Bakåt eller framåt?

28.11.2021 kl. 11:11
För några månader sedan fick jag till min stora glädje tag i ett exemplar av den ABC-bok jag hade när jag var liten. Skatten fanns på ett antikvariat i Sverige och eftersom jag många gånger tänkt på den under alla dessa år beställde jag den. Det jag insåg när jag fick hem boken är att man i minnet väldigt lätt förskönar bilder från det förgångna.

Visst, det var exakt samma bok, samma ramsor, samma bilder men ändå kändes upplevelsen förvånansvärt tunn – nästan som en liten besvikelse.

Inte så sällan hör jag kristna drömma bakåt. Det kan gälla väckelser eller tider som varit, predikanter, möten och sånger man kommer ihåg, upplevelser med Gud som varit något alldeles speciellt. Och det är sant: vi har mycket att tacka Gud för. Samtidigt är riktningen för en troende alltid framåt. Gud har tankar för den här tiden som vi nu lever i och förmåga att göra storverk just idag. Om vi fastnar i det förgångna har vi inte förmåga att se det Gud vill just nu, inte heller förmåga att samarbeta med Honom. Och vi kommer ohjälpligt att kännas som en vindpust från gamla tider.

I en av kung Davids många psalmer skriver han: ”han lade en ny sång i min mun” (Ps. 40:4). David kunde lika väl ha sagt: ”han lade många nya sånger i min mun”, för så var det. David producerade nämligen största delen av psaltarpsalmerna. För mej är han en verklig förebild. Det verkar som om han bara satte sig ner med harpan och lät de nya orden flöda. Han sjöng ut sina känslor, sin längtan, sin hunger efter Gud. Allt blev en fräsch, ny sång och det var uppenbart att det låg ett ”nu” över Davids liv. Jag betvivlar att han kändes som en man med enbart minnen från fornstora dagar. Hans liv med Gud var något aktuellt och relevant.

I december 2021 kommer jag att presentera en julkalender på nätet. Jag har bett 24 kristna i Svenskfinland presentera en ny sång, alltså en sång de själva skrivit text och musik till. Jag är nämligen lite trött på tanken att vi är så snabba att låna andras sånger när vi kunde anta utmaningen att skriva nytt. Gud kan inspirera, ge ord, musik och innehåll – just nu. Fascinerande tanke!

Camilla Klockars

 

SKILLNADEN

Nässjö den 25/5 1953 kl. 22.15 Vid ett tillfälle, före det att jag skulle inleda på en ”Sångtimma”, bad jag tillsammans med Wiggo. Jag gjorde det inte på egen maning, utan därför att Wiggo bad mig. Jag tänkte inte på att falla på knä. Därför fick Wiggo säga till mig. Han ledde oss i bön, men jag vågade ej. Inom parentes sagt så gick det inte så bra med inledningen. Och jag tror att det berodde på, att jag ej bad innerligt.Läs mera »
20.06.2025 kl. 18:29

”Blott en dag”

Ibland kan jag tycka att livet känns som ett enda ekorrhjul och att to-do-listan är evighetslång. Speciellt maj månad kändes så med vårfester, matcher och möten förutom en massa att komma ihåg gällande barnens skolgång. Detta utöver allt annat som behöver fungera i en vardag med flera barn.Läs mera »
06.06.2025 kl. 08:16

Aktuellt i radion

Lyssna på radiogudstjänst från Grankulla med Andreas Forsbäck och Marjan Roayaii eller andakter med Sarah Tiainen.Läs mera »
21.05.2025 kl. 19:15

Viktig balans

Att försöka skapa balans i livet är en av våra större utmaningar. Det är lätt att jobba för mycket eller sova för lite. Det händer också att vi äter för mycket av sånt som är ohälsosamt eller öppnar munnen då den egentligen borde vila. Balans är allas vår utmaning och jag tänker ofta på det.Läs mera »
09.05.2025 kl. 13:16

Jesus besegrade döden

Att Jesus övervann döden och blev levande igen är en verkligt stor händelse i världshistorien. Det som inte kan hända har hänt, redan för tvåtusen år sedan. Jesus blev uppspikad på ett av romarnas träkors och dog där. Han blev nertagen från korset på eftermiddagen samma dag som han dog och lagd i en klippgrav i närheten. Pilatus, romarnas styrelseman i Judeen där Jerusalem ligger och där Jesus dog, sände på begäran en vaktstyrka till graven. Man förseglade också stenen som var rullad framför gravöppningen. Medan Jesus levde hade han nämligen sagt att han skulle uppstå på tredje dagen.Läs mera »
16.04.2025 kl. 10:27

Jubelsång

Rödhakesångare som jublar över att våren, ljuset och livet har återvänt. Den sitter inte inne i en holk – nej, den sitter på en kvist som redan börjat grönska. Den lyfter upp sitt huvud och sjunger de vackraste sånger den vet. Den sjunger upp mot himmelen, med öppna ögon så att den kan se himlavalvet, solen och världen runtomkring. Så kan vi också göra när vi nalkas Påsken. Läs mera »
11.04.2025 kl. 15:41

Tro

1988 i augusti satt jag på tåget mellan Stockholm och Malmö på väg till en pastorskurs i Danmark. Jag hade en god bok med mig och parkerade mig i kafévagnen för att njuta.Läs mera »
23.03.2025 kl. 20:46

Stjärnorna visar vägen

Jag är medlem i ett astronomiskt sällskap. Ursa är en förening för både experter och amatörer som iakttar och granskar kosmos, världsalltet. Enligt astrofysiken har all materia i världen sitt ursprung i en enda punkt. Därifrån den spritt sig som konsekvens av ”den stora smällen”. Längre bakåt kan dock vetenskapen inte se. Läs mera »
30.01.2025 kl. 21:12

