Kvalitet

03.02.2023 kl. 20:00
Det bästa sättet att få någon att känna sig utanför är att börja en samling med att säga: ”Och nu ska vi sjunga en sång som alla kan.” Inga sångböcker, ingen text på storskärmen! Alla kan ju den! Alla utom nykomlingen.” Hen står där och tittar på när alla klämmer i med hög röst och stor glädje. Hen undrar säkert om det var en så bra idé att komma hit. Bara ett exceptionellt bra möte i övrigt kan rädda nykomlingen från ett beslut att aldrig komma tillbaka till denna inåtvända och exkluderande gemenskap.

För ett par veckor sedan funderade vi på vem våra sånger en gång skrevs för. Nu är den genomgående tanken ”bästa möjliga kvalitet”.

Hur vi sjunger

I en av metodistväckelsens tidiga psalmböcker på 1700-talet skrev John Wesley en instruktion för psalmsjungande som sedan införts i en mängd psalmböcker ända in på 2000-talet. Här ett litet utdrag:

- Sjung glatt och frimodigt! Akta dig för att sjunga som om du var halvt död eller halvt sovande!

- Sjung inte högre eller annorlunda för att höras av andra! Sjung med de andra så att en harmonisk melodi framträder!

- Sjung sångerna just så raskt som vi gjorde i begynnelsen!

- Framför allt sjung andligt! Tänk alltid på att du sjunger inför Gud. Och låt innebörden av det du sjunger nå ditt hjärta.

Andefödda sånger

Tant Alina i Jakobstad kunde ibland säga om en sång att den var andefödd. Med det menade hon den var inspirerad av Gud. Jag minns att jag höll med henne och kunde säga: ”Ja, den här sången har stått sig väl genom åren.”

Egentligen tror jag att alla sånger som gjorts har varit inspirerade av Gud. Men alla har inte haft en poetisk och musikalisk kvalitet som står sig. Många nya sånger sållas naturligt bort. Man behöver inte vara speciellt musikalisk eller kunna harmonilära och kontrapunkt för att uttala sig om den musikaliska kvalitén. Det känns bara att sången är jobbig att sjunga och inte gripande på något sätt.

Resurser och kvalitet

Jag var tidigare ingen ”fan” av orgel i våra gudstjänster. En enda gång fick jag negativ feedback på de ”biskopshörnor” jag skrev en gång i månaden i våra nordiska metodisttidningar. Det var när jag skrev att jag tyckte mer om gitarr i gudstjänsten än orgel. Många skrev att de inte höll med mig.

Orgel är inget lätt instrument och ofta ville man mer än man kunde. Men organisten i Kristuskyrkan har omvänt mig. När någon kan sitt instrument och väljer musiken efter gudstjänsternas skiftande karaktär kan musiken röra sinne och öppna himmelens portar. Jag har flera gånger upplevt en gudstjänst med två predikningar, en i ord och en i musik.

Jag var några gånger i vår församling i Satka vid randen av Uralbergen. Det var en fröjd att sjunga i den församlingen. De hade två(!) fullödiga lovsångsteam som turades om. De drog inte uppmärksamheten till sig med åthävor. De kunde sina saker när det gällde både sång och instrument och de lyfte sången.

Också när det gäller de nya lovsångerna är det ofta så att man vill mer än man kan. Men man behöver inte ”stå på tå” för att det ska låta som i Satka. Det är bättre att göra det enkelt och bra än komplicerat och dåligt. Ofta blir den som tagit fyra pianolektioner ombedd att spela ”ackorden” på tangenterna – och resultatet blir ibland ganska bedrövligt. Då är det som sagt bättre med ackorden på gitarr.

”Bästa möjliga kvalitet” betyder inte att allt ska vara som i Satka eller Kristuskyrkan. Men det betyder att vi ska använda de resurser vi har – stora eller små – med noggrannhet och andakt. Slarv är synd!

