Kvalitet

03.02.2023 kl. 20:00
Det bästa sättet att få någon att känna sig utanför är att börja en samling med att säga: ”Och nu ska vi sjunga en sång som alla kan.” Inga sångböcker, ingen text på storskärmen! Alla kan ju den! Alla utom nykomlingen.” Hen står där och tittar på när alla klämmer i med hög röst och stor glädje. Hen undrar säkert om det var en så bra idé att komma hit. Bara ett exceptionellt bra möte i övrigt kan rädda nykomlingen från ett beslut att aldrig komma tillbaka till denna inåtvända och exkluderande gemenskap.

För ett par veckor sedan funderade vi på vem våra sånger en gång skrevs för. Nu är den genomgående tanken ”bästa möjliga kvalitet”.

Hur vi sjunger

I en av metodistväckelsens tidiga psalmböcker på 1700-talet skrev John Wesley en instruktion för psalmsjungande som sedan införts i en mängd psalmböcker ända in på 2000-talet. Här ett litet utdrag:

- Sjung glatt och frimodigt! Akta dig för att sjunga som om du var halvt död eller halvt sovande!

- Sjung inte högre eller annorlunda för att höras av andra! Sjung med de andra så att en harmonisk melodi framträder!

- Sjung sångerna just så raskt som vi gjorde i begynnelsen!

- Framför allt sjung andligt! Tänk alltid på att du sjunger inför Gud. Och låt innebörden av det du sjunger nå ditt hjärta.

Andefödda sånger

Tant Alina i Jakobstad kunde ibland säga om en sång att den var andefödd. Med det menade hon den var inspirerad av Gud. Jag minns att jag höll med henne och kunde säga: ”Ja, den här sången har stått sig väl genom åren.”

Egentligen tror jag att alla sånger som gjorts har varit inspirerade av Gud. Men alla har inte haft en poetisk och musikalisk kvalitet som står sig. Många nya sånger sållas naturligt bort. Man behöver inte vara speciellt musikalisk eller kunna harmonilära och kontrapunkt för att uttala sig om den musikaliska kvalitén. Det känns bara att sången är jobbig att sjunga och inte gripande på något sätt.

Resurser och kvalitet

Jag var tidigare ingen ”fan” av orgel i våra gudstjänster. En enda gång fick jag negativ feedback på de ”biskopshörnor” jag skrev en gång i månaden i våra nordiska metodisttidningar. Det var när jag skrev att jag tyckte mer om gitarr i gudstjänsten än orgel. Många skrev att de inte höll med mig.

Orgel är inget lätt instrument och ofta ville man mer än man kunde. Men organisten i Kristuskyrkan har omvänt mig. När någon kan sitt instrument och väljer musiken efter gudstjänsternas skiftande karaktär kan musiken röra sinne och öppna himmelens portar. Jag har flera gånger upplevt en gudstjänst med två predikningar, en i ord och en i musik.

Jag var några gånger i vår församling i Satka vid randen av Uralbergen. Det var en fröjd att sjunga i den församlingen. De hade två(!) fullödiga lovsångsteam som turades om. De drog inte uppmärksamheten till sig med åthävor. De kunde sina saker när det gällde både sång och instrument och de lyfte sången.

Också när det gäller de nya lovsångerna är det ofta så att man vill mer än man kan. Men man behöver inte ”stå på tå” för att det ska låta som i Satka. Det är bättre att göra det enkelt och bra än komplicerat och dåligt. Ofta blir den som tagit fyra pianolektioner ombedd att spela ”ackorden” på tangenterna – och resultatet blir ibland ganska bedrövligt. Då är det som sagt bättre med ackorden på gitarr.

”Bästa möjliga kvalitet” betyder inte att allt ska vara som i Satka eller Kristuskyrkan. Men det betyder att vi ska använda de resurser vi har – stora eller små – med noggrannhet och andakt. Slarv är synd!

Att välja

Ett annat område där det är viktigt med noggrannhet och andakt är vid valet av sånger. Det är alltid en svår balansgång mellan glädjen över att sjunga sånger som vi tycker om och viljan – eller rentav plikten? – att lära nya sånger. Och nyckeln till att hitta och hålla balansen är att inte bara en och samma person väljer sånger och psalmer till gudstjänster och andra möten. Vi pastorer har våra favoriter som vi tycker alltid passar så bra. Och det kan tråka ut både lovsång och psalmsång.

Och för att citera sista rader i förra ”sångsmedjan”: All sång i gudstjänsten behöver vara levande och i ständig utveckling.

