Fahrenheit och Bibeln

10.05.2024 kl. 08:25
Guy Montag är brandman som rycker ut när det kommer alarm om att någon har gömt undan en skönlitterär bok. I det framtida samhället som Ray Bradbury tecknar i sin dystopiska bok Fahrenheit 451 anses det nämligen ohälsosamt att läsa. Brandkårens uppgift är inte längre att släcka bränder utan att bränna upp all litteratur. De som har svårt att låta bli att läsa sänds på omskolning! Bokens titel syftar på den temperatur som behövs för att papper ska brinna. Men vad har det med Bibeln att göra?

Läskunnigheten ökar konstant – globalt sett! Men den senaste Pisa-undersökningen visar att läskunnigheten bland skolevelever i Finland är på väg åt andra hållet. Den blir sämre år för år! Ray Bradbury föreställde sig att läsningen av goda böcker kunde bli straffbart i ett totalitärt samhälle, men jag tror inte han kunde föreställa sig ett demokratiskt samhälle där läskunnigheten bara skulle försvinna tyst ut i kulissen! Sånt klarar de digitala hjälpmedlen galant av.

Och hur är det med läskunnigheten bland oss kristna? Förr kallades de som tog sin tro på allvar för ”läsare”. De var fästa vid sin Bibel, läste den ofta och byggde sina liv på det de lärde av den. Nu har inte så många ens hört talas om sådana människor.

Men om du orkat läsa så här långt, vill jag tala om att syfte med den här artikeln inte är att få dig att känna dåligt samvete. Jag hoppas de återstående raderna tvärtom ska uppmuntra dig till läsning av Böckernas Bok.

Målet är inte att kunna
Det viktigaste är inte att kunna många bibelord eller vara först med att hitta fram ett bibelord, när du är med i en bibelsamtalsgrupp. Det viktigaste är inte att orka läsa igenom Bibeln från pärm till pärm. Du behöver givetvis bekanta dig med Bibeln, veta skillnaden mellan Gamla och Nya testamentet och skaffa dig en ungefärlig översikt av Guds handlande med det judiska folket (= Gamla testamentet) och kulmen av Guds kärlek till oss (Johannes evangelium, kapitel 3, vers 16). Men Bibeln är ingen läxbok, den är livsbok.

Nätet är en bra genväg
Anledningen till att vi till en början inte behöver kunna så mycket är nätet. Om du vill hitta ett visst bibelord behöver du bara plocka fram telefonen och en lämplig webbsida1 eller bibelapp2.

Det finns också mycket biblisk ”snabbmat” på nätet. När du borstat tänderna och rusar i väg till bussen kan det vara uppfriskande att höra ett bibelord läsas i hörlurarna, samtidigt som andra lyssnar till senaste nytt från Ukraina eller det senaste i musikvärlden.

Men också de här genvägarna kan vara senvägar. För om den enda bibel du använder finns i din telefon når du nog inte målet med bibelläsningen.

Långsamt och meditativt
När du vill komma igång med ditt bibelläsande och komma vidare i din tro föreslår jag att du först av allt skaffar dig en Bibel skriven på papper. Se till att det är en av de senare översättningarna, inte den sekel-gamla översättningen som säkert finns i bokhyllan! Gärna en Bibel med fotnoter på varje sida som förklarar sammanhang och svåra ord.

Sätt dig på en vilsam plats med så lite bakgrundsljud som möjligt. Helst utan någon tid efteråt som du behöver passa. En gång i veckan kan du säkert hitta tid och ro till det till att börja med.

De första gångerna kan du gärna ägna dig åt ett bibelavsnitt som du känner från förut, t.ex. Psalm 23 i Gamla testamentet eller Jesu samtal med Nikodemus i Johannes evangelium i Nya testamentet, kapitel 3. Sedan kan du börja från början i någon av Bibelns många böcker. Jag fick för länge sen rådet att börja med Lukas evangelium i Nya testamentet och det är ett råd jag gärna ger vidare. (Vill du ha mera förslag kan du skriva till hans.vaxby@gmail.com)

Bestäm inte på förhand hur mycket du ska läsa. Läs långsamt och lägg märke till varje ord du läser. Stanna upp när du läser något som förbryllar dig, som gläder dig eller som du vill ha kvar i ditt inre under dagen eller veckan som ligger framför dig. Ibland kan det komma i första i versen. Ibland kommer det halvvägs in i ett kapitel. Ibland fäster du dig inte vid något speciellt och du kan ”bara” ta med dig vissheten om att du har varit i Guds närhet en stund.