Att välja

Ett annat område där det är viktigt med noggrannhet och andakt är vid valet av sånger. Det är alltid en svår balansgång mellan glädjen över att sjunga sånger som vi tycker om och viljan – eller rentav plikten? – att lära nya sånger. Och nyckeln till att hitta och hålla balansen är att inte bara en och samma person väljer sånger och psalmer till gudstjänster och andra möten. Vi pastorer har våra favoriter som vi tycker alltid passar så bra. Och det kan tråka ut både lovsång och psalmsång.

Och för att citera sista rader i förra ”sångsmedjan”: All sång i gudstjänsten behöver vara levande och i ständig utveckling.

Hans Växby

hans.vaxby@gmail.com

Foto: Jus 10h

Hans Växby

Kyrkan här och nu är temat för årskonferensen

Datum för årskonferensen i Sjundeå är 23-25.8.2024. Dessutom kommer delegaterna att mötas via Zoom den 19.8 och på det sättet börja med genomgången av konferenstrycket.Läs mera »
16.04.2024 kl. 12:33

Aktuellt om Livets frö projekt i Mocambique

Livets frö projektet i Mocambique består av två delar. Första delen, som är en liten förskola, startades av metodistförsamlingen i Östersund och är nu Metodister i Sveriges gemensamma ansvar. Del två, ansvarar missionsrådet i Finland för och den vänder sig till skolbarnen i Cambine.Läs mera »
12.04.2024 kl. 09:16

Ledarskolan fortsätter lördagen 11.5 i Åbo

Det du har hört av mig... ska du anförtro åt pålitliga personer som i sin tur ska kunna undervisa andra 2 Tim. 2:2. Ledarskolan fortsätter och lördagen den 11.5 samlas vi i Åbo metodistkyrka, Tavastgatan 4 kl. 10-16, paus 12.30-13.30 (lunch).Läs mera »
11.04.2024 kl. 09:04

Efter Påsk

Men Maria stod och grät utanför graven… Hon såg Jesus stå där, men förstod inte att det var han. Jesus sade till henne: ”Varför gråter du, kvinna? Vem letar du efter?” … Maria trodde sig tala med trädgårdsmästaren och ville veta var han hade lagt Jesus. Hon ville hämta honom. Då säjer Jesus hennes namn: Maria! Och DÅ förstår Maria: det är Jesus som står här hos henne, Jesus som säjer hennes namn. Hennes Mästare lever! Jesus finns här.Läs mera »
27.03.2024 kl. 15:24

Nyhetsbrevet för mars 2024 är online!

Läs nyheterna om: a) planerade missionsresor i år b) Christopher Kuwana, Nyadires "Mr Fix-It" c) ledarskapsprofil:  Tim Wesley, kommunikationsdirektör d) Crescencia Dangarembga, överläkare på Nyadires sjukhus e) Uppdateringar om projektenLäs mera »
26.03.2024 kl. 21:25

Årskonferens 2024 och deadlines

Här kommer information om några viktiga datum att lägga bakom örat, så att administrationen inför årskonferensen 23-25.8.2024 på Korpirauha i Sjundeå går så smidigt som möjligt.Läs mera »
13.03.2024 kl. 20:47

Nominering av biskop

Under centralkonferensen för Nordeuropa och Eurasien 2-6 april 2025 i Köpenhamn kommer det att hållas biskopsval.  Nomineringsprocessen inleds den 17 maj 2024 och kommer att vara öppen under hela processen tills en ny biskop är vald. Biskop Christian Alsted kommer att avsluta sin mandatperiod som biskop, och den nya biskopen kommer att tillträda den 25 maj 2025. Läs mera »
12.03.2024 kl. 09:17

Jag tänker!

