Kamp

01.11.2024 kl. 17:00
Finns det något mer spännande än en VM-final i ishockey där Finland är ett av lagen? Sverigekampen i slutet av sommaren är ofta intensiv ända in i de avslutande stafetterna. Vi följer ivrigt med fotbollslandslaget, fast de oftare förlorar än vinner. För att inte tala om hur det är att som förälder eller mor/far-förälder följa 11-åringens superviktiga kamp om bollen.
Vi tycker om en rejäl kamp – under förutsättning att vi får se den från sidolinjen eller på TV och ingen blir skadad. Men de egna kamperna som vi förr eller senare måste gå igenom – hur är det med dem?

För att inte kampen ska komma alltför plötsligt och alltför nära inpå tar vi ytterligare ett exempel, men nu långt tillbaka i historien. Ända tillbaka till det judiska folkets tre stora hjältar, de så kallade patriarkerna Abraham, Isak  och Jakob. Till den sista av dem, Jakob och en händelse som beskrivs i Första Mosebokens 32:a kapitel.

Jakob hade bott utomlands en tid och var nu på väg tillbaka hem för att försonas med sin bror Esau. Under natten steg Jakob upp, tog med sig sina båda hustrur och sina båda slavinnor och sina elva söner och gick över Jabbok vid vadstället. Han lät dem gå över floden och lät föra över allt som tillhörde honom. Jakob blev ensam kvar. Då brottades en man med honom tills dagen grydde. När han såg att han inte kunde besegra Jakob slog han till honom på höftbenet, så att höften gick ur led när de brottades med varandra. »Släpp mig«, sade mannen, »dagen gryr!« Men Jakob svarade: »Jag släpper dig inte förrän du välsignar mig.« Han frågade honom: »Vad är ditt namn?« – »Jakob«, svarade han. Då sade han: »Ditt namn skall inte längre vara Jakob utan Israel, ty du har kämpat med Gud och människor och segrat.« Jakob bad honom: »Låt mig få veta ditt namn.« Han svarade: »Varför frågar du mig om mitt namn?« Och han välsignade honom där. 1 Mos 32:22-29

Det står inte uttryckligen att han kämpade med Gud, men om vi tar med helhetsbilden av Jakobs liv i andra hälften av 1 Mos är det det mest troliga. Och den sista versen i berättelsen ovan låter som en introduktion till Moses samtal med Gud i Andra Mosebokens 3:e kapitel, »Om jag nu kommer till israeliterna och säger att deras fäders Gud har sänt mig till dem och de frågar efter hans namn, vad skall jag då svara?« Gud sade: »Jag är den jag är. Säg dem att han som heter ’Jag är’ har sänt dig till dem.« 

 Vad gällde kampen? Jag tror inte det var så mycket en fysisk kamp. Det var något djupare. Jag tror han måste göra upp med sig själv – och det inför Gud – hur han levt, vad han gjort och vem han varit. Jag tror det var en kamp han måste genomgå för att kunna återvända hem och försona sig med sin bror.

Sådana här kamper är inte alls så ovanliga. Våra kamper är kanske inte så dramatiska, men de är lika viktiga! Livet är aldrig enkelt och självklart. För de flesta av oss uppstår det situationer då vi måste ta upp kampen – om hur vi levt, vad vi gjort och inte gjort, hur vi levt och vad vi egentligen håller på med, och vem vi vill vara.

Oftast är kampen med oss själva, men inför Gud. Ibland är den med Gud. Ibland är den mot Gud. Fast det senare inte brukar vara en farbar väg, jämför Apg 26:14.

När vi står inför sådana kamper är det viktigaste av allt att inte fly ifrån dem eller förtränga dem. Utan ta upp dem, sätta ord på dem och låta dem ta sin tid. Det tog Jakob hela natten, men det kom en gryning. Också för oss finns det ljus på den andra sidan kampen!

Nyckelorden är: »Jag släpper dig inte förrän du välsignar mig. » Och han välsignade honom där. 1 Mos 32:26 och 29

Bön: Hjälp mig att inte vara rädda. Hjälp mig att våga ta itu med det som är viktigt – vad det än är. Tack för att jag alltid kan lita på din kärlek, din nåd och din hjälp. Jesus, kom in, rena mitt sinn. Kom in i mitt hjärta, Jesus. Kom in, bo kvar, min styrka var. Kom in i mitt hjärta, Jesus. Amen

Hans Växby

Andliga program som metodister medverkar i

Lyssna när du hinner på andakter och gudstjänster från Arenan:Läs mera »
18.12.2024 kl. 06:46

Rätt Kurs = The Upper Room

Vill du läsa en andakt varje dag? Andakten består av en bibeltext, en personlig betraktelse, bön och förbön. Betraktelserna är vardagsnära och innerliga, små vittnesbörd som återspeglar Guds nåd och omtanke. Den dagliga betraktelsen delas av människor runt hela jorden. Andaktsboken The Upper Room – ges ut på drygt 30 språk och i närmare 100 länder.Läs mera »
10.12.2024 kl. 08:46

