Varför är inte våra kyrkor fullsatta?

13.02.2022 kl. 15:16
Jag går i kyrkan varje söndag – vissa söndagar predikar jag och andra inte, men jag går i kyrkan alla söndagar. Jag går i kyrkan också de söndagar jag inte har lust.

Varför gå i kyrkan?

Varför? För att jag behöver det. Gudstjänsten är en central del av mitt liv – att vara i Guds närhet, lyssna till hans ord, be och ta emot nattvarden.


Det ger mitt liv fasthet och sätter hela min existens i rätt perspektiv. Jag har blivit välsignad i så många gudstjänster – ibland har jag blivit överraskad av hur budskapet träffat mig, andra gånger har en sång, en bön, en mening i nattvardsritualen talat till mig.

Men jag inser att jag tillhör en utdöende grupp människor, som går i kyrkan varje söndag

Var är alla?

Varför? Jag talade med en ung pastor, som knappt varit i tjänst annat än under Covid-pandemin. Nu kan hennes kyrka ha gudstjänst utan restriktioner. Hon frågade mig: ”Varför kommer inte människorna tillbaka till kyrkan?” Och jag förstår hennes fråga.

Varför är våra kyrkor inte fullsatta?

Två orsaker

Jag tror att det finns åtminstone två orsaker.

Den ena är att människor inte ser någon mening med att gå, eftersom de utövar sin tro på annat sätt. Den andra är att människor inte får ut något av att gå i kyrkan.

Varför skulle jag gå?

Googla “varför gå i kyrkan” eller “why should I go to church” och du kommer att få 5, 6, 8, 10 eller 12 skäl, alla ganska lika.

 1. Det är bra för din relation till Gud och ditt andliga välbefinnande.
 2. Det är en fråga om lydnad inför Gud
 3. Vi växer bättre andligen när vi kommer tillsammans i kyrkan än vi gör det på egen hand.
 4. Vi behöver den kristna gemenskapen i kyrkan.

Kan vi inte bättre?
På allvar? Är detta de mest tvingande orsakerna vi har att komma med när det gäller att tillbringa en söndag förmiddag i kyrkan istället för att sova lite längre, njuta av en lång frukost och koppla av hela dan efter en hektisk vecka?

Jag medger, de är alla goda och sunda skäl, jag kunde ha gett dem själv. Men jag tror inte att de kommer att övertyga så många människor, och helt säkert inte de yngre generationerna. Vi måste komma med några bättre motiveringar till att gå i kyrkan.

Du kanske säger: ”Dessa motiveringar borde vara tillräckliga.” Men det är de inte!

Jämför med vad du väljer att köpa

Tänk dig att du går till en bokhandel för att köpa en bok. Visst är omslaget viktigt, men du köper inte en bok för omslaget skull, utan för det som är innanför, för det den kommer att ge dig när du läser den. Kan den ge dig god avkoppling eller kanske göra ditt liv lite bättre?

Vad får jag ut av det?
Vi ändrar lite på frågan och tillämpar den på kyrkan. Människor kommer att komma till kyrkan för vad det ger dem. Så se till att människor vet att det finns något att få om de går i kyrkan. Vi vill naturligtvis att folk ska komma av ”rätt” orsak, men låt oss inse att människor kommer av alla möjliga skäl. Och de starkaste skälen är förknippade med våra behov.

Det är fyra grundläggande behov som driver oss människor och som kyrkan kan möta.

 • Fysiska behov, behovet att lösa ett problem i livet.
 • Sociala behov, behovet att höra hemma någonstans och vara en del av en gemenskap
 • Personliga behov, behovet att bli sedd, accepterad och värdesatt.
 • Andliga behov, behovet att få kontakt med Gud och få balans och tillfredsställelse i livet.

Människor kommer att komma till din kyrka för att få sina behov mötta. Frågan är hur din kyrka kan uppfylla ett behov i en människas liv. Kan vi hjälpa människor att upptäcka meningen med sitt liv eller att få hjälp med sina relationer.  