Allvar är inte alls illa. En pojke i klassen blev tillfrågad om han var sur, när han inte deltog i stojet. Han fräste till: ”Det är jag inte alls. Jag tänker!” Jag tänker. Kyrkan firar Fastlagssöndagen den 11 februari.Läs mera »
09.02.2024 kl. 11:11

Världsböndagens program för fredagen den 1.3.2024

Det här utskicket har jag arbetat med i den sk Finlands ”huvudkommitté” för Världsböndagen här i Helsingfors. Här kommer årets program till Världsböndagen som vi alltså firar den första fredagen i mars, precis som vi brukar. Programmet har utarbetats av palestinska kvinnor. Vi är tacksamma för att vi fått använda det material som Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd har översatt. Sångerna finns som skilda bilagor. Fira Världsböndagen med glädje! Gud välsignar oss när vi går bedjande fram! Kaikka VäxbyLäs mera »
02.02.2024 kl. 00:32

Kom med på världsmetodistkonferens i Göteborg, Sverige 14-18.8.2024!

Temat för konferensen, vars huvudspråk är engelska, är "On the Move". Det är ett tillfälle som fördjupar tron, knyter samman, skapar energi för tillväxt och urskiljer framtida konturer för tjänst, service och ledarskap bland metodisternas världsfamilj av folk, kyrkor och konferenser.Läs mera »
16.01.2024 kl. 15:35

Förälska dig i Bibeln!

Vi firar Bibeldag första gången i Finland den 21.1.2024. Det finns material också på svenska, länken nedan. Man kan fritt använda materialet året om. Tanken är att inspirera folk att läsa Bibeln. Initiativtagaren är Ekumeniska Rådet i Finland. Det är är ett pilotprojekt. Mayvor Wärn-RanckenLäs mera »
16.01.2024 kl. 18:43

Barnen i Zimbabwe i fokus den 6.1.2024

Runt om i församlingarna brukar vi be speciellt för barnen i Zimbabwe på trettondagen, så även i år. Här kommer lite info om vad rådet för mission stöder på Nyadire.Läs mera »
02.01.2024 kl. 00:54

Hemsidan ur bruk under julhelgen

Pga. ett mänskligt misstag hos vår leverantör var hemsidan och e-posten för samfundet ur bruk under julhelgen. Skickade du någon viktig e-post kan det löna sig att skicka på nytt, för nu fungerar allt som det ska.Läs mera »
27.12.2023 kl. 14:00

Tro, hopp och kärlek

Vi står igen inför en ny jul och ett nytt år. De flesta av oss tycker att året rann iväg, medan andra minns tiden som långa ensamma dagar. Läs mera »
21.12.2023 kl. 20:53

TNC Newsletter

Här kan du läsa senaste nytt från Zimbabwe och vad som händer på Nyadire. Läs om den senaste volontärresan, bibliotek på Home of Hope och mycket mer. På trettondagen ber vi speciellt för barnen i Zimbabwe runt om i församlingarna.Läs mera »
18.12.2023 kl. 20:31

Är du vår ungdomsledare?

Söker du nya utmaningar? Är du intresserad av att jobba med personer i åldern 12-20 år? Har du ett hjärta för att hjälpa unga människor lära känna Gud och hitta sin plats i kyrkan?Läs mera »
08.12.2023 kl. 14:44

Träkorset

Det var i de tiderna som vi var vintrarna i Thailand. De första åren var det bara spännande. Vi bodde i en by utanför Hua-Hin med ett femtiotal andra finländare. I början byggde vi upp vårt lilla finska samhälle, vi planerade och planterade. Vi åt tillsammans om kvällarna på olika små lokala matställen och vi gjorde utfärder på våra mopeder. Läs mera »
07.12.2023 kl. 08:47

Högtid och framtid

Nu börjar den tid på året när olika fester och högtider avlöser varandra. Det gör också att en stor del av den mörka årstiden går fort. Många längtar redan efter vår och värme. Mitt i den turbulenta och oroliga värld som vi lever i, får vi ändå ännu ett år stanna upp inför advent och julens händelser. ”Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skatt-skrivningen, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien.” Så började, enligt Lukas andra kapitel, den stora om-välvande händelse som gav vår värld en bättre framtid. Läs mera »
30.11.2023 kl. 10:49