Dig bliver ej något mörker när

Mörkret råder över  dagar och nätter. Hos oss i Norden är mörkret nästan konstant. Det skapar ångest hos många människor. Men det finns också länder, över vilka mörkret har lägrat sig på ett annat sätt. När vi i TV ser raserade hus, lemlästade människor och barnens förtvivlan – då känns mörkret också i vår egen själ.Läs mera »
06.12.2024 kl. 09:15

Ibland behövs det renovering

Jag har just gått på en kurs i hur man kan rensa och sortera i sina skåp och andra utrymmen. Vi fick goda råd om vad man ska tänka på, hur man kan börja och vart man kan vända sig för att bli av med olika slags saker. Till följande gång fick vi föreslå ett större eller mindre rensningsprojekt där hemma, som vi trodde att vi kunde genomföra eller påbörja. De här små uppgifterna skulle få igång oss att lite i sänder ta itu med det väldiga berget.Läs mera »
22.11.2024 kl. 09:09

Biskopsval i april

Den danska årskonferensen, den danska kyrkostyrelsen, ungdomsförbundet (MBUF) och den norska årskonferensen nominerar pastor Thomas Risager som kandidat till biskopsvalet i april 2025. Norges årskonferens nominerar Knut Refsdal som kandidat till biskopsvalet, som hålls under centralkonferensen 2-6 april 2025.Läs mera »
12.11.2024 kl. 10:23

Informationsbrev

Det är mycket på gång inom kyrkan för tillfället, både goda ting och svårare saker. Som ordförande i kyrkostyrelsen får jag möjlighet att tala med många människor och jag märker att det råder en viss osäkerhet för framtiden och de processer som är på gång. Med detta brev önskar jag enligt bästa förmåga, i all korthet, informera om vad som händer och hur vi kan gå vidare tillsammans. Läs mera »
28.10.2024 kl. 12:53

Två jubileum

Lovisa svenska metodistförsamling och Helsingfors svenska metodistförsamling fyller jämna år i årLäs mera »
26.10.2024 kl. 08:51

Andrum med Sarah Tiainen

Det kan kännas nästan omöjligt att tänka ut lösningar på universiella och globala problem. Men faktum är att vi kan det. Bakom alla förändring ligger våra små ageranden i vardagen, hur vi själva möter våra medmänniskor. Sarah Tiainen talar utgående från skapelseberättelsen där Gud beslutar att göra människan till sin avbild. Musik: "In Christ there is no east or west" med Mrs Bighill Singers.Läs mera »
22.10.2024 kl. 10:43

Du kan vara med och hjälpa utsatta barn i Tanzania

Tanzania har under många år varit ett av de länder där Finlands svenska Pingstmission r.f. (FSPM) verkar. Åtskilliga människor har under åren fått hjälp till ett bättre liv tack vare understöd som kanaliserats via FSPM. Projektet, som är insamlingsmål för Frikyrklig samverkans (FS) rf ekumeniska ansvarsvecka år 2024 bär namnet Maisha bora (swahili), vilket också betyder ungefär ”ett gott liv”. Det är ett fortsättningsprojekt som pågår under åren 2023-2026, där målsättningen är att utsatta barn och ungdomar ska få ett gott liv bland annat genom att erbjudas skolgång, hälsovård och olika typer av hjälpmedel. Ungdomar kan också få hjälp till självhjälp då de grundar små företag som gör att de kan försörja sig. Även informationsarbete är en viktig del av projektet.Läs mera »
16.10.2024 kl. 20:15

UMC General Conference Wrap-Up (2024)

Upplev kraften av enighet och hopp när delegater från den världsomspännande metodistkyrkan (UMC) samlades till generalkonferens för att fatta historiska beslut och anamma ett förnyat fokus på mission och lärjungaskap. Kolla på en tio minuters video med korta klipp från generalkonferensen.Läs mera »
11.10.2024 kl. 08:01

Vi välkomnar nya medarbetare

Från och med september har vi tre nya utnämningar i metodistkyrkan. Vi välkomnar de nya lokalpastorerna Peter Vidjeskog i Jakobstad och Emmanuel Aqua i Vasa samt Nils-Gustav Sahlin som utnämndes till distriktsföreståndare.Läs mera »
08.10.2024 kl. 08:42

Vad är tunnlar för?