Börja och sluta gärna med några egna ord till Jesus. Du kan tala med honom som en vän. Vanliga ord uttrycker bäst det du har på hjärtat. Ett annat sätt att börja och/eller sluta med är bekännelsen: ”Du är gränslös, du är nära. Du är ljus och jag är din.” 3

Bön
Nej, jag tror inte det finns något risk för att din Bibel tas ifrån dig och bränns upp. Men jag tror du kan bli en ”läsare”. Och låt oss stämma in i Paulus bön:

Därför böjer jag mina knän inför Fadern, han från vilken allt som kallas far i himlen och på jorden har sitt namn.  Jag ber att han i sin härlighets rikedom ska ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande,  att Kristus genom tron ska bo i era hjärtan och att ni ska bli rotade och grundade i kärleken.  Då ska ni tillsammans med alla de heliga kunna fatta bredden och längden och höjden och djupet  och lära känna Kristi kärlek, som går långt bortom all kunskap. Så ska ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. Ef 3:14-19

Hans Växby

hans.vaxby@gmail.com

__________________________________

1 bibeln.se, folkbibeln.it, biblegateway.com
2 Finns att köpa eller få gratis på Google Play Butik och App Store
3 Du kan läsa mer om detta sätt att läsa Bibeln på https://sv.wikipedia.org/wiki/Lectio_divina
Foto: https://www.adlibris.com/fi/kirja/fahrenheit-451-9781451673319?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw0MexBhD3ARIsAEI3WHJDh6DVQpay4ec_kbgHkHTJHmev6IagmnGnEbOVKgvg-9-23XXbse4aAsVuEALw_wcB
Cata Ekman-Niemi-Kaija

Kamp

Finns det något mer spännande än en VM-final i ishockey där Finland är ett av lagen? Sverigekampen i slutet av sommaren är ofta intensiv ända in i de avslutande stafetterna. Vi följer ivrigt med fotbollslandslaget, fast de oftare förlorar än vinner. För att inte tala om hur det är att som förälder eller mor/far-förälder följa 11-åringens superviktiga kamp om bollen. Vi tycker om en rejäl kamp – under förutsättning att vi får se den från sidolinjen eller på TV och ingen blir skadad. Men de egna kamperna som vi förr eller senare måste gå igenom – hur är det med dem?Läs mera »
01.11.2024 kl. 17:00

Andrum med Sarah Tiainen

Det kan kännas nästan omöjligt att tänka ut lösningar på universiella och globala problem. Men faktum är att vi kan det. Bakom alla förändring ligger våra små ageranden i vardagen, hur vi själva möter våra medmänniskor. Sarah Tiainen talar utgående från skapelseberättelsen där Gud beslutar att göra människan till sin avbild. Musik: "In Christ there is no east or west" med Mrs Bighill Singers.Läs mera »
22.10.2024 kl. 10:43

Vad är tunnlar för?

När jag nu gjort min långa resa, med bil, genom stora delar av Balkanhalvön och passerat Österrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien genom ca 50 tunnlar, för att komma till Kosovo, som jag känner som mitt andra hemland, har jag fått många tankeställare.Läs mera »
02.10.2024 kl. 08:37

Bibelstudium: Motståndet i andevärlden

När du läser det behöver du, för sammanhangets skull, slå upp din Bibel och läsa bibelcitaten innantill. Eftersom jag, när jag läser min Bibel, finner att vi lever i avslutningen av denna tidsålder anar jag varför motståndet för Guds verk är så starkt i andevärlden idag. Det som aposteln Paulus skriver om i /Ef. 6:12/ kan verkligen bekräftas. Det är inte bara ett mänskligt motstånd som bibeltrogen förkunnelse får möta idag, utan ett motstånd från den mörka sidan. Detta motstånd tar sig i uttryck på olika sätt och i olika sammanhang och forum.Läs mera »
31.05.2024 kl. 16:52

