Till vem skrevs sången?

05.01.2023 kl. 19:00
Poesin i våra sånger ska inte underskattas. Vi predikanter kan använda de rätta orden, men poeten har förmågan att hitta de vackra orden i sköna kombinationer. Och skönheten är ett av de sätt som Gud uppenbarar sig på!

Den svenske författaren Birger Sjöberg skrev en hel vissamling tillägnad en okänd ung kvinna vid namn Frida, Fridas bok från 1922. Flera av visorna har blivit något av svenska ”evergreens”, bland andra ”Den första gång jag såg dig, det var en sommardag.”

Men till vem skrevs sångerna i våra psalmböcker och digitala lovsångssamlingar? Det allmänna svaret frågan är naturligtvis: ”Till Guds ära.” Men det finns också mer precisa svar som kan vara värdefullt att fundera på. Åtminstone för den som väljer sånger till en gudstjänst. Kanske också för den som funderar på varför vi gör som vi gör i gudstjänsten.

I stort kan vi svara att det finns två kategorier med några underkategorier. Den ena är sånger som skrevs direkt till Gud, den andra är sånger som skrevs för människor.

Lovsången är vänd till Gud

Det typiska för all lovsång är att den talar direkt till Gud. Den finns i Psaltaren, i de traditionella kyrkopsalmerna, väckelserörelsernas sånger och de nya psalmerna. Men den så kallade lovsångrörelsen som nådde Norden i slutet på 1900-talet lyfte upp lovsången till en ny nivå och gjorde lovsången till en huvuddel av gudstjänsten i många församlingar.

Lovsången är ingen förkunnelse om Gud, den är en tillbedjan där sångaren erkänner Guds rättmätiga plats i tillvaron och våra enskilda liv. Församlingen står samlad inför Gud och Gud svarar med sin Andes värme och närhet.

Sånger till medmänniskan

Alla andra andliga sånger är skrivna för människans skull, för att föra människan närmare Gud. Och vi kan dela in dem i några olika undergrupper.

Undervisande sånger vill berätta för den sjungande församlingen hurdan Gud är. De berättar om skapelsen, om frälsningsplanen genom Jesus Kristus och om hur den Helige ande verkar. Ännu en bit in på 1900-talet var en Bibel både för dyr och för svårförståelig för de flesta. Psalmboken blev ”läroboken” som på ett mer lättillgängligt sätt förmedlade Guds ord.

När det gäller just undervisningen ska inte poesins möjligheter underskattas. Vi predikanter kan använda de rätta orden, men poeten har förmågan att hitta de vackra orden i sköna kombinationer. Och skönheten är ett av de sätt som Gud uppenbarar sig på! Själv upphör jag aldrig att fascineras av Tomas Boströms sätt att öppna Guds ord och verklighet för mig. Och vissa författarnamn dyker som regel upp i de mest sjungna, älskade och begripna sångerna: Olov Hartman, Anders Frostenson, Britt G Hallqvist, Ylva Eggehorn…

Vittnesbördssånger har en speciell styrka. Sångaren beskriver sin erfarenhet av Guds kärlek, syndaförlåtelse och förvandling. Gudstjänstdeltagaren smittas av glädjen och lockas att uttala ord som den ännu inte riktigt skulle våga formulera själv. Eller så sker undret – omvändelsen och början till förvandlingen sker där och då.

Väckelsesånger kommer med utmaningarna. I de äldre sångerna handlar det om att vakna upp ur synden. I de senare handlar det mer om att ta ansvar för sina livsval och inse Guds kallelse till omsorg om skapelsen och medmänniskan.

Antingen eller ­– eller?

När vi kategoriserar sånger på det här sättet märker vi kanske hur ovist det var att ställa upp de olika formerna mot varandra. Vi föll i det diket i slutet av 1900-talet. Och har vi inte kravlat oss upp ur det än, är 2023 ett bra tillfälle att göra. Ett visdomsord av Jesus är på sin plats: Det gäller att göra det ena utan att försumma det andra. Matt 23:23 

För verkligheten är att all sång i gudstjänsten behöver vara levande och i ständig utveckling. Och det ska vi återkomma till om några veckor.