Hans Växby

hans.vaxby@gmail.com

Foto: Jus 10h

Hans Växby

Nyheter från Zimbabwe

"Ge en man en fisk och han kommer att äta för en dag. Lär en man att fiska och han får mat för hela livet." Detta ordspråk antyder att långsiktig kapacitet ger större fördelar fördelar än kortsiktiga lösningar, en filosofi som TNC:s Girl Empowerment Pad (GEP) program tar till hjärtat.Läs mera »
29.09.2023 kl. 20:58

Hoppets Gud – Fadern, Sonen och Anden: Kustbandet nr 3 - 2023

Höstsolen tittade försiktigt fram och småningom skingrades molntäcket över hoppbackarna i Lahtis. Jag och min man hade kört den en timme långa vägen till Lahtis denna sön-dagsmorgon, dagen efter höstdagjämningen, bara för att hinna fånga hur solen lyser på hoppbackarna. Herren hörde min bön om sol och nu får dessa backar förmedla en glad hälsning till alla er som läser Kustbandet, digitalt eller som papperstidning!Läs mera »
26.09.2023 kl. 19:10

Kom med på fortbildningsdagen och bli klokare tillsammans!

Funderar du någonsin vad finländsk lagstiftning säger om att ordna läger för barn och att engagera frivilliga resurser? Eller vad GDPR-lagen säger om församlingsmatrikeln? Vad bör man tänka på vid anställningar eller gällande tystnadsplikten i själavården? Läs mera »
04.09.2023 kl. 15:10

Finlands svenska metodistkyrka – Årskonferensen i Karleby 2023

Utnämningar konferensåret 2023-2024Läs mera »
03.09.2023 kl. 15:18

TNC-nytt 7-2023

Läs senaste TNC-nytt, bl.a en artikel av Tinashe Chiimba, som jobbar på Home of Hope.Läs mera »
25.08.2023 kl. 20:12

Grattis Gamlakarleby församling!

"Gudstjänsten är så mycket mer än att lyssna" – jubilerande progressiv församling står snart värd för årskonferens. De aktiva medlemmarna är inte speciellt många, men desto mer aktiva. När Gamlakarleby svenska metodistförsamling firar 140 år får alla vara med. Flera medlemmar skulle vara ett välkommet tillskott. /ÖT 18.8.2023Läs mera »
19.08.2023 kl. 13:06

Konferensprogrammet!

Ta del av programmet i broschyren här intill.Läs mera »
10.08.2023 kl. 16:59

Praktisk info angående årskonferensen i Karleby

Här kommer lite praktisk info gällande anmälningar, kostnader och boende under årskonferensen. ANMÄLNING: Du anmäler dig till årskonferensen genom att fylla i denna elektroniska blankett (nedan) DEADLINE för anmälningar (p.g.a. maten) to 10.8. Vi vill också att icke-delegater anmäler sig senast 20.8. Man anmäler varje individ som ska delta genom att fylla i anmälningsformuläret individuellt för var och en.Läs mera »
08.08.2023 kl. 12:45

Vi vill framföra våra gratulationer till Nyadire Primary School!  

Skolan vann nyligen Secretary's Merit Award, den högsta utmärkelsen som ministeriet ger som erkännande av excellens i tillhandahållandet av utbildningstjänster i Zimbabwe.  Dessutom ges priset till den bästa skolan i provinsen när det gäller genomförandet av den kompetensbaserade läroplanen.  Nyadire Primary fick denna utmärkelse och uppmärksammades nyligen vid ett nationellt evenemang.Läs mera »
13.07.2023 kl. 21:35

Flamma upp!

Årskonferens 2023 ordnas i Karleby i månadsskiftet augusti-september (31.8-3.9.2023). Läs mera »
26.07.2023 kl. 12:01

Konferenstrycket är utskickat

Konferenstrycket är utskickat till församlingarna. Om du inte har fått det kan du be om länken av din pastor, församlingsrådets ordförande eller årskonferensens sekreterare.Läs mera »
22.06.2023 kl. 23:14

Att gråta och få bli tröstad

För de flesta av oss är livet inte alltid roligt eller enkelt. Ibland händer sånt som gör oss ledsna eller kanske hotar knäcka oss. Vi ser detsamma i urkyrkan, ofta i en mycket värre form. De är med i ett framgångsrikt arbete men omständigheterna är ytterst krävande. Apostlarna förföljs och dödas på grund av tron. Läs mera »
14.09.2023 kl. 10:20

Sången om Livet

Vi har nyligen firat pingst och firat att den Helige Ande, Hjälparen, blev sänd till jorden. Anden, som Jesus lovade skulle komma och ta sin boning i var och en som tror. Anden, en gåva till den som omvänder sig och tar emot Jesus i sitt hjärta, Apostlagärningarna 2:38.Läs mera »
29.05.2023 kl. 15:47