Perfect timing

Den här våren liksom alla andra år har jag fascinerats av vitsipporna. Inte bara för den hisnande skönheten i de vita tuvorna och ibland hela fält mellan de ännu kala trädstammarna. Om jag skulle tvingas att göra en rankningslista över de vackraste naturscener jag sett, tror jag nästan vitsipporna skulle ta första platsen. Men det är också tajmingen som fascinerar mig. Det är just nu som vitsipporna har sin chans! Om de inte skulle förstå att dyka upp nu skulle de inte ha en chans. Här handlar det verkligen om ”perfect timing”.Läs mera »
16.05.2024 kl. 08:45

Församlingen - en borg och en tillflyktsort

I oktober 2023 var Bernt och jag i Dubrovnik, en stad i Kroatien, där vi bland annat levde nära en stadsmur ca 2 km lång och på sina ställen 25 meter hög. Jag blev oerhört fascinerad av den borgen. Den påminde om beskydd och trygghet.Läs mera »
11.03.2024 kl. 16:35

Tro, hopp och kärlek

Vi står igen inför en ny jul och ett nytt år. De flesta av oss tycker att året rann iväg, medan andra minns tiden som långa ensamma dagar. Läs mera »
21.12.2023 kl. 20:53

Träkorset

Det var i de tiderna som vi var vintrarna i Thailand. De första åren var det bara spännande. Vi bodde i en by utanför Hua-Hin med ett femtiotal andra finländare. I början byggde vi upp vårt lilla finska samhälle, vi planerade och planterade. Vi åt tillsammans om kvällarna på olika små lokala matställen och vi gjorde utfärder på våra mopeder. Läs mera »
07.12.2023 kl. 08:47

Den andra stranden

Det var inte så länge sedan som Lovisa invigde det nya bostadsområdet Drottningstranden, på den östra sidan om Lovisaviken. Den lyckade bostadsmässan i juli gav tusentals besökare möjlighet att bekanta sig med husen och området. Den nya pontonbron förenade västra och östra sidan på ett fint sätt. Planering och förberedelser tog några år.Läs mera »
23.11.2023 kl. 09:11

Knutar och hål på vår stickning?

Jag har nyss börjat sticka en tröja och är alltså helt nybörjare inom detta med stickning. Jag är full av beundran inför personer som klarar av att sticka fina tröjor med invecklade mönster. Läs mera »
17.11.2023 kl. 19:12

Basics för en bra predikan.

En av mina passioner är att försöka träna människor att dela ord från Gud som berör, att predika. Det är ju därför vi är här som Guds folk. Här ska du få mina basics, hoppas du har nytta av dem!Läs mera »
26.10.2023 kl. 21:34
Herrens måltid del II

Bordet är dukat

När lärjungarna kom fram till Jesus och frågade: ”Var vill du att vi skall ordna för påskmåltiden åt dig?” Matt 26:17 var det den naturligaste sak i världen. Det var ungefär som när vi frågar våra vänner emot slutet av året: Var ska ni fira jul i år? Det var en del av samhällets och människornas årsrytm. Och det representerade grunden för det judiska samhället. Jesus hade dessutom något speciellt i tankarna för den här påskmåltiden, sin sista måltid (The Last Supper).Läs mera »
02.11.2023 kl. 08:48
Herrens måltid del I

Vad handlar det om?

I Lutherska kyrkan firas det varje söndag. Många frikyrkoförsamlingar firar det en gång i månaden, gärna första söndagen i månaden. Alla vet att det är nattvarden och kan konfirmationssvaren på frågan om vad det är. Men faller den bort en månad i en metodistförsamling verkar det inte vara någon som saknar den. Och ju längre man funderar desto mer osäkra blir svaren. Vad handlar det egentligen om?Läs mera »
27.10.2023 kl. 08:47

Vilka tankar får slå rot?