När jag nu gjort min långa resa, med bil, genom stora delar av Balkanhalvön och passerat Österrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien genom ca 50 tunnlar, för att komma till Kosovo, som jag känner som mitt andra hemland, har jag fått många tankeställare.Läs mera »
02.10.2024 kl. 08:37

Volontärteamledaren delar med sig av viktiga minnen och ögonblick

Mary Beth Zollars från Christ UMC deltog i sista minuten i den första missionsresan till Nyadire 2006. När hon och de andra medlemmarna i teamet kom hem efteråt bestämde de sig för att bilda The Nyadire Connection. Mary Beth blev ledare för flera TNC-program och i juni gjorde hon sin 19:e resa till Nyadire! Teamet på 10 personer fokuserade på ett antal aktiviteter: handledning, mentorskap och lek med barn på Home of Hope; hjälp med distribution av förnödenheter till studenter genom Home of Hope Outreach; hjälp med att organisera glasögonförvaring; hjälp med projekt på barnhemmet och runt missionen; deltagande i matdistribution; lektioner för Hearing Innovation-studenter; granskning av andra TNC-program; och utökning av Coding Club. När Mary Beth, teamledaren, återvände hem delade hon med sig av berättelser och foton om var och en av sina medresenärer, även Hanna och Tuomas Rosqvist från Finland. Läs mera »
30.09.2024 kl. 13:19

Wesleyan Theology in Europe

”Wesleyan Theology in Europe” av Jørgen Thaarup finns nu tillgänglig online! Denna nya utgåva, som har utarbetats under ledning av Europeiska metodistrådet, ger en grundlig genomgång av wesleyansk teologi med John och Charles Wesley från dess ursprung i Storbritannien till dess spridning över Europa. Läs mera »
10.09.2024 kl. 21:35

Responsblankett för årskonferensen

Ge din respons på årskonferensen före den 7.9 via länken nedan. Tack på förhand!Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:27

Så var vår Årskonferens slut för denna gång. Vi tillbringade tre dagar tillsammans i natursköna Sjundeå.

Diskussionerna har varit tuffa, men ärliga och vi kan uppskatta varandra. Vi vill speciellt tack biskop Christian Alsted för hans arbete i vårt biskopsområde under 15 år, vilket är längre än någon tidigare biskop.Läs mera »
25.08.2024 kl. 21:31

Hjärtligt välkommen att delta i årskonferensens första del - diskussioner online

Vi kommer att gå igenom en del rapporter och på detta sätt hoppas vi kunna ge mer utrymme för andra frågor när vi träffas ansikte mot ansikte i Sjundeå på Korpirauha lägergård.Läs mera »
12.08.2024 kl. 21:26

På volontärbesök i Zimbabwe

Vilket otroligt vackert land Zimbabwe är! Jag och min man Tuomas hade förmånen att resa dit tillsammans med ett amerikanskt team från The Nyadire Connection (TNC) i ca två veckor. Vi fick ta del av olika projekt och uppgifter, t.ex. delade vi ut fyllda skolryggsäckar och mat till barn och deras familjer i fattigare regioner. På grund av en torka i början av året är situationen i landet väldigt svår just nu. Det var rörande att se den genuina tacksamheten i människors ansikten när de fick ta emot gåvorna!Läs mera »
11.07.2024 kl. 08:47

Anmälningen öppen till årskonferensen!

Vi vill att maten ska räcka till alla, så anmäl dej senast den 5.8.2024. Det går bra att komma med även bara på någon av dagarna. Läs mera »
02.07.2024 kl. 20:17

Nyhetsbrev från Zimbabwe

Detta nummer innehåller nyheter om: - Vårt missionsteam som för närvarande befinner sig i Nyadire (Hanna och Tuomas Rosqvist deltar från Finland) - Emmanuel Chiimba från Home of Hope - Chindengas hälsoklinik på landsbygden - Ett nytt projekt för lagring av spannmål kombinerat med hönsgård Läs mera »
25.06.2024 kl. 11:38

Ny koordinator i Mocambique

Livets frö-projektets koordinator Belsa Siforce har fått utnämning till en församling och nu har en ny koordinator tagit över verksamheten i Cambine. I början av juni ordnades ett seminarie, med 30 unga deltagare.Läs mera »
19.06.2024 kl. 09:09

Konferenstrycket är färdigt

Konferenstrycket är färdigt! ☺Har du inte fått länken till det, så sätt mejl till samfundssekreteraren@metodistkyrkan.fiLäs mera »
15.06.2024 kl. 08:52

Nytt resereglemente

Kyrkostyrelsen godkände ett uppdaterat reseregelemente på mötet den 4.6.2024. De nya reglerna träder i kraft 15.6.2024.Läs mera »
05.06.2024 kl. 17:07

Bibelstudium: Motståndet i andevärlden

När du läser det behöver du, för sammanhangets skull, slå upp din Bibel och läsa bibelcitaten innantill. Eftersom jag, när jag läser min Bibel, finner att vi lever i avslutningen av denna tidsålder anar jag varför motståndet för Guds verk är så starkt i andevärlden idag. Det som aposteln Paulus skriver om i /Ef. 6:12/ kan verkligen bekräftas. Det är inte bara ett mänskligt motstånd som bibeltrogen förkunnelse får möta idag, utan ett motstånd från den mörka sidan. Detta motstånd tar sig i uttryck på olika sätt och i olika sammanhang och forum.Läs mera »
31.05.2024 kl. 16:52