Vad är det som krävs?
Tro inte att något på din websida, Facebook eller Instagram, ett nyhetsbrev eller affischer utanför kyrkan kan få människor att komma.

Vad är det då som får människor att komma? Här är några idéer.

 1. Människor måste ha ett behov att komma till kyrkan. Lägg upp en serie predikningar om vad människor behöver I livet. Om du använder kyrkoårets texter, skapa ett tema som möter ett behov i våra liv.
 2. Människor måste också kunna tro att kyrkan kan möta deras behov. Publicera dina teman med ett par praktiska utmaningar för att skapa nyfikenhet. Du kan till och med skapa en liten video. Visa sedan hur Gud möter våra behov.
 3. Människor måste kunna tro att kyrkan kan möta deras behov på ett rimligt sätt. Publicera dina predikningar som video eller podcast och gör ordentlig reklam med användning av A och B.
 4. De måste komma under fund med att din kyrka är den rätta kyrkan för dem. Se till att all publicering och kommunikation berättar vad din kyrka kan erbjuda alla människor. Låt folk förstå att din församling består av vanliga människor genom att vanliga människor får berätta sin story i korta en-minuters videor.
 5. De måste begripa att det är dags att komma till kyrkan nu. Skapa intresse med en serie gudstjänster de inte vill gå miste om.

Att få människor att komma till kyrkan är inte bara en fråga efter Coronan. Och det är inte en fråga någonstans bak i huvudet på pastorn eller en diskussion på ett församlingsmöte utan konkreta svar och uppföljning.

Vi har konkurrenter
Varför är inte våra kyrkor fullsatta på söndagar? Jag vill åtminstone inte skylla på sekularisering, materialism och andlig lättja.

Vi konkurrerar med Disney+, Barn-TV, att sova längre, söndagsbrunch, idrott, köpcentra och mycket mer. Så det är bäst vi tar oss samman och börjar möta människors behov, och låta dem förstå att vi verkligen har något att erbjuda. Och vi behöver göra det bra.

Kom ihåg
All teologiska och sunda skäl att gå i kyrkan gäller fortfarande. Men minns att människorna på Jesu tid kom för underverkens och matens skull. Och inte minst för att han mötte deras behov på reella, relevanta och påtagliga sätt. Och ryktet gick…

Biskop Christian Alsted

 

Cata Ekman-Niemi-Kaija

Kom med på fortbildningsdagen och bli klokare tillsammans!

Funderar du någonsin vad finländsk lagstiftning säger om att ordna läger för barn och att engagera frivilliga resurser? Eller vad GDPR-lagen säger om församlingsmatrikeln? Vad bör man tänka på vid anställningar eller gällande tystnadsplikten i själavården? Läs mera »
igår kl. 21:10

Sången om Livet

Vi har nyligen firat pingst och firat att den Helige Ande, Hjälparen, blev sänd till jorden. Anden, som Jesus lovade skulle komma och ta sin boning i var och en som tror. Anden, en gåva till den som omvänder sig och tar emot Jesus i sitt hjärta, Apostlagärningarna 2:38.Läs mera »
29.05.2023 kl. 15:47

Guiden

Det händer allt som oftast att en av stadsdelens guider kommer gående uppför backen till Kristuskyrkan i Främre Tölö i Helsingfors. Efter sig han en grupp intresserade människor, alla med blickarna uppåt utefter den typiska arkitekturen från sent 1920-tal. Guiden pekar och förklarar historien och vad som är vad. Och efter en stund går de vidare. Det är bra att ha en guide i livets villervalla – både för att upptäcka rikedomarna och för att hitta rätt! Det leder mina tankar till ett guldkorn…Läs mera »
12.05.2023 kl. 20:00

Save the date!

