområdet Kolathur och det skulle vara viktigt att de kunde få åtminstone ett varmt mål om dagen. En annan orsak är att staten inte ger bidrag till skolor som inte serverar lunch och därför de flesta skolor i området lunchservering, vilket har medfört att man förlorat en del elever när lunchen tidigare saknades.

Video från 2018

Mer info om övriga projekt i Indien

E-post: dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi, mer info om fadderbarnsprojektet, som koordineras av MKU: cata@mku.fi

 

Artikel

Vi är de

Vid ett besök i USA kom jag att samtala med en man som var ganska kritisk mot sin Metodistkyrka. ”Vi är inte längre en väckelserörelse,” sa han, och jag kunde hålla med honom om mycket av det som han menade vi hade tappat bort. Men så sa han: ”Förfallet började med att den Sociala trosbekännelsen kom in i vår kyrka vid förra sekelskiftet.” Det han hänvisade till började med att…Läs mera »
02.09.2022 kl. 07:00

Kolla in senste nyhetsbrevet och bilder från Nyadire!

The Nyadire Connections volontärteam besökte Zimbabwe i somras och delar med sig av senaste nytt. Under TNC:s besök var den ena läraren för eleverna med hörselnedsättning på semester och den andra blev kallad till den nationella kommittén för utvecklandet av teckenspråket, vilket gjorde att barnen var utan lärare en vecka. En vikarie hittades för de yngre eleverna medan en av TNC volontärerna hoppade in som vikarie för de äldre.Läs mera »
01.09.2022 kl. 17:26

Du - ett lejon?

En av mina favoritförfattare, Henri Nouwen, delar i en av sina böcker en berättelse om en skulptör som arbetade med hammare och mejsel på ett stort marmorblock. Medan han jobbade stod en liten kille och betraktade arbetet. Stora och små bitar av sten föll i alla riktningar i rummet. Pojken förstod ingenting. Några veckor senare när han kom tillbaka såg han till sin förvåning att ett stort, kraftfullt lejon stod på marmorstenens plats. Med stor förtjusning ropade han: ’Hur kunde du veta att det fanns ett lejon i stenen?’Läs mera »
14.08.2022 kl. 16:30

Går det att reparera?

I sin bok Tritonus återger Kjell Westö ett samtal mellan Brander och en invandrare. ”… nu ber jag inte alls längre.” Brander blir förlägen. Han hade för sig att bönen var en helig sak för alla som bad, oavsett religion. ”Varför inte?” frågade han. ”Det är svårt att förklara, men det är nånting här hos er. Jag säger inte att jag tappat tron. Men det kändes som om mina böner inte hade någon verkan här.” Det har onekligen blivit onaturligt att be i många sammanhang. Men finns det någon bön kvar i våra kyrkväggar?Läs mera »
29.07.2022 kl. 07:26

Ett land i krig - rapport från ett besöket i Ukraina

Lasta in en diskmaskin, fem bord, matförnödenheter, skrivarpapper, kaffebryggare, brödrostar, en bunt Upper Room- andaktsböcker och sju resliga metodister tillsammans med chauffören och kaffeexperten Istvan Pasztor, och du har en absolut fullpackad minibuss.  Läs mera »
22.07.2022 kl. 08:58

Efter 3 års lägertorka – äntligen Kavalahti!

Efter 3 års lägertorka kunde MKU igen ordna ett barn- och familjeläger. Äntligen, kändes det som! Det var speciellt 2 eldsjälar som såg till att lägret kunde ordnas: Cata Ekman-Niemi-Kaija från Esbo och Henna Wilkman från Ingå. Vi lägeriter var mycket tacksamma! 4 dagar i början av midsommarveckan passade perfekt! Det var fint att också några mammor var med med sina småttingar. De ”stora” tyckte om att leka med de små och lite ta hand om dem.Läs mera »
13.07.2022 kl. 12:59

Rädda oss från det onda

Många av oss ber Herrens bön varje dag. På senare tid har jag bett just dessa ord ur Herrens bön om och om igen: "Rädda oss från det onda".  Den 25 juni öppnade en man eld i Oslos nattlivskvarter utanför en populär bar som besöks av HBTQ-samhället, två personer dödades och mer än tjugo skadades. Gärningsmannen har inte avslöjat sitt motiv för attacken Läs mera »
05.07.2022 kl. 21:58

En temperatur där nyfödda trivs

Guds rike handlar om sådd och skörd och alla som sysslat med sånt vet att temperaturen är väldigt avgörande om man vill få saker och ting att växa. Vi sår inget i jorden när snön faller i december, vi sår på våren då värmen kommit och jorden mjuknat. Detsamma är principen i det andliga arbetet, tror jag.Läs mera »
05.07.2022 kl. 14:38

Together as one church - Tillsammans som en kyrka

Under början av sommaren fick jag möjligheten att delta i centralkonferensens lekmannakonferens i Velletri i Italien. Det var mycket utvecklande att möta metodister från olika länder och se hur de tänker och tro och kyrka och hur kulturen i våra samhällen formar dessa.Läs mera »
01.07.2022 kl. 21:08

Årskonferens 22-25 september – Olika tillsammans?!

Vi är alla olika och vi vill bejaka olika talanger så att vi alla tillsammans ska kunna bilda en mångsidig helhet. Men hur långt vill vi gå när det gäller att acceptera olikheter? Läs mera »
27.06.2022 kl. 16:36