Den andra stranden

Det var inte så länge sedan som Lovisa invigde det nya bostadsområdet Drottningstranden, på den östra sidan om Lovisaviken. Den lyckade bostadsmässan i juli gav tusentals besökare möjlighet att bekanta sig med husen och området. Den nya pontonbron förenade västra och östra sidan på ett fint sätt. Planering och förberedelser tog några år.Läs mera »
23.11.2023 kl. 09:11

Du har gett mig frihet

Galina hade en viktig post på kärnkraftverket i Zaporizhzhya. Dunya är instruktör vid fronten. Yulia försöker rädda kulturlivet i Kherson. Alla dessa kvinnor upplevde kriget i Ukraina och måste nu komma till rätta med vad de har upplevt. Men hur lyckas de övervinna skräcken och gå vidare?  Mycket har sagts och berättats om kriget i Ukraina. Vi känner alla till fakta. Men hur är det med berättelserna och ansiktena bakom siffrorna?Läs mera »
05.11.2023 kl. 18:41

Vi ber för metodisterna i Lettland och Litauen

Trots den ekonomiska tillväxten i regionen hänger lönerna för metodistpastorerna i Lettland och Litauen inte med i utvecklingen, de halkar faktiskt efter. Anledningen är ganska enkel, de flesta av våra medlemmar tillhör låginkomstgrupperna i landet. Ändå gör metodisterna i Lettland och Litauen ett fantastiskt arbete med få resurser.Läs mera »
03.11.2023 kl. 19:26

Det kändes som ett tecken av Gud. Vi vill hålla ihop.

Nordiska, baltiska och ukrainska ledare går in i framtiden Samtal, skratt, eftertänksamhet och glädje fyllde rummet när 42 ledare från Ukraina, Norge, Litauen, Finland, Lettland och Danmark samlades i Riga i Lettland för att tillbe, be, dela, reflektera och tala om vår framtid tillsammans i metodistkyrkan (United Methodist Church).Läs mera »
22.10.2023 kl. 15:10
Herrens måltid del II

Bordet är dukat

När lärjungarna kom fram till Jesus och frågade: ”Var vill du att vi skall ordna för påskmåltiden åt dig?” Matt 26:17 var det den naturligaste sak i världen. Det var ungefär som när vi frågar våra vänner emot slutet av året: Var ska ni fira jul i år? Det var en del av samhällets och människornas årsrytm. Och det representerade grunden för det judiska samhället. Jesus hade dessutom något speciellt i tankarna för den här påskmåltiden, sin sista måltid (The Last Supper).Läs mera »
02.11.2023 kl. 08:48
Herrens måltid del I

Vad handlar det om?

I Lutherska kyrkan firas det varje söndag. Många frikyrkoförsamlingar firar det en gång i månaden, gärna första söndagen i månaden. Alla vet att det är nattvarden och kan konfirmationssvaren på frågan om vad det är. Men faller den bort en månad i en metodistförsamling verkar det inte vara någon som saknar den. Och ju längre man funderar desto mer osäkra blir svaren. Vad handlar det egentligen om?Läs mera »
27.10.2023 kl. 08:47

Uppdatering om Ukraina

Situationen är fortfarande densamma - men den har förändrats! Vad som vid första anblicken verkar vara ett motsägelsefullt påstående, beskriver vid närmare granskning en sorglig verklighet. Detta rapporterade biskop Christian Alsted, som är ansvarig för UMC i Ukraina, vid det senaste online-mötet för de central- och sydeuropeiska samordnarna för arbetet med flyktingar från Ukraina.Läs mera »
13.10.2023 kl. 09:19