Fånga Andens vind

27.05.2022 kl. 22:17
“När förändringens vindar börjar blåsa, bygger några vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar,” lyder ett kinesiskt ordspråk.

På pingstdagens morgon var lärjungarna bakom lås och bom, upptagna av sig själva och varandra. De gick igenom sina erfarenheter och misslyckanden. Jag föreställer mig att de talade om Jesu uppståndelse och om vad han menat med att de skulle vänta i Jerusalem tills de skulle få kraft från ovan. De hade redan väntat tio dagar och visste inte hur länge de skulle vänta. Nu hade det blivit Pingst, som utgjorde avslutningen av påskfirandet och en tacksägelsefest över Guds lag och De tio budorden.

Plötsligt var väntan över – det kom hastigt, överväldigande och starkt. Det hördes plötsligt ett dån som av en stormvind som fyllde hela huset, tungor som av eld kom över dem alla, både män och kvinnor. De blev alla fyllda av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem. (Apg 1: 14 och 2:1-14). Andens vind blåste och i stället för vindskydd började de bygga väderkvarnar. 

Under pingsten firade judarna att de fått lagen och blivit ett folk, Guds folk. För Jesu efterföljare markerar pingsten att Gud skapet ett nytt folk, som så småningom började kallas kristna. Pingsten markerar kyrkans födelse, fast det säkert var en annorlunda kyrkan än de välorganiserade samfund vi känner till idag med utbildade präster, gudstjänstordningar, byggnader och aktiviteter – och till och med stora skärmar och streaming. 

Jesus hade varit själva centrum för deras gemenskap. De hade följt honom, lyssnat till honom, iakttagit honom och lärt av honom. Nu skulle de bli hans vittnen, skulle göra män och kvinnor till hans lärjungar, döpa dem i Faderns, Sonens och den Helige andes namn, lära dem allt de själva hade sett, hört och lärt av honom. Och han skulle vara med dem som Helig ande – överallt och alltid. 

På en dag växte deras antal från 120 till över 3000 människor (Apg 2:41). De blev en rörelse som fortsatte att växa explosivt och som lärjungarna och några få till blev ansvariga för. De första lärjungarna valdes att hjälpa de många människorna att bli Jesus-efterföljare. Det var en enorm uppgift som snart visade sig ännu svårare eftersom det var ett starkt motstånd från både det judiska samhället och de romerska myndigheterna. 

De första metodisterna hade en liknande upplevelse på Nyårsdagen 1739. Det var 60 personer i det så kallade Fatter Lane-sällskapet som hade varit i bön hela natten. ”Omkring klockan tre på morgonen, medan vi ännu bad, föll Guds kraft så mäktigt över oss att många ropade av glädje och många föll ner på golvet. Så snart som vi hämtat oss från den överraskande och respektingivande närvaron av Guds majestät brast vi alla ut i sång.” Så skriver John Wesley i sin dagbok om upplevelsen. 

Denna erfarenhet av den Helige ande var nyskapande. Wesley hade varit upptagen av sitt eget andliga liv, nu vändes hans uppmärksamhet till andra. Två månade senare predikade vännen och medarbetaren George Whitfield ute i det fria för de fattiga gruvarbetarna i södra England. Han inbjöd Wesley att komma och se vad som höll på att ske där. Wesley var tveksam. Han menade att gudstjänster ska hållas under ordnade förhållanden i kyrkan. Dessutom var han mån om sitt yttre och ville inte smutsa ner sina kläder. Han var introvert till sin läggning och satt hellre i biblioteket än var ute bland vanligt folk. Men trots de många invändningarna verkade den Helige ande i honom. Och när han såg de många människorna och hur de reagerade på budskapet om Jesus, insåg han att detta var Guds verk och att det var detta som var deras kallelse.

Wesley erkände sin avsky mot att predika ute i det fria, men han insåg också att det han såg var Guds verk.

"Klockan fyra på eftermiddagen samma dag gav jag efter och började med det avskyvärda att predika frälsningens glada budskap utefter vägarna. Från ett litet stånd nära staden räknade jag ungefär 3000 människor. Bibelordet jag använde var: ”Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga.”