Hans Växby

hans.vaxby@gmail.com

Foto: Яick Harris

SKILLNADEN

Nässjö den 25/5 1953 kl. 22.15 Vid ett tillfälle, före det att jag skulle inleda på en ”Sångtimma”, bad jag tillsammans med Wiggo. Jag gjorde det inte på egen maning, utan därför att Wiggo bad mig. Jag tänkte inte på att falla på knä. Därför fick Wiggo säga till mig. Han ledde oss i bön, men jag vågade ej. Inom parentes sagt så gick det inte så bra med inledningen. Och jag tror att det berodde på, att jag ej bad innerligt.Läs mera »
20.06.2025 kl. 18:29

Kallelse till årskonferens 2025 och konferenstryck

Biskop Knut Refsdal sammankallar Finlands svenska metodistkyrka till årskonferens 4-7.9.2025 på Kredu; Kristliga folkhögskolan i Nykarleby (Seminariegatan 19, 66900 Nykarleby). Välkommen!Läs mera »
18.06.2025 kl. 15:15

School of Congregational Development (SoCD)

I höst ordnas School of Congregational Development (SoCD) i Oslo, den 18-21 september. Dagarna är tänkta för aktiva inom vår kyrka och dess församlingar, både lekmän, pastorer och andra anställda. Programmet vill inspirera och utmana och ge möjlighet att skapa nya kontakter inom vårt biskopsområde.Läs mera »
14.06.2025 kl. 21:27

”Blott en dag”

Ibland kan jag tycka att livet känns som ett enda ekorrhjul och att to-do-listan är evighetslång. Speciellt maj månad kändes så med vårfester, matcher och möten förutom en massa att komma ihåg gällande barnens skolgång. Detta utöver allt annat som behöver fungera i en vardag med flera barn.Läs mera »
06.06.2025 kl. 08:16

Åk program och anmälningslänk

Det preliminära programmet för årkonferensen den 4-7.9.2025 i Nykarleby finns här samt anmälningslänken. Konferensgäst är Maria Thaarup från Danmark.Läs mera »
03.06.2025 kl. 09:50

Pre-ÅK webinar 3

Välkommen att delta i våra tre föreläsningar via Zoom inför årskonferensen 4-7.9.2025. Föreläsningarna hålls via Zoom. Del 3 den 4.6 med Hilde Marie Movafagh (Hur leva med oenighet). Alla föreläsningar kl. 18-19.30. (English below)Läs mera »
28.05.2025 kl. 13:12

Lägersommar!

Sommaren är riktigt snart här och det betyder att det är dags för läger! I sommar är MKU med på många läger på ett eller annat sätt och du kan läsa mer om dem mku.fi. Kom ihåg att anmäla er! Läs mera »
22.05.2025 kl. 21:00

Aktuellt i radion

Lyssna på radiogudstjänst från Grankulla med Andreas Forsbäck och Marjan Roayaii eller andakter med Sarah Tiainen.Läs mera »
21.05.2025 kl. 19:15

Ny distriktsföreståndare

Här kommer en uppdatering av distriktsföreståndarnas ansvarsområden. Det har blivit några små förändringar som träder i kraft fr o m maj 2025 p g a byte av en distriktsföreståndare. Ber er uppmärksamma den nya fördelningen.Läs mera »
14.05.2025 kl. 12:34

Pre-ÅK webinar 2

Välkommen att delta i våra tre föreläsningar via Zoom inför årskonferensen 4-7.9.2025. Föreläsningarna hålls via Zoom. Del 2 blir den 14.5 med Terje Hegertun (Bibeltolkning) och del 3 den 4.6 med Hilde Marie Movafagh (Hur leva med oenighet). Alla föreläsningar kl. 18-19.30.Läs mera »
08.05.2025 kl. 17:28

Pre-ÅK webinar 1

Välkommen att delta i våra tre föreläsningar via Zoom inför årskonferensen 4-7.9.2025. Föreläsningarna hålls via Zoom den 24.4 med Sarah Tiainen (centralkonf ärenden), den 14.5 Terje Hegertun (Bibeltolkning), den 4.6 med Hilde Marie Movafagh (Hur leva med oenighet). Alla föreläsningar kl. 18-19.30. Läs mera »
17.04.2025 kl. 12:42

Jesus besegrade döden

Att Jesus övervann döden och blev levande igen är en verkligt stor händelse i världshistorien. Det som inte kan hända har hänt, redan för tvåtusen år sedan. Jesus blev uppspikad på ett av romarnas träkors och dog där. Han blev nertagen från korset på eftermiddagen samma dag som han dog och lagd i en klippgrav i närheten. Pilatus, romarnas styrelseman i Judeen där Jerusalem ligger och där Jesus dog, sände på begäran en vaktstyrka till graven. Man förseglade också stenen som var rullad framför gravöppningen. Medan Jesus levde hade han nämligen sagt att han skulle uppstå på tredje dagen.Läs mera »
16.04.2025 kl. 10:27