I vår hjärna far flertalet tankar genom systemet, varje dag. Du och jag bestämmer vilka tankar som får utrymme i oss. Tankarna är början på allt.Läs mera »
20.10.2023 kl. 14:42

Uthållighet

Uthållighet är ett svårt ord. Speciellt om man är en projektinriktad person. Men Ordet lyfter fram det igen och igen. Låt oss därför se lite på det.Läs mera »
06.10.2023 kl. 11:40

Att gråta och få bli tröstad

För de flesta av oss är livet inte alltid roligt eller enkelt. Ibland händer sånt som gör oss ledsna eller kanske hotar knäcka oss. Vi ser detsamma i urkyrkan, ofta i en mycket värre form. De är med i ett framgångsrikt arbete men omständigheterna är ytterst krävande. Apostlarna förföljs och dödas på grund av tron. Läs mera »
14.09.2023 kl. 10:20

Det som måste förändras

Vi längtar efter att se Guds rike beröra människor. För mig är den avgörande tanken: I allt det vi gör som församlingar: vad kan och bör förändras, med jämna mellanrum, för att vi ska kunna vara ett attraktivt, fungerande och effektivt redskap i Guds rike? Vad måste bevaras orört för att inget avgörande skall gå förlorat? Läs mera »
14.08.2023 kl. 15:02

På knä

Där jag vanligen rör mig ser jag inte ofta människor på knä i bön. Men under våren började tanken attrahera och jag kom tillbaka till den många gånger. Och jag tänker på uttrycket: ”Kneeling to pray often is what gives you the strength to stand”. På svenska ungefär: Bön du gör på knä ofta ger dej kraft att stå.Läs mera »
20.07.2023 kl. 09:12

Äntligen funnen!

I augusti för snart tre år sen åker kollegan Jori, som också är pastor, till nationalparken i Tiilikkajärvi i mellersta Finland för att få uppleva fyra dagar av ensamhet och tystnad i vacker natur innan semestern är slut och arbetet igen sätter igång.Läs mera »
22.06.2023 kl. 09:06

Du hinner inte?

I Bibeln finns flertalet allvarliga texter, en av dem har jag levt med under en längre tid nu. Överlag tycker jag att det kan vara bra att stanna hos en text en tid så att så många aspekter som möjligt får tala. Det finns nämligen ofta mycket mer i ett bibelord än det vi de första gångerna ser.Läs mera »
25.05.2023 kl. 13:59

Guiden

Det händer allt som oftast att en av stadsdelens guider kommer gående uppför backen till Kristuskyrkan i Främre Tölö i Helsingfors. Efter sig han en grupp intresserade människor, alla med blickarna uppåt utefter den typiska arkitekturen från sent 1920-tal. Guiden pekar och förklarar historien och vad som är vad. Och efter en stund går de vidare. Det är bra att ha en guide i livets villervalla – både för att upptäcka rikedomarna och för att hitta rätt! Det leder mina tankar till ett guldkorn…Läs mera »
12.05.2023 kl. 20:00

David och grottan

Adullams grotta, en plats som nämns i första Samuelsboken, låg i Juda bergsbygd, i ett ingenmansland mellan Juda och filistéernas område. Det var ett underjordiskt grottsystem av kalksten ca 10km från Betlehem. Grottan låg på en höjd, omgiven av landskapet.Läs mera »
28.04.2023 kl. 11:24

Himlen backar upp dej!

Jag gillar att söka upp vad olika ord egentligen betyder och ibland hittar jag riktiga ögonöppnare. Den här gången vill jag ge dej ett sådant ord. Läs mera »
28.04.2023 kl. 09:16

Tro på det otroliga

Under påsken uppmanas vi att tro på det otroliga. I den bibliska berättelsen hävdas det att det omöjliga är möjligt - det som aldrig skulle kunna hända har hänt - Jesus har uppstått från de döda. Döden förstår vi, vi kanske inte gillar den, men vi känner igen den - och det finns mer än tillräckligt med död i vår värld.Läs mera »
06.04.2023 kl. 23:49