Guiden

Det händer allt som oftast att en av stadsdelens guider kommer gående uppför backen till Kristuskyrkan i Främre Tölö i Helsingfors. Efter sig han en grupp intresserade människor, alla med blickarna uppåt utefter den typiska arkitekturen från sent 1920-tal. Guiden pekar och förklarar historien och vad som är vad. Och efter en stund går de vidare. Det är bra att ha en guide i livets villervalla – både för att upptäcka rikedomarna och för att hitta rätt! Det leder mina tankar till ett guldkorn…Läs mera »
12.05.2023 kl. 20:00

Save the date!

Årskonferens 31.8-3.9.2023. Flamma upp! Brinn med stark och lysande låga.Läs mera »
12.05.2023 kl. 15:24

Kriskunskap - 23.9 i Vasa och 27.9 i Helsingfors

Frikyrklig samverkan (FS) har under det senaste året bl.a. samtalat om församlingarnas behov av "kriskunskap", dvs hur man skapar säkerhet och trygga miljöer i våra gemenskaper samt hur man reagerar vid olika typer av kriser. Läs mera »
12.05.2023 kl. 14:49

Tro på det otroliga

Under påsken uppmanas vi att tro på det otroliga. I den bibliska berättelsen hävdas det att det omöjliga är möjligt - det som aldrig skulle kunna hända har hänt - Jesus har uppstått från de döda. Döden förstår vi, vi kanske inte gillar den, men vi känner igen den - och det finns mer än tillräckligt med död i vår värld.Läs mera »
06.04.2023 kl. 23:49

TNC - nyheter mars 2022

Det här infobladet om Zimbabwe innehåller nyheter om: - VIM-volontärresa till Nyadire i januari - Tegelstenar för livet: TNC:s kampanj för att färdigställa klinikerna 2023 - Matlagning med gas på Home of Hope - Ledarskapsprofil: Natalie Geer, ledare för glasögonprogrammet - ProgramuppdateringarLäs mera »
04.04.2023 kl. 16:18

Brytningstider - Kustbandet nr 1-mars 2023

I slutet av januari hade vi bott 17 år i Lovisa. Utanför våra fönster på den andra sidan av gatan ligger Lovisaviken. Under vår tid har man aldrig tidigare brutit upp isen med en isränna, men i år hände det. En eftermiddag i mitten av februari började en liten bogserbåt, som varit i arbete inne i viken sedan förra sommaren, att bryta en ränna ut mot havet, men isen var för tjock. Läs mera »
28.03.2023 kl. 09:07

Ny nattvardsording

Det har funnits behov av en kortare nattvardsordning i slutet av gudstjänsten - en regelrätt nattvardsgudstjänst upplevs lätt tung och när vi kombinerar gudstjänst och nattvardfirande känns det som två gudstjänster efter varandra.Läs mera »
27.03.2023 kl. 11:59

Bön för Mocambique sö 12.3

Söndagen 12.3 är det gemensam kollekt- och bönedag för Mocambique. Ulla-Gun och Arne Ångman tillbringade tre månader i Cambine hösten 2022. De har gjort en powerpoint om deras resa och info om projektet som kan visas på gudstjänsten.Läs mera »
11.03.2023 kl. 19:51

Video från Ukraina

Kolla videon om den aktuella situationen som är gjord av metodistkyrkan i Ukraina.Läs mera »
08.03.2023 kl. 13:51

Historier från Ukraina

På fjärde våningen i hjärtat av Lviv i Ukraina hittar du en varm oas, en hoppets gemenskap. Den palatsliknande byggnaden var tidigare ett kasino och en bordell, i dag är den hemvist för Lvivs kristna teater med det catchiga namnet "Resurrection" och ovanför teatern ligger United Methodist Student Center och St John's metodistkyrka.Läs mera »
06.03.2023 kl. 08:24

Världsböndagen

Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 100 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Finland har vi varit med sedan 1960.Läs mera »
27.02.2023 kl. 09:27

Böner för rättvisa och fred

Den 24 februari har det fruktansvärda kriget i Ukraina har pågått i ett år. Även om mediernas uppmärksamhet har minskat fortsätter kriget med oförminskad styrka och situationen i Ukraina blir allt svårare. Det finns ett desperat behov av bön och stöd både i form av hälsningar och ekonomiskt stöd. Hörsamma detta, behoven växer bara. Vi ber:Läs mera »
24.02.2023 kl. 00:14