Pingsten öppnar våra hjärtan och våra sinnen för nya perspektiv. Det finns en värld där ute. Det finns människor där ute…

Lärjungarna hade varit upptagna med sin egen gemenskap. De föredrog sitt eget och föredrog säkerheten. På samma sätt kan kyrkor stänga in sig i sig själva och bli självupptagna, fokusera bara på sig själva och att hålla fast vid och stärka det de redan har. Men vi vet alla vad som händer med ett hus som varit stängt en längre tid utan någon vädring, Det blir tung luft, kvavt, fuktigt och illaluktande.

När Andens vind blåser kan det vara frestande att bygga vindskydd, krypa ihop och stanna inomhus. Men de första kristna och de första metodisterna byggde väderkvarnar. De lät sig sättas i rörelse och de förvandlades av Andens rörelse. Låt oss göra detsamma!

Anden föll över dem och från det ögonblicket blev de modiga och beslutsamma. De talade med fasthet och styrka – och inte minst med en insikt som är mycket mer än kunskap, förståelse och erfarenhet. Anden hade fått bitarna att falla på plats. Petrus höll sin första predikan med insikt och mod och den gjorde djupt intryck på dem som lyssnade. Vad ska vi göra? frågade de. Omvänd er, börja gå i en ny riktning, låt döpa er och få förlåtelse för allt ni gjort fel. Då får ni den Helige ande som gåva. Detta gäller för er och för alla folk. (Apg 2:14 ff)

Det dröjde inte länge förrän fångenskap och avrättning blev följden av att tala högt om Jesus och hans rike. (Apg 4:1-22) Men när det gäller att älska alla människor, skydda de svaga och ta hand om dem som är i nöd kan vi inte kompromissa. När det handlar om att stå upp emot orättvisa, obarmhärtighet, hjärtlöshet, girighet, själviskhet och självtillräcklighet kan vi inte vara tysta. 

Det är förändringens Ande, förnyelsens Ande och förvandlingens Ande som blåser på pingstdagen. Det finns inte tid att bygga vindskydd. Nu måste vi bygga väderkvarnar och vi måste bygga många.  Det finns miljoner människor omkring oss som måste få höra, se, smaka och känna att Jesus, Guds son har kommit till världen, att han levde, dog och uppstod – och att han reservationslöst och obegränsat älskar alla människor i världen. 

Jag för min del är villig att bli som vem som helst och att göra vad som helst för att åtminstone någon ska lära känna Jesus (1 Kor 9:19-23). Jag tänker på samma sätt, jag är villig att göra vad som helst för att åtminstone någon ska lära känna Jesus Kristus… Och när Andens vind blåser vill jag bygga väderkvarnar.

Biskop Christian Alsted

Hans Växby

Årskonferens 2024 och deadlines

Här kommer information om några viktiga datum att lägga bakom örat, så att administrationen inför årskonferensen 23-25.8.2024 på Korpirauha i Sjundeå går så smidigt som möjligt.Läs mera »
13.03.2024 kl. 20:47

Jag tänker!

Allvar är inte alls illa. En pojke i klassen blev tillfrågad om han var sur, när han inte deltog i stojet. Han fräste till: ”Det är jag inte alls. Jag tänker!” Jag tänker. Kyrkan firar Fastlagssöndagen den 11 februari.Läs mera »
09.02.2024 kl. 11:11

Världsböndagens program för fredagen den 1.3.2024

Det här utskicket har jag arbetat med i den sk Finlands ”huvudkommitté” för Världsböndagen här i Helsingfors. Här kommer årets program till Världsböndagen som vi alltså firar den första fredagen i mars, precis som vi brukar. Programmet har utarbetats av palestinska kvinnor. Vi är tacksamma för att vi fått använda det material som Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd har översatt. Sångerna finns som skilda bilagor. Fira Världsböndagen med glädje! Gud välsignar oss när vi går bedjande fram! Kaikka VäxbyLäs mera »
02.02.2024 kl. 00:32

Kom med på världsmetodistkonferens i Göteborg, Sverige 14-18.8.2024!

Temat för konferensen, vars huvudspråk är engelska, är "On the Move". Det är ett tillfälle som fördjupar tron, knyter samman, skapar energi för tillväxt och urskiljer framtida konturer för tjänst, service och ledarskap bland metodisternas världsfamilj av folk, kyrkor och konferenser.Läs mera »
16.01.2024 kl. 15:35

Förälska dig i Bibeln!