Årskonferens 31.8-3.9.2023. Flamma upp! Brinn med stark och lysande låga.Läs mera »
12.05.2023 kl. 15:24

Kriskunskap - 23.9 i Vasa och 27.9 i Helsingfors

Frikyrklig samverkan (FS) har under det senaste året bl.a. samtalat om församlingarnas behov av "kriskunskap", dvs hur man skapar säkerhet och trygga miljöer i våra gemenskaper samt hur man reagerar vid olika typer av kriser. Läs mera »
12.05.2023 kl. 14:49

Tro på det otroliga

Under påsken uppmanas vi att tro på det otroliga. I den bibliska berättelsen hävdas det att det omöjliga är möjligt - det som aldrig skulle kunna hända har hänt - Jesus har uppstått från de döda. Döden förstår vi, vi kanske inte gillar den, men vi känner igen den - och det finns mer än tillräckligt med död i vår värld.Läs mera »
06.04.2023 kl. 23:49

TNC - nyheter mars 2022

Det här infobladet om Zimbabwe innehåller nyheter om: - VIM-volontärresa till Nyadire i januari - Tegelstenar för livet: TNC:s kampanj för att färdigställa klinikerna 2023 - Matlagning med gas på Home of Hope - Ledarskapsprofil: Natalie Geer, ledare för glasögonprogrammet - ProgramuppdateringarLäs mera »
04.04.2023 kl. 16:18

Brytningstider - Kustbandet nr 1-mars 2023

I slutet av januari hade vi bott 17 år i Lovisa. Utanför våra fönster på den andra sidan av gatan ligger Lovisaviken. Under vår tid har man aldrig tidigare brutit upp isen med en isränna, men i år hände det. En eftermiddag i mitten av februari började en liten bogserbåt, som varit i arbete inne i viken sedan förra sommaren, att bryta en ränna ut mot havet, men isen var för tjock. Läs mera »
28.03.2023 kl. 09:07

Ny nattvardsording

Det har funnits behov av en kortare nattvardsordning i slutet av gudstjänsten - en regelrätt nattvardsgudstjänst upplevs lätt tung och när vi kombinerar gudstjänst och nattvardfirande känns det som två gudstjänster efter varandra.Läs mera »
27.03.2023 kl. 11:59

Bön för Mocambique sö 12.3

Söndagen 12.3 är det gemensam kollekt- och bönedag för Mocambique. Ulla-Gun och Arne Ångman tillbringade tre månader i Cambine hösten 2022. De har gjort en powerpoint om deras resa och info om projektet som kan visas på gudstjänsten.Läs mera »
11.03.2023 kl. 19:51

Video från Ukraina

Kolla videon om den aktuella situationen som är gjord av metodistkyrkan i Ukraina.Läs mera »
08.03.2023 kl. 13:51

Historier från Ukraina

På fjärde våningen i hjärtat av Lviv i Ukraina hittar du en varm oas, en hoppets gemenskap. Den palatsliknande byggnaden var tidigare ett kasino och en bordell, i dag är den hemvist för Lvivs kristna teater med det catchiga namnet "Resurrection" och ovanför teatern ligger United Methodist Student Center och St John's metodistkyrka.Läs mera »
06.03.2023 kl. 08:24

Världsböndagen

Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 100 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Finland har vi varit med sedan 1960.Läs mera »
27.02.2023 kl. 09:27

Böner för rättvisa och fred

Den 24 februari har det fruktansvärda kriget i Ukraina har pågått i ett år. Även om mediernas uppmärksamhet har minskat fortsätter kriget med oförminskad styrka och situationen i Ukraina blir allt svårare. Det finns ett desperat behov av bön och stöd både i form av hälsningar och ekonomiskt stöd. Hörsamma detta, behoven växer bara. Vi ber:Läs mera »
24.02.2023 kl. 00:14

Kvalitet

Det bästa sättet att få någon att känna sig utanför är att börja en samling med att säga: ”Och nu ska vi sjunga en sång som alla kan.” Inga sångböcker, ingen text på storskärmen! Alla kan ju den! Alla utom nykomlingen.” Hen står där och tittar på när alla klämmer i med hög röst och stor glädje. Hen undrar säkert om det var en så bra idé att komma hit. Bara ett exceptionellt bra möte i övrigt kan rädda nykomlingen från ett beslut att aldrig komma tillbaka till denna inåtvända och exkluderande gemenskap. Läs mera »
03.02.2023 kl. 20:00