Jubelsång

Rödhakesångare som jublar över att våren, ljuset och livet har återvänt. Den sitter inte inne i en holk – nej, den sitter på en kvist som redan börjat grönska. Den lyfter upp sitt huvud och sjunger de vackraste sånger den vet. Den sjunger upp mot himmelen, med öppna ögon så att den kan se himlavalvet, solen och världen runtomkring. Så kan vi också göra när vi nalkas Påsken. Läs mera »
11.04.2025 kl. 15:41

Kort från centralkonferensen

Knut Refsdal, 55, valdes den 4 april av delegater som samlats i Köpenhamn, Danmark. ”Först och främst är jag tacksam för det förtroende som kyrkan har visat mig”, sa Refsdal efter biskopsvalet.Läs mera »
11.04.2025 kl. 00:56

Knut Refsdal är vald till ny biskop

Knut Refsdal, pastor från Norge, har blivit vald till Metodistkyrkans nya biskop för centralkonferensområdet Norden, Balticum och Ukraina. Refsdal valdes den 4 april av delegater som möttes i Köpenhamn. Efter sex timmar och vid den 26:e omröstningen fick han 30 av 40 giltiga röster. Han behövde 27 för att bli vald.Läs mera »
05.04.2025 kl. 00:30

Live streaming från centralkonferensen 3-6 april

Utanför USA är årskonferenserna organiserade i sju centralkonferenser. Centralkonferenserna består av lika många lekmän som pastorer. I år sker det biskopsval på fredagen den 4.4.2025.Läs mera »
24.03.2025 kl. 09:13

Tro

1988 i augusti satt jag på tåget mellan Stockholm och Malmö på väg till en pastorskurs i Danmark. Jag hade en god bok med mig och parkerade mig i kafévagnen för att njuta.Läs mera »
23.03.2025 kl. 20:46

Beställ internationella metodistnyheter!

UM News nyhetsbrev kommer på mejlen två gånger i veckan, du kan även läsa dem på nätet.Läs mera »
23.03.2025 kl. 11:08

Gudstjänster i radio

Missade du gudstjänsten? Ingen fara, lyssna på ekumenisk gudstjänst i jazzstil från Grankulla eller på radiogudstjänsten från Gamla Karleby svenska metodistförsamling.Läs mera »
22.03.2025 kl. 12:39

Ny utnämning

Det är med stor glädje jag kan meddela, att Sarah Tiainen utnämns som ny distriktsföreståndare från 1. maj i år.  Sarah Tiainen arbetar på Ekumeniska rådet med särskilt fokus på Ansvarsveckan, och hon är dessutom pastor på sin fritid i Kokkola.Läs mera »
19.03.2025 kl. 13:09

School of Congregational Development - Catch on Fire

Purpose - Challenge - Hope - Adventure. Målsättning - Utmaning - Hopp - Äventyr. 18-21 september 2025 i Oslo, Norge. (English below).Läs mera »
10.03.2025 kl. 16:30

Biskopsval i april

Den danska årskonferensen, den danska kyrkostyrelsen, ungdomsförbundet (MBUF) och den norska årskonferensen nominerar pastor Thomas Risager som kandidat till biskopsvalet i april 2025. Norges årskonferens nominerar Knut Refsdal som kandidat till biskopsvalet, som hålls under centralkonferensen 2-6 april 2025.Läs mera »
03.03.2025 kl. 10:23

Lettland 2.3.2025

Veslija nometne (Wesley Camp) Metodistkyrkans lägergård grundades för 20 år sedan i.o.m. inköpet av en gammal bondgård utanför staden Liepāja på Lettlands västkust. En missionär såg visionen av en lägergård där och sedan dess har stället sakteliga rustats upp och utvecklats. Missionskollekten 2.3.2025 blir till stor hjälp eftersom kostnaderna för myndigheternas nya krav på förbättringar på lägergården är helt utanför lettiska metodistkyrkans egen betalningsförmåga. Läs mera »
26.02.2025 kl. 23:46

Oroligheter i Mocambique

Moçambique är fortfarande oroligt efter valen i slutet på förra året. Det finns ett uppdämt missnöje bl.a med höga levnadskostnader. Människor reagerar med protester som ibland blir våldsamma. Man blockerar vägar och attackerar olika byggnader mm. Nu har det också kommit till Morrumbene området där Cambine ligger. Cambine är där vårt projekt finns för barn och ungdomar.Läs mera »
25.02.2025 kl. 00:02

Deadlines för årskonferensmaterial

Dags att hålla reda på rapporteringen, kolla nedan vilka datum som gäller och vart det ska skickas!Läs mera »
24.02.2025 kl. 09:44