Vi firar Bibeldag första gången i Finland den 21.1.2024. Det finns material också på svenska, länken nedan. Man kan fritt använda materialet året om. Tanken är att inspirera folk att läsa Bibeln. Initiativtagaren är Ekumeniska Rådet i Finland. Det är är ett pilotprojekt. Mayvor Wärn-RanckenLäs mera »
16.01.2024 kl. 18:43

Barnen i Zimbabwe i fokus den 6.1.2024

Runt om i församlingarna brukar vi be speciellt för barnen i Zimbabwe på trettondagen, så även i år. Här kommer lite info om vad rådet för mission stöder på Nyadire.Läs mera »
02.01.2024 kl. 00:54

Hemsidan ur bruk under julhelgen

Pga. ett mänskligt misstag hos vår leverantör var hemsidan och e-posten för samfundet ur bruk under julhelgen. Skickade du någon viktig e-post kan det löna sig att skicka på nytt, för nu fungerar allt som det ska.Läs mera »
27.12.2023 kl. 14:00

Tro, hopp och kärlek

Vi står igen inför en ny jul och ett nytt år. De flesta av oss tycker att året rann iväg, medan andra minns tiden som långa ensamma dagar. Läs mera »
21.12.2023 kl. 20:53

TNC Newsletter

Här kan du läsa senaste nytt från Zimbabwe och vad som händer på Nyadire. Läs om den senaste volontärresan, bibliotek på Home of Hope och mycket mer. På trettondagen ber vi speciellt för barnen i Zimbabwe runt om i församlingarna.Läs mera »
18.12.2023 kl. 20:31

Är du vår ungdomsledare?

Söker du nya utmaningar? Är du intresserad av att jobba med personer i åldern 12-20 år? Har du ett hjärta för att hjälpa unga människor lära känna Gud och hitta sin plats i kyrkan?Läs mera »
08.12.2023 kl. 14:44

Träkorset

Det var i de tiderna som vi var vintrarna i Thailand. De första åren var det bara spännande. Vi bodde i en by utanför Hua-Hin med ett femtiotal andra finländare. I början byggde vi upp vårt lilla finska samhälle, vi planerade och planterade. Vi åt tillsammans om kvällarna på olika små lokala matställen och vi gjorde utfärder på våra mopeder. Läs mera »
07.12.2023 kl. 08:47

Högtid och framtid

Nu börjar den tid på året när olika fester och högtider avlöser varandra. Det gör också att en stor del av den mörka årstiden går fort. Många längtar redan efter vår och värme. Mitt i den turbulenta och oroliga värld som vi lever i, får vi ändå ännu ett år stanna upp inför advent och julens händelser. ”Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skatt-skrivningen, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien.” Så började, enligt Lukas andra kapitel, den stora om-välvande händelse som gav vår värld en bättre framtid. Läs mera »
30.11.2023 kl. 10:49

Den andra stranden

Det var inte så länge sedan som Lovisa invigde det nya bostadsområdet Drottningstranden, på den östra sidan om Lovisaviken. Den lyckade bostadsmässan i juli gav tusentals besökare möjlighet att bekanta sig med husen och området. Den nya pontonbron förenade västra och östra sidan på ett fint sätt. Planering och förberedelser tog några år.Läs mera »
23.11.2023 kl. 09:11

Du har gett mig frihet

Galina hade en viktig post på kärnkraftverket i Zaporizhzhya. Dunya är instruktör vid fronten. Yulia försöker rädda kulturlivet i Kherson. Alla dessa kvinnor upplevde kriget i Ukraina och måste nu komma till rätta med vad de har upplevt. Men hur lyckas de övervinna skräcken och gå vidare?  Mycket har sagts och berättats om kriget i Ukraina. Vi känner alla till fakta. Men hur är det med berättelserna och ansiktena bakom siffrorna?Läs mera »
05.11.2023 kl. 18:41

Vi ber för metodisterna i Lettland och Litauen

Trots den ekonomiska tillväxten i regionen hänger lönerna för metodistpastorerna i Lettland och Litauen inte med i utvecklingen, de halkar faktiskt efter. Anledningen är ganska enkel, de flesta av våra medlemmar tillhör låginkomstgrupperna i landet. Ändå gör metodisterna i Lettland och Litauen ett fantastiskt arbete med få resurser.Läs mera »
03.11.2023 kl. 19:26

Det kändes som ett tecken av Gud. Vi vill hålla ihop.