Andaktsboken Rätt kurs

Dags för nya vanor? Beställ andaktsboken Rätt kurs för 34e/ år så får du den direkt till din postlåda. För prenumerationer i Finland kan du också kontakta Monica Wiik mewiik@live.com eller Läs mera »
24.01.2023 kl. 09:38

Böneveckan för kristen enhet

Idag börjar Böneveckan för kristen enhet som är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år. Årets 2023 material har förberetts av Minnesotas kristna råd och temat är ”Gör det goda, sträva efter rättvisa” (Jesaja 1:17). Materialet innehåller böner, bibeltexter, reflektioner och introduktion och bakgrund till temat.Läs mera »
18.01.2023 kl. 13:10

Till vem skrevs sången?

Poesin i våra sånger ska inte underskattas. Vi predikanter kan använda de rätta orden, men poeten har förmågan att hitta de vackra orden i sköna kombinationer. Och skönheten är ett av de sätt som Gud uppenbarar sig på! Läs mera »
05.01.2023 kl. 19:00

För att tända ljus…

I början av december besökte jag Ukraina för tredje gången i år. Situationen blir allt värre och kriget tar hårt på pastorernas och ledarnas styrka. Trots detta pågår ett fantastiskt arbete med gästfrihet för andra ukrainare och omsorg om människor i samhället. I kyrkorna samlas människor för gudstjänst, bönemöten och till och med ungdomsarbete, och där det inte är möjligt att träffas personligen träffas människor på nätet. På grund av de omfattande attackerna mot kritisk ukrainsk infrastruktur är elförsörjningen instabil, ofta avbruten i flera timmar, och på kvällen blir det kolmörkt. Det är farligt att gå i de mörka gatorna i städerna. Läs mera »
30.12.2022 kl. 18:38

Julen är här och vi vill önska er en välsignad helg!

”Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.” - Johannesevangeliet‬ ‭1‬:‭14‬ Finlands svenska metodistkyrka önskar alla en riktigt välsignad och fridfull jul!Läs mera »
24.12.2022 kl. 10:52

Vi kan ta det så olika

Jag gick på Mannerheimvägen en eftermiddag i december för några år sedan. Julbelysningen på Sokos påminde om att Julen står för dörren. Jag hade just varit i en butik, och jag log för mej själv, eftersom julsångerna hade varit så härliga att lyssna till. På gatan kom tre ungdomar från vår ungdomsklubb ”Basic”. Vi stannade för att byta några tankar. ”Och här går du och julstressar”, sade en av pojkarna. Jag blev häpen.Läs mera »
16.12.2022 kl. 20:00

Hälsning från Moçambique

På 1980 och 90-talet jobbade Ulla-Gun och Arne i Sierra Leone i åtta år. Därefter har Ulla-Gun jobbat i församlingen i Östersund och Arne med flyktingmottagning på kommunen. Nu är båda pensionerade, men upplever att missionskallelsen fortfarande lever. Läs mera »
28.11.2022 kl. 08:43

Vi och vår värld - Kustbandet november 2022

”Advent är mörker och kyla.” Så börjar en av våra nyare advents-psalmer. Och så blir det väl de närmaste månaderna, eftersom vi är inne i den årstiden. Tyvärr är det också mörkt och kyligt människor och länder emellan på många håll i vår värld. Också i våra egna nordiska länder, städer och hem finns mycket mörker och kyla. Vi får be som i psalmen att Herren Kristus kommer hit i tid.Läs mera »
27.11.2022 kl. 15:01

Pusselbiten

På höstlovet för ett par veckor sen gjorde vi i vår familj ett 1000-bitars pussel och ett 500-bitars pussel.Läs mera »
03.11.2022 kl. 22:07

Takplåten som blåste av i stormen återanvänds!

I en storm den 17 september blåste taket av från det ena parhuset och nu har man ny användning för det. Det blir regnskydd för förrådet.Läs mera »
02.11.2022 kl. 21:44