Andliga program som metodister medverkar i

Lyssna när du hinner på andakter och gudstjänster från Arenan:Läs mera »
18.12.2024 kl. 06:46

Dig bliver ej något mörker när

Mörkret råder över  dagar och nätter. Hos oss i Norden är mörkret nästan konstant. Det skapar ångest hos många människor. Men det finns också länder, över vilka mörkret har lägrat sig på ett annat sätt. När vi i TV ser raserade hus, lemlästade människor och barnens förtvivlan – då känns mörkret också i vår egen själ.Läs mera »
06.12.2024 kl. 09:15

Ibland behövs det renovering

Jag har just gått på en kurs i hur man kan rensa och sortera i sina skåp och andra utrymmen. Vi fick goda råd om vad man ska tänka på, hur man kan börja och vart man kan vända sig för att bli av med olika slags saker. Till följande gång fick vi föreslå ett större eller mindre rensningsprojekt där hemma, som vi trodde att vi kunde genomföra eller påbörja. De här små uppgifterna skulle få igång oss att lite i sänder ta itu med det väldiga berget.Läs mera »
22.11.2024 kl. 09:09

Kamp

Finns det något mer spännande än en VM-final i ishockey där Finland är ett av lagen? Sverigekampen i slutet av sommaren är ofta intensiv ända in i de avslutande stafetterna. Vi följer ivrigt med fotbollslandslaget, fast de oftare förlorar än vinner. För att inte tala om hur det är att som förälder eller mor/far-förälder följa 11-åringens superviktiga kamp om bollen. Vi tycker om en rejäl kamp – under förutsättning att vi får se den från sidolinjen eller på TV och ingen blir skadad. Men de egna kamperna som vi förr eller senare måste gå igenom – hur är det med dem?Läs mera »
01.11.2024 kl. 17:00

Andrum med Sarah Tiainen

Det kan kännas nästan omöjligt att tänka ut lösningar på universiella och globala problem. Men faktum är att vi kan det. Bakom alla förändring ligger våra små ageranden i vardagen, hur vi själva möter våra medmänniskor. Sarah Tiainen talar utgående från skapelseberättelsen där Gud beslutar att göra människan till sin avbild. Musik: "In Christ there is no east or west" med Mrs Bighill Singers.Läs mera »
22.10.2024 kl. 10:43

Vad är tunnlar för?

När jag nu gjort min långa resa, med bil, genom stora delar av Balkanhalvön och passerat Österrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien genom ca 50 tunnlar, för att komma till Kosovo, som jag känner som mitt andra hemland, har jag fått många tankeställare.Läs mera »
02.10.2024 kl. 08:37

Bibelstudium: Motståndet i andevärlden

När du läser det behöver du, för sammanhangets skull, slå upp din Bibel och läsa bibelcitaten innantill. Eftersom jag, när jag läser min Bibel, finner att vi lever i avslutningen av denna tidsålder anar jag varför motståndet för Guds verk är så starkt i andevärlden idag. Det som aposteln Paulus skriver om i /Ef. 6:12/ kan verkligen bekräftas. Det är inte bara ett mänskligt motstånd som bibeltrogen förkunnelse får möta idag, utan ett motstånd från den mörka sidan. Detta motstånd tar sig i uttryck på olika sätt och i olika sammanhang och forum.Läs mera »
31.05.2024 kl. 16:52

Perfect timing

Den här våren liksom alla andra år har jag fascinerats av vitsipporna. Inte bara för den hisnande skönheten i de vita tuvorna och ibland hela fält mellan de ännu kala trädstammarna. Om jag skulle tvingas att göra en rankningslista över de vackraste naturscener jag sett, tror jag nästan vitsipporna skulle ta första platsen. Men det är också tajmingen som fascinerar mig. Det är just nu som vitsipporna har sin chans! Om de inte skulle förstå att dyka upp nu skulle de inte ha en chans. Här handlar det verkligen om ”perfect timing”.Läs mera »
16.05.2024 kl. 08:45

Fahrenheit och Bibeln

Guy Montag är brandman som rycker ut när det kommer alarm om att någon har gömt undan en skönlitterär bok. I det framtida samhället som Ray Bradbury tecknar i sin dystopiska bok Fahrenheit 451 anses det nämligen ohälsosamt att läsa. Brandkårens uppgift är inte längre att släcka bränder utan att bränna upp all litteratur. De som har svårt att låta bli att läsa sänds på omskolning! Bokens titel syftar på den temperatur som behövs för att papper ska brinna. Men vad har det med Bibeln att göra?Läs mera »
10.05.2024 kl. 08:25

Församlingen - en borg och en tillflyktsort

I oktober 2023 var Bernt och jag i Dubrovnik, en stad i Kroatien, där vi bland annat levde nära en stadsmur ca 2 km lång och på sina ställen 25 meter hög. Jag blev oerhört fascinerad av den borgen. Den påminde om beskydd och trygghet.Läs mera »
11.03.2024 kl. 16:35

Tro, hopp och kärlek

Vi står igen inför en ny jul och ett nytt år. De flesta av oss tycker att året rann iväg, medan andra minns tiden som långa ensamma dagar. Läs mera »
21.12.2023 kl. 20:53

Träkorset

Det var i de tiderna som vi var vintrarna i Thailand. De första åren var det bara spännande. Vi bodde i en by utanför Hua-Hin med ett femtiotal andra finländare. I början byggde vi upp vårt lilla finska samhälle, vi planerade och planterade. Vi åt tillsammans om kvällarna på olika små lokala matställen och vi gjorde utfärder på våra mopeder. Läs mera »
07.12.2023 kl. 08:47