Nordiska, baltiska och ukrainska ledare går in i framtiden Samtal, skratt, eftertänksamhet och glädje fyllde rummet när 42 ledare från Ukraina, Norge, Litauen, Finland, Lettland och Danmark samlades i Riga i Lettland för att tillbe, be, dela, reflektera och tala om vår framtid tillsammans i metodistkyrkan (United Methodist Church).Läs mera »
22.10.2023 kl. 15:10
Herrens måltid del II

Bordet är dukat

När lärjungarna kom fram till Jesus och frågade: ”Var vill du att vi skall ordna för påskmåltiden åt dig?” Matt 26:17 var det den naturligaste sak i världen. Det var ungefär som när vi frågar våra vänner emot slutet av året: Var ska ni fira jul i år? Det var en del av samhällets och människornas årsrytm. Och det representerade grunden för det judiska samhället. Jesus hade dessutom något speciellt i tankarna för den här påskmåltiden, sin sista måltid (The Last Supper).Läs mera »
02.11.2023 kl. 08:48
Herrens måltid del I

Vad handlar det om?

I Lutherska kyrkan firas det varje söndag. Många frikyrkoförsamlingar firar det en gång i månaden, gärna första söndagen i månaden. Alla vet att det är nattvarden och kan konfirmationssvaren på frågan om vad det är. Men faller den bort en månad i en metodistförsamling verkar det inte vara någon som saknar den. Och ju längre man funderar desto mer osäkra blir svaren. Vad handlar det egentligen om?Läs mera »
27.10.2023 kl. 08:47

Uppdatering om Ukraina

Situationen är fortfarande densamma - men den har förändrats! Vad som vid första anblicken verkar vara ett motsägelsefullt påstående, beskriver vid närmare granskning en sorglig verklighet. Detta rapporterade biskop Christian Alsted, som är ansvarig för UMC i Ukraina, vid det senaste online-mötet för de central- och sydeuropeiska samordnarna för arbetet med flyktingar från Ukraina.Läs mera »
13.10.2023 kl. 09:19

Utvärdering av årskonferensen i Karleby 2023

Det har gått en dryga månad sen årskonferensen i Karleby och nu vill vi gärna veta vilka tankar du har nu i efterhand.Läs mera »
11.10.2023 kl. 09:02

Vilka tankar får slå rot?

I vår hjärna far flertalet tankar genom systemet, varje dag. Du och jag bestämmer vilka tankar som får utrymme i oss. Tankarna är början på allt.Läs mera »
20.10.2023 kl. 14:42

Nyheter från Zimbabwe

"Ge en man en fisk och han kommer att äta för en dag. Lär en man att fiska och han får mat för hela livet." Detta ordspråk antyder att långsiktig kapacitet ger större fördelar fördelar än kortsiktiga lösningar, en filosofi som TNC:s Girl Empowerment Pad (GEP) program tar till hjärtat.Läs mera »
29.09.2023 kl. 20:58

Uthållighet

Uthållighet är ett svårt ord. Speciellt om man är en projektinriktad person. Men Ordet lyfter fram det igen och igen. Låt oss därför se lite på det.Läs mera »
06.10.2023 kl. 11:40

Hoppets Gud – Fadern, Sonen och Anden: Kustbandet nr 3 - 2023

Höstsolen tittade försiktigt fram och småningom skingrades molntäcket över hoppbackarna i Lahtis. Jag och min man hade kört den en timme långa vägen till Lahtis denna sön-dagsmorgon, dagen efter höstdagjämningen, bara för att hinna fånga hur solen lyser på hoppbackarna. Herren hörde min bön om sol och nu får dessa backar förmedla en glad hälsning till alla er som läser Kustbandet, digitalt eller som papperstidning!Läs mera »
26.09.2023 kl. 19:10

Kom med på fortbildningsdagen och bli klokare tillsammans!

Funderar du någonsin vad finländsk lagstiftning säger om att ordna läger för barn och att engagera frivilliga resurser? Eller vad GDPR-lagen säger om församlingsmatrikeln? Vad bör man tänka på vid anställningar eller gällande tystnadsplikten i själavården? Läs mera »
04.09.2023 